Nie okłamujmy się. Jestem cholernym fanem serii HoM&M jak pewnie większość z was
wypowiadających się w tym materiale. Część 5.. nie powiem że była nieudana, ale
niestety cały świat 3D nie był czymś czego oczekiwałem. Jedyny mój tryb rozgrywki w tej
grze to były pojedynki czyli ZAJE***** pomysł i za to dziękować im na kolanach. Do tego
niezła oprawa graficzna. Ale niestety nie byłem na tyle odważny aby zagrać na singlu na
mapce dłużej niż 1 miesiąc. Obkręcanie kamery, przybliżanie, oddalanie, to już nie to
samo. Tym bardziej że 5 miała być rzekomo ostatnią częścią a jak widać 6 zrobili już na
siłę co potwierdza niedawno dostępna wersja DEMO. Moim zdaniem jest to nic innego
jak 5tka z "leciutko" poprawioną oprawą graficzną no i oczywiście zmienionym wyglądem
jednostek. Do tego kompletne utrudnienie i zamieszanie ze wszystkimi umiejętnościami,
slotami na artefakty czyli jeden wielki chaos. Jednakże.. co by było gdyby dalej
funkcjonowało studio 3DO ? Myślę że gdyby zdecydowali się na kontynuację tej serii to w
końcu któraś z tych części również byłaby zbliżona do obecnej Ubisoftowej 5tki. Czyli 3D,
tęczowy świat i mnóstwo zbędnych rzeczy. Jestem ciekaw co by było gdyby 3DO we
współpracy z Ubisoftem postanowili stworzyć wspólnie jakąś część Heroesów. Myślę że
byłaby to niezwykła produkcja. Moim zdaniem to 3DO najbardziej czuło ten klimat Heroesów którego Ubisoftowi niestety brakuje. Bardzo mnie to boli. Nie okłamujmy się że to dzięki 3DO mamy Heroesów 3
która jest najlepszą częścią i jak dla mnie jedną z najlepszych gier, przypominających
dzieciństwo, przy których siedziało się całymi dniami, z rodzeństwem, znajomymi, w
weekendy, po szkole. Aż się łezka kręci w oku. No cóż, technologia idzie do przodu i
ciężko oczekiwać teraz gier z takim klimatem. Teraz liczy się grafika i kolorowy świat a nie
fabuła i klimat gry. Proszę Ubisoft, aby nie tworzył kolejnej części bo to już będzie
zwiastowało koniec świata.
No cóż znam to uczucie kiedy gra nie przypomina już klimatem tych starych. Vi część jednak ma swój urok, a grafika też musi iść do przodu i tu skok nie jest wcale mały, wiem bo ukończyłem trzy kampanie w wersji beta.
Mnie najbardziej boli to co zrobili z widokiem zamku - małe okienko z animacją?! co to ma w ogóle być?
O ile grafika w grze jest dobra to sama szata graficzne mnie nie przekonuje - jest zbyt realistyczna ujęta jak na grę o stworach, potworach, magii i smokach.
Osobiście jestem trochę zawiedziony
To fakt, zastanawia mnie jeszcze balans jednostek. Grałem już zamkiem Aniołów i szczerze powiem że miałem wrażenie jakby Anioł nie był jednostką ostatniego poziomu a raczej drugiego - trzeciego. Tym bardziej jeszcze nie jestem w stanie ogarnąć dlaczego walcząć z bohaterem PC po kilku miesiącach, gdy on ma statystyki o 2 większe ode mnie, potrafi mi np 400 armią harpii zabić około 7 aniołów, nie mówiąc o jednostkach np 1 poziomu które mógłby ze szczęściem zabić na jeden raz. Damage jakoś dziwnie jest przeliczany. Spelle też robione z dupy strony, używałem jakieś pociski ogniste, lodowe.. nie dość że to wygląda NIJAK to jeszcze trwa ułamek sekundy. W 5 pamiętam deszcz meteorytów który używałem non stop bo nigdy nie mogłem się napatrzeć na jego zayebistość a tu wszystko robione na odwal się...
Deszcz meteorytów - mam to samo. Myślę że gracze zbyt surowo oceniają V. Heroes V dawał mi większą radość z walki, a w III po pewnym czasie się nudziło.
Pytanko: Jezeli kompletnie nie podobala mi sie V za to uwielbiam III To jest sens kupowac VI? Bo sie zastanawiam czy kupic czy nie, bo jezeli miala by to byc strata pieniedzy to wole je wydac na nowe Diablo....
Wiem że będzie to idiotyczna wskazówka z mojej strony, ale ja jeżeli jestem niezdecydowany czy kupić grę, to ściągam chociażby jej demo. Ale jeżeli nie chcesz mieć nic wspólnego z piractwem to na twoim miejscu nie kupowałbym Heroesa VI. Ja już teraz mam odłożone pieniądze na Diablo i to jest chyba ostatnia gra jaką kupię w swoim życiu :P
Data premiery została przełożona na rok 2012 więc liczyłbym na jakiś luty-marzec.
@arbor2
Moim zdaniem jeżeli V część Ci się nie podobała to nie kupuj VI (lub najpierw ją sprawdź tak jak zrobiłem to ja).
Dla mnie V był i jest lepsza od III, a VI jest o wiele gorsza od III.
Nie wiem czemu, ale w V części już sam początek mnie wciągnął, a w tej części ten początek jest tak beznadziejny, że ciężko mi jest grać dalej mimo iż fabuła może być ciekawa.
Wiadomo że kto jak woli, każdy ma swoje gusta. W 5 podobała mi się tylko grafika i system walk. Pojedynki były najlepszą alternatywą co sprawiało że na serwerach potrafiłem cały dzień przesiedzieć. Niestety gra single moim zdaniem była totalną pomyłką. Samo poruszanie się po mapie było kłopotliwe i jakoś mnie nie było w stanie wciągnąć.