Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem bety do tejże gry.
Chciałem podzielić się subiektywną oceną i obiecuję nie kierować się ogólnymi przekonaniami ani żadnym hejtingiem.
Wiem, że to jest beta i sporo może się zmienić ale naprawdę...
Różnicy pomiędzy H7 a H6 i H5 są znikome, jeżeli chodzi o mapę.
Ten sam trójwymiar, to samo pole widzenia, albo inaczej...
Jedyne co się zmienia to np. poruszanie się konia (nieco bardziej realistyczne, dodane stawanie na dwóch kopytach podczas ruszania, haha), może drzewka mają inne liście, może zamiast drzew iglastych teraz jest więcej liściastych, kursorem jest teraz nieco inna łapka. Tyle w temacie mapki.
Pole bitwy. Dokładnie to samo co w H5 i H6, ten sam zoom, delikatnie zmieniony wygląd paska ukazującego kiedy dana jednostka się rusza, jednak generalnie ten sam system. Jednostki ruszają się tak drętwo i jakoś zbugowanie, że wywołuje to we mnie uśmiech. Przy atakach jednostki ten cholerny zoom (animacja) co strasznie przeciąga walkę i .. to naprawdę nie jest FAJNE, nie rozumiem zupełnie tego zamysłu no ale Ubi$oft żyje własnym życiem. Oczywiście jedyna zauważalna zmiana to graficzna... wszystko wygląda bardziej podpicowane graficznie o jakieś 5% w porównaniu do H6. Naprawdę.. szacun, zmiana warta tworzenia nowej gry.
A teraz największy gwóźdź programu czyli ZAMEK.
Niech Ubi$oft chronią Bogowie przed wydaniem tej gry z obecnym systemem wewnątrz zamku. Jeśli pozostawią to tak jak jest to ludzie zaczną grę wyłączać po pierwszym wejściu do niego.
Całkiem na plus jest wygląd wewnątrz, takie trochę bajkowy, jakby próbowali wrócić nieco do poprzedników. Sloty na postacie w zamku oraz sloty Hirołsa z jednostkami przebywającego w nim też w porządku.
Ale na miłość boską... ja z minutę próbowałem kupić jednostki, nie wiedziałem co, gdzie i jak. Zamek jest tak okropnie mało intuicyjny, że można się zmęczyć szukaniem. Wznoszenie budowli to kolejna katorga, małe ikonki budynków, ba, gdyby to w ogóle były ikonki budynków, przykładowo KOSZARY mają jako ikonkę jakiegoś rycerza. Przy kupowaniu jednostek pojawia się lista dostępnych jednostek i .. jej avatary. Żadnych ich animacji, żadnego pomysłu, strasznie perfidnie i prosto.
Tak, będę narzekał bo wciąż uważam, że to jest okaleczanie historycznego tytułu i za robienie z niego takiego ścierwa powinni ponosić kary.
Dla mnie ta gra powinna być kolejnym dodatkiem do H6, a nie osobnym tytułem no ale wiadomo, dodatek to tylko kilkadziesiąt złotych, a nowy tytuł.. kilkaset ;)
Ponad to pełno niedziałających talentów bohatera. Mini lagi podczas tur przeciwnika. Ogromny czas oczekiwania podczas tur przeciwników (AI).
Z subiektywnych zaś rzeczy to kompletnie nieklimatyczny soundtrack i nijaka oprawa wizualna (kolory powinny być bardziej żywe moim zdaniem.
Lochy wyglądają jak zamek dla barbie. Jakieś takie fioletowe świecidełka. Kompletnie mi to nie leży, a premiera za 2 tygodnie.