PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=607605}
7,4 7,8 tys. ocen
7,4 10 1 7787
Mirror's Edge
powrót do forum gry Mirror's Edge

MIRRORS EDGE, splendid?

użytkownik usunięty

Grywalność 10/10 albo 0/10
Czemu tak? Otóż gra jest króciutka...7 godzin od gry, która weszła z nowym światem i
sposobem rozgrywki to na pewno o wiele za mało. Owszem mamy potem jeszcze
bieganie na czas no ale ile razy można latać po tych samych niby nie liniowych
level'ach?? Może byłaby z tego jakaś zabawa, bo potem mamy możliwość porównać
swoje czasy z ludźmi z całego świata gdyby nie to, że oni lecieli na kodach co widać od
razu. No dajcie spokój! Poziom, który jest prawie liniowy da się zrobić w np. 3 sekundy
jak zegar pokazuję, że mamy na niego całe trzy minuty?! Cheater'zy porąbani psują
rozgrywkę! Jeżeli mowa o poziomach te są zrobione tak żeby gracz jak najwięcej
zobaczył czarno-czerwony obraz innymi słowy ginął ile wlezie. Nie cierpię gier w których
trzeba zginąć żeby dowiedzieć się jak dalej iść! Faith (główna postać praktycznie sama
prosi się o kulkę albo autorzy gry chcieli żeby je jak najczęściej łapała. Najbardziej
skopanymi miejscami są ogromne pomieszczenia w których jest jedna droga wyjścia
tyle, że ta droga jest tak ustawiona (najczęściej gdzieś po za widokiem gracza), że nie
sposób nie zaliczyć gleby od niebieskich (gliniarzy). Jeżeli już widzimy drogę, którędy
mamy spierdzielić to wypadało by się zastanowić chociaż chwilę jak się do niej dostać
no ale przecież zewsząd strzelają niebiescy i to z broni maszynowej więc czasu
żadnego na to nie mamy. A więc po kawałku i 5 czy 10 zginięciu odkrywamy, że wyjście
było tędy albo dostajemy się do szybu wentylacyjnego! Aha! Krzyczymy xD Tyle, że to
wyjście było np. koło najsilniejszego wojska z ciężkimi karabinami maszynowymi.
Aha...hmmm... przebiegnę? No raz się uda raz się uda to zależy czy cię trafiają po
drodze czy nie a że biegniesz tą samą drogą to szczegół.
No dobra ale może coś na temat fabuły? Eeeee (dźwięk jak teleturniejach) Jedno
słowo BANALNA. Wszystko dlatego, że jej siostra została wrobiona w morderstwo więc
teraz trzeba ją oczyścić z zarzutów Faith speedrunner'ka oczywiście musi jej pomóc
więc zaczyna prowadzić własne śledztwo. Postaci pobocznych jest tyle co nic i od razu
wiadomo co i jak bla bla bla. Fabuła więc w ogóle nie wciąga i jest tylko pretekstem
żeby Faith musiała gdzieś wleź i potem stamtąd cało wyjść. Piszę cało bo zawsze
zjawiają się gliniarze i takim momencie powinien istnieć wybór uciekać czy walczyć?
Teoretycznie coś tu takiego jest no na farta pewnie zwieję tym trzem typkom z
karabinami, no przyjmę trochę ołowiu no ale zwieję. Ekhm... Może trochę realizmu? Nie
dostać w tej grze, która od razu to widać jest nastawiona na realizm to jak w niej nie
podskakiwać co jest głupie. Nawet biegnąc dobrze bo mamy podpowiedzi tzw. wzrok
sprintera obrywamy lub giniemy i się dziwimy co ja zrobiłem nie tak?
No dobra ale napiszę też dlaczego 10/10 bo mimo tego wszystkiego ginięć po 10 razy
w jednym miejscu dalej chcemy grać chcemy pokonać ten dany odcinek chyba, że
mamy nerwy zrobione z budyniu a nie ze stali to rzucimy w monitor mychą czy tam
padem. No ale jednak po udanej akcji czujemy tą satysfakcje.

Grafika 10/10
Jest cudowna taka, taka, taka "inna". Jak z bajki. Wygląda jakby rząd tego totalitarnego
miasta w którym dzieję się akcja wręcz narzucali ludziom w nim mieszkającym
uśmiech i pogodę ducha żeby mimo iż jest źle wszystkim wydawało się, że jest dobrze,
jest cudownie wręcz, no ale przecież o to chodzi. Po tymże pięknym białym mieście (a
raczej jego małych fragmentach) i składającym się z około pięciu czy sześciu innych
kolorach dodatków (ściany,flagi,rury itd.) przemiszczamy się za pomocą Le Parkour
sportu polegającemu na jak najszybszym pokonaniu terenu za pomocą małpiej
zręczności (włażenie i odbijanie się od ścian wielkie skoki, rolle itd.) Animacja jest
niczego sobie oczywiście mówię tu o innych postaciach po jako Faith oglądamy świat z
jej oczu. No ale i głównej postaci nie można nic zarzucić. Skacząc nad przepaścią
faktycznie czujemy adrenalinę. Widzimy jak Faith rusza nogami i rękami. Kwintesencją
dynamiki jest wywarzanie drzwi, prześlizgiwanie się pod obiektami lub
przeskakiwaniem nad nimi. Czujemy się faktycznie jak mistrz Parkour'a. Klimat jest
niesamowity a nowe efekty graficzne z PhysX zupełnie nieskryptowane folie, materiały i
szkło rozrywają się lub niszczą cholernie realistycznie. Trzeba to zobaczyć!

Dźwięk 8/10
Niestety o ile wszystkie dźwięki otoczenia, efekty czy nawet dyszenie Faith po długim
biegu i trafienie w bezpieczne miejsce jest wręcz zajebiste tak znowu trzeba się
przyczepić do polskich głosów. Czy tak trudno było zostawić oryginalne
angielskie głosy a nie brać durnych polskich aktorów, którzy nie potrafią podłożyć
głosów tak żebym nie miał wrażenia, że czytają z kartki siląc się na jakieś realne
emocje? Kurcze nie wykonalne! Można było wrzucić same napisy PL!!!!

Podsumowanie albo 9/10 albo 6/10
Zależy od nerwów jak już pisałem. Ja skłaniam się do tej pierwszej oceny bo choć też
klnąłem czasami ostro to i tak gra mi się podobało a udane i przebięgnięcie jakiegoś
fragmentu jest wręcz bezcenne i daję mnóstwo satysfakcji.

Ciekawe ile osób to przeczyta :)

użytkownik usunięty
AldusPL

Ktoś na pewno xD

ocenił(a) grę na 8

ja przeczytałem

Snajpero1984

Ja też.

ocenił(a) grę na 3
AldusPL

A JA NIE.

ocenił(a) grę na 8
AldusPL

ja na ten przykład.

Dla mnie ta gra była miłą odmianą i zarazem zaskoczeniem i mam praktycznie to samo zdanie ogólnie mówiąc :) jak były trunde momenty to nie odpuściłem ni za cholerę :) gra udana i inna niż wszystkie.
Ale czy będzie 2 część ??

użytkownik usunięty
jason86

Oby była tylko mam nadzieję z otwartym światem i porządną inteligentną fabułą. Świat krawędzi lustra powinien dostać grę z prawdziwego zdarzenia.

ocenił(a) grę na 10

Przeszedłem grę w trybie normalnym a potem na trudnym poziomie i nie miałem takich problemów jak Ty.

użytkownik usunięty
Leks

Grałem za pierwszym razem BEZ wzroku speedrunera, a jaki mi zaraz pośpiesznie odpiszesz, że ty też to ci po prostu nie uwierzę i odpiszę od razu: Tak oczywiście Ty jesteś wyjątkowy, to we wszelakich recenzjach pisali, że grze poprzez niedopracowania ginie się czasami po kilka razy w jednym miejscu i jest to minus produkcji ale nie ty przeszedłeś grę na jednym życiu co nie? Proszę bez jaj.

Pochwalę się że kiedy przechodziłem trzeci (albo czwarty - nie jestem pewien) raz to skończyłem wszystko w jeden wieczór bez umarcia ;]

Faktycznie... gra jest za krótka i jest to jej jedyny minus, bo poza tym jest rewelacyjna. Oby była druga część lecz większe szanse są ta to, że jej nie będzie, ponieważ nie odniosła sukcesu finansowego.

ocenił(a) grę na 8
113

A ja się nie zgadzam. Całość starczyła mi na niezwykle udany weekend :) Jako osoba mega zajęta w życiu (praca, rodzina plus wiadomo inne hobby i spotkania z przyjaciółmi) , bardzo z czasu rozgrywki jestem zadowolony. Grało mi się przyjemnie i bez większych zgrzytów, trafiły się pomniejsze bugi czy zawiesiłem się w trzech chyba miejscach na dłużej, ale to przez swoją głupotę głównie.

W każdym razie nie jestem kimś, kto może sobie pozwolić już więcej na wielogodzinne posiadówy przed ekranem i zwyczajnie wiele dłuższych tytułów musiałem najzwyczajniej w świecie porzucić bo nie miałem na nie dość czasu, a po jakimś czasie nie grania pewne fragmenty fabuły się gubiły lub po prostu napięcie i entuzjazm gdzieś znikały.

Więc tak naprawdę o tym czy długość tytułu można zaliczyć za wadę czy też nie to już kwestia indywidualna. Grywałem w krótsze tytuły :)

Powinieneś był to wrzucić jako recenzję zamiast komentarza.

Ja tylko napiszę, że demo tej gry mnie zauroczyło, lecz w pełnej wersji nie było już tak fajnie.
W demie nauczyłem się trasy na pamięć i ciągłe polepszanie wyników dawało dużo frajdy. W pełnej wersji nie możemy biec bez zastanowienia. Trzeba chwilę się zastanowić i niestety wtedy siada tempo, gra staje się nudna i często frustrująca.
Więc jak gra się by bić czasy, bawi się w te speedruny - OK. Pełna wersja z fabułą i ciągle nowymi mapami - niezbyt.

ocenił(a) grę na 10

Proponuję ściągnąć DLC Mirror's Edge Pure Time. Kosztuje 19zł na platformie Origin (dawniej EADM), ale możesz też chwilkę poczekać (w pewnym momencie był dostępny podczas wyprzedaży za niecałe 10zł). Nie wiem gdzie jeszcze go można dostać...
Dodatek nie dodaje fabuły, ale za to jest olbrzymi tor... polecam zajrzeć na YT
http://www.youtube.com/watch?v=Jo2NAQ7-DFc

ocenił(a) grę na 3

GRA TO KISZKA. 3 ZA GRAFIKE, ZERO ZA GRYWALNOSC I RESZTE.

ocenił(a) grę na 9
schiz

słaba prowokacja.. sorry

ocenił(a) grę na 3
klanlpw

wszyscy i ty WĘSZĄ w kazdym zdaniu PROWOKACJI.
uswiadom se ty i reszta ze ludzie pisza co mysla i w d.pie maja co inni mysla o tym.

ocenił(a) grę na 9
schiz

ta gra ma swietna grafike, nie ma żadnych bugów, nie uzasadniłeś nic poza napisaniem "3 za grafike".
grywalnosc to kwestia gustu - kolejny dowod na to ze to jakas proba prowokacji.
"reszta" czyli co?

ocenił(a) grę na 3
klanlpw

nie musze NIC uzasadniac.
grafika taka sobie, nie kreci.
grac w tym to meka!
sensu nie ma tez.
zabijaja cie w pol sekundy.
durne misje, zero fabuly.
PORAZKA CAŁKOWITA.

ocenił(a) grę na 9
schiz

bo to jest gra zręcznościowa, nie przygodowa...
a przeciwników powinienes zabijac a nie od nich uciekac, chyba normalne ze cie w koncu trafia.
sterowania wystarczy sie nauczyc i potem juz wygodnie sie gra, żadna męka.

ocenił(a) grę na 3
klanlpw

tak czy inaczej...........meczylem sie z godzine....i skasowalem.

ocenił(a) grę na 8
schiz

I na tej podstawie wystawiasz 3? To lepiej chyba w ogóle nie oceniać, skoro nie masz pojęcia o czym mówisz?

ocenił(a) grę na 3
jasiu15

WYSTARCZY mi godzina gry by wystawic ocene, tak jak i z filmem.

ty masz pewnie pojecie bo jest rewelka na 8, co?

ocenił(a) grę na 8
schiz

No ja mam - wyobraź sobie, że przeszedłem do samego końca. z filmem jest inaczej - trwa przeważnie 1,5 - 2 godziny.

ocenił(a) grę na 3
jasiu15

fajnie. w ile godzin?
niewazna dlugosc, ale jakosc [wszystkiego].

ocenił(a) grę na 8
schiz

Nie pamiętam, myślę, że spokojnie paręnaście godzin mi to zajęło. A jakość była - ale skoro godzina stanowi tylko mały ułamek całości gry, to ciężko na jej podstawie ocenić.