Miało być polskie Valiant Hearts, a wyszło jak zwykle. Za produkcję odpowiada polskie studio Juggler Games dla którego był to pierwszy tytuł. W 2021 roku wydali The Amazing American Circus o którym pewnie mało kto słyszał.
W My Memory of Us mamy do czynienia z historią dziewczynki i chłopca w czasach wojny. I choć są wyraźne nawiązania do okupowanej Polski to akcja ma miejsce w fikcyjnym świecie. Valiant Hearts bezpośrednio nawiązywało do I WŚ i do postaci historycznych przy okazji mając także walor edukacyjny. Polska produkcja tego waloru nie posiada. Można sobie co najwyżej poczytać wspomnienia w menu głównym o postaciach takich jak m.in. Władysław Szpilman, Irena Sendlerowa, Witold Pilecki czy Marek Edelman, jeśli zbierzemy je w trakcie gry. Dlaczego nie wpleciono przynajmniej części tych postaci do fabuły?
Może więc rozgrywka daje radę? No tak średnio bym powiedział. Są tutaj zagadki wykonane bez polotu i pomysłu, strzelanie z procy, dość słabo wykonany system skradania. Rozgrywka nie potrafi wciągnąć i dać satysfakcji. Mnie po kilku minutach spędzonych z grą zwyczajnie zaczynała męczyć. Checkpointy też są dość słabo rozmieszczone i w trakcie porażki trzeba powtarzać jakąś dłuższą sekwencję od początku. Gameplay jest mało czytelny, nieintuicyjny, więc wszystko wykonuje się metodą prób i błędów. Słabo jeśli gra miała być przeznaczona dla młodszych graczy, bo od takich elementów się odbiją. Często trzeba się dość szybko przełączać między postacią dziewczynki a chłopcem, a ciężko się to robi przy tak nieresponsywnym sterowaniu. Styl graficzny jest całkiem ciekawy i to jeden z niewielu plusów tej gry.
My Memory of Us to męczący tytuł starający się sprawiać wrażenie, że jest czymś więcej niż jest w istocie. Poddałem się bodajże w ósmym rozdziale, bo nie widziałem sensu ciągnąć to dalej. Skoro ani wizja prezentacji II WŚ, ani rozgrywka mnie nie przekonały. Nie jest to ani gra dla dzieci, ani dla dorosłych. Zwyczajnie dla nikogo. Po prostu słaba gra pozująca na coś wartościowego. Polecam Valiant Hearts, bo z My Memory of Us dowiecie się, że Polskę zaatakowały roboty z kosmosu sterowane przez Złego Króla. A jeśli ktoś chce poznać historię o II WŚ skierowaną do dzieci to polecam przeczytać "Asiunię" Joanny Papuzińskiej.