PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608588}
7,6 5,5 tys. ocen
7,6 10 1 5525
Neverwinter Nights
powrót do forum gry Neverwinter Nights

0/10 usnąć można

użytkownik usunięty

ten debilny Paweł na początku, potem na dokładkę Olgierd, bieganie bez celu po mieście... Znam świat FR z książek i niech tak zostanie, innym też polecam!

ocenił(a) grę na 10

Dobrze, możesz już przejść do konkretnych argumentów?

użytkownik usunięty
Cleaa

Znajdowały się w recenzji, której nie dodano. Pisałem mi.in że w świecie Forgotten Realms nie ma Pawłów i Olgierdów. Okno ekwipunku znajdujące się w górnym lewym rogu, w dodatku wielkości pudełka od zapałek, utrudnia czytanie. Podobne jest w Titan Queście, ale przynajmniej na środku i można od razu przejść do całości wypowiedzi. Najlepsze było w Diablo 2(LoD czy bez), duże i na środku ekranu. Pierwszy quest z tymi "stworzeniami z łoterdip", to nawet nie powiedzieli jakie to i gdzie są tak jakby to były te pająki w klatkach. Mapa kręci się jak głupia, postać drze się przy każdym ciosie. Zrobiłem zadanie z więzieniem do końca, potem musiałem usunąć, żeby nie usnąć.

ocenił(a) grę na 10

Jak możesz dać ocenę nawet nie kończąc Wstępu, który jest po to, by przyuczyć gracza do korzystania z opcji? Okno ekwipunku otwiera się tylko wówczas, gdy chcesz z niego skorzystać, więc w czym ono przeszkadza? Mapa się nie kręci, gdyż dla osoby o minimalnym ilorazie inteligencji jasne jest, że należałoby zajrzeć do opcji, i to zmienić. Postać drze się przy każdym ciosie, bo również oczywistym jest, że machanie orężem nie należy do najlżejszych (proponuję obejrzeć np. zawody tenisa - myślisz, że zawodnicy sobie tak 'krzyczą' dla zabawy?).

"Pierwszy quest z tymi "stworzeniami z łoterdip", to nawet nie powiedzieli jakie to i gdzie są tak jakby to były te pająki w klatkach"
To nawet ciężko mi komentować... Nie zrobiłeś nawet 1/1000, co masz zrobić w tej grze, i już chcesz mieć wszystko na tacy?? Doświadczony gracz umie przejść Wstęp w 10min, więc skoro nie miałeś nawet tyle na tą grę, to nie masz ŻADNEGO PRAWA JEJ OCENIAĆ. Co by było, gdyby wszyscy na filmwebie oceniali film po pierwszych pięciu minutach? Dla pocieszenia powiem, że Aribeth do której miałeś udać się po skończonym zadaniu dla poszczególnych klas, co nieco by Ci fabuły wyjawiła. Ale to tylko kropla w tej wielkiej, genialnej fabule.

NWN to nie Tibia. Tutaj nie liczy się jak najszybsze wypełnienie zadania, i pójście po exp. TO RPG. Rozwijanie historii, reputacji swojej postaci, fabuły gry. Zapewniam Cię, że w ciągu ostatnich 10ciu lat, nie stworzono żadnej gry RPG, która mogłaby dorównać tej, i myślę że wielu się ze mną zgodzi (acz nie wszyscy, to zrozumiałe).

Przykro mi to mówić, ale Twoja ocena jest BEZWARTOŚCIOWA. I nie jest to atak, ale (chyba nie taka znowu subiektywna...) ocena.

I na koniec... "Pisałem mi.in że w świecie Forgotten Realms nie ma Pawłów i Olgierdów." > Co to znaczy?

użytkownik usunięty
Cleaa

Co do okna ekwipunku - chodziło mi o okno rozmów. Co to był wstęp? Bo stwory z łoterdip i wszystko po kolei aż do wyjścia na miasto zrobiłem.
"dla osoby o minimalnym ilorazie inteligencji jasne jest, że należałoby zajrzeć do opcji, i to zmienić"
taką masz wysoką ętelygencję? Co do darcia chodzi mi o okrzyki, jakie wznosi.
"Dla pocieszenia powiem, że Aribeth do której miałeś udać się po skończonym zadaniu dla poszczególnych klas, co nieco by Ci fabuły wyjawiła. Ale to tylko kropla w tej wielkiej, genialnej fabule."
Napisałem powyżej, że "doszedłem" do tego. I mam prawo ocenić, bo grałem parę godzin, questy z więzieniem, zoo i inne poboczne. A obecnie normą jest, że słowem "genialny" określa się każdą szmirę.Co do RPG, to wolę Morrowind, nawet bez dodatków. Tam też jest "Rozwijanie historii, reputacji swojej postaci, fabuły gry". A Tibii nie widziałem.
"Przykro mi to mówić, ale Twoja ocena jest BEZWARTOŚCIOWA. I nie jest to atak, ale (chyba nie taka znowu subiektywna...) ocena."
Napisz jeszcze większą czcionką. Nie interesują mnie jęki nieszczęśliwej dziewczynki.
"I na koniec... "Pisałem mi.in że w świecie Forgotten Realms nie ma Pawłów i Olgierdów." > Co to znaczy?"
Że w tym świecie nie ma takich imion. Ale przecież jesteś ętelygętna i W A R T O Ś C I O W A, więc to wiesz.

ocenił(a) grę na 10

"Co do okna ekwipunku - chodziło mi o okno rozmów. Co to był wstęp? Bo stwory z łoterdip i wszystko po kolei aż do wyjścia na miasto zrobiłem."
Gra składa się z:
- wstępu,
- I rozdziału,
- II rozdziału,
- III rozdziału,
- IV rozdziału.
Na jakim konkretnie momencie skończyłeś? Bo wpierw pisałeś, że na "zadaniu z więzieniem" - czyli było to praktycznie na początku, a teraz mówisz o wyjściu na miasto (Neverwinter), czyli powinieneś być już po wyjaśnieniu, czym są, i gdzie się znajdują poszukiwane stworzenia. (I rozdział)

"taką masz wysoką ętelygencję? Co do darcia chodzi mi o okrzyki, jakie wznosi."
Odbijanie piłeczki. Ale po co, skoro nic o sobie nie wspomniałam? Okrzyki - no cóż, nie zaprzeczysz, że są normalnością w literaturze FR. Ale ma prawo Ci to przeszkadzać.

"Napisałem powyżej, że "doszedłem" do tego. I mam prawo ocenić, bo grałem parę godzin, questy z więzieniem, zoo i inne poboczne. A obecnie normą jest, że słowem "genialny" określa się każdą szmirę.Co do RPG, to wolę Morrowind, nawet bez dodatków. Tam też jest "Rozwijanie historii, reputacji swojej postaci, fabuły gry". A Tibii nie widziałem. "
Hm... to trochę zmienia postać rzeczy. Jeśli mówisz o zoo, musiał być to Czarnystaw, czyli końcowa część I rozdziału. Wcześniej napisałeś, że nikt nie powiedział jakie to stworzenia i gdzie są. Aribeth o wszystkim mówi - wystarczy podejść i zapytać o wskazówki. Wszystko się klaruje, gdy rozmiawiasz z BM.
Morrowind również jest niczego sobie. Jeśli NWN byłoby taką szmirą, to na pewno nie miałby oceny równej 8, tutaj, czy na innych portalach. ;-)

"Napisz jeszcze większą czcionką. Nie interesują mnie jęki nieszczęśliwej dziewczynki."
Wielkimi literami napisałam z tym zamiarem, by ewentualne osoby które zastanawiają się nad sięgnięciem po NWN, zwróciły na to uwagę.
Wszystkie swoje rozmówczynie masz za 'dziewczynki'? Jak widać, nie zawsze słusznie.

"Że w tym świecie nie ma takich imion. Ale przecież jesteś ętelygętna i W A R T O Ś C I O W A, więc to wiesz."
Nie rozumiesz różnicy między bezwartościowością osoby, a bezwartościowością jej opinii? Proponuję to przemyśleć. A odnośnie imion - nie są to typowe imiona, owszem. Ale stworzenie takich postaci nie byłoby nieprawidłowe. Skoro może być niziołek o przydomku "Wiercipiętek" to dlaczego nie Paweł? To fantasy. Tworzą go gracze.

użytkownik usunięty
Cleaa

Masz mózg w ogóle? Czy jakiejś cenzury się domagasz?
"Aribeth o wszystkim mówi - wystarczy podejść i zapytać o wskazówki. Wszystko się klaruje, gdy rozmiawiasz z BM. "
No co ty?
Sama sobie przemyśl to co piszesz. Fantasy nie polega na mieszaniu wszystkiego, ma swoje prawa. Przykładowo w warcrafcie nie ma BMW, a w Forgotten Realms Pawłów i Olgierdów.
Jeśli ocena po paru godzinach gry jest bezwartościowa, to większość ocen z filmwebu trzeba by wywalić do kosza.

ocenił(a) grę na 10

"Fantasy nie polega na mieszaniu wszystkiego, ma swoje prawa. Przykładowo w warcrafcie nie ma BMW, a w Forgotten Realms Pawłów i Olgierdów. "
Ma swoje prawa, które nie zawsze są ściśle ustalone. W tym wypadku nie są.

"Jeśli ocena po paru godzinach gry jest bezwartościowa, to większość ocen z filmwebu trzeba by wywalić do kosza. " > Ty: "Napisałem powyżej, że "doszedłem" do tego." - Ja: "Hm... to trochę zmienia postać rzeczy". Czytaj ze zrozumieniem co piszę.

"Masz mózg w ogóle? Czy jakiejś cenzury się domagasz? "
Tutaj pogrążyłeś się całkowicie, a że nie przywykłam do prowadzenia jałowych dyskusji, tę kończę.

Proszę tylko osoby, które zastanawiają się nad zagraniem w Neverwinter by nie sugerowały się tą - jak już rzekłam - o wątpliwej wartości opinią.

użytkownik usunięty
Cleaa

JEŚLI TA WYPOWIEDŹ MA "WĄTPLIWĄ WARTOŚĆ", TO SAMA SIĘ POGRĄŻYŁAŚ. DLA TWÓRCÓW GIER BĘDZIE WAŻNIEJSZA NIŻ WSZYSTKIE PEANY, BO BĘDĄ WIEDZIELI JAKIE SŁABE PUNKTY MA GRA NA POCZĄTKU. WIELU GRACZY RZUCA GRĘ SZYBKO, BO SIĘ NUDZI. TAK BYŁO Z "MEGAKLIMATYCZNYM" ARX FATALIS CHOCIAŻBY - NIE ZDOBYŁ POPULARNOŚCI. TO ZAOWOCOWAŁO M. IN SKRAJNIE ŁATWYM OBLIVIONEM. JEST MAŁO AMBITNY, ALE DZIĘKI TEMU BARDZO POPULARNY. A PRZECIEŻ CHODZI O KASĘ, I WIĘCEJ JEJ BĘDZIE JEŚLI GRA WCIĄGNIE NA POCZĄTKU, ZAMIAST NUDZIĆ.

ocenił(a) grę na 9

Zdecydowanie się nie zgadzam z Twoją opinią. Najwyraźniej gra nie jest w Twoim guście, ale dawanie jej 0/10 to jakaś kpina. Owszem, gra nie ma fabuły Planescape:Torment, nie jest epicka jak BG 2, ale zdecydowanie jest bardzo solidnym RPG, ze świetną muzyką. Neverwinter ma swój urok, ukończyłem grę z 10 razy i co jakiś czas mam chęć zagrać ponownie. Ta gra ma swój klimat. Nie raz trzeba kilku prób, aby przekonać się do jakiejś gry. Ja podobnie miałem z Icewind Dale 2, wydawało mi się to kiczem, początek zdecydowanie mnie odpychał. Dopiero gdzieś za 5 razem przysiadłem do niej, a potem wciągnęła mnie tak że nie raz kończyłem granie grubo po północy. Polecam Neverwinter Nights każdemu szanującemu się fanowi gier Rpg.

użytkownik usunięty
tsw90

Ja polecam Morrowind nawet bez dodatków.