A co tu uzasadniać. Wystarczy popatrzeć na gameplay Rage a np Resident Evil 5 / Metro2033 / Bulletstorm / Crysis2. ID5 podobny jest do ID4. Ma tylko kilka nowych bajerów. Obiekty wyglądają jakby były zbudowane z małej ilości polygonów. No i kolorystyka - ale to już kwestia gustu - mogłaby być mniej kolorowa ta gra ;]
No dobra po zobaczeniu tego:
http://www.gry-online.pl/gol_video.asp?ID=17936
Częściow zmieniłem zdnie ;] Ale dalej uważam, że grafika jest zbyt kolorwa. Mogłaby być bardziej naturalna jak w Half-Life 2 lub w drugim Kane & Lynch ;]
No i jest to DirectX 9 więc nowych fajerwerków nie zobaczymy ;] Choć gdzieniegdzie pisze że to Open GL 4.x
Mam zaufanie do Carmacka i spółki może się wydawać śmieszne ale engine nie wspiera ani HDR ani zmiennych pór dnia. Z tego co Carmack opowiadał tech5 jest bardzo elastyczny i skalowalny duży wpływ na grafikę ma ilość pamięci na grafice im więcej tym mega texture będzie kopać zadek, pożyjemy zobaczymy. Chociaż prawdziwy ząb engine ma pokazać na Doom4 to są pierwsze szlify. Trzeba czekać do premiery (a do RE5 czy Bulletstorm to wstyd porównywać bo RAGE zjada je na śniadanie wizualnie).
I odnośnie Tech5 i efektów to śmiga on z wykorzystaniem OpenGL (najnowszy to 4.1) więc spoko będą wszystkie efekty.
Pożyjemy zobaczymy ;] Quake 1 i 3, Doom 3 na dłuuuuugo mnie wciągnęły i wracam do nich do dziś także muszę w ciemno ufać ID Software. Co prawda Q4 mnie zawiódł ale robili go goście z Raven
Po wypowiedzi Carmacka na Quakecon2011 jestem pewny ze będzie dobrze wizualnie w wersji PC. Mimo że na premierze ma nie powalać ale wypuszcza patcha na PC poprawiającego grafę, niedługo po premierze. Miejmy nadzieję że będzie szybciej niż u cryteka.z Crysis2
tu masz w orginale
http://www.vg247.com/2011/08/04/quakecon-2011-carmacks-legendary-keynote-live-fr om-8pm-bst/
a tu jeszcze raz to samo tylko że cdaction
http://www.cdaction.pl/news-20982/quakecon-2011-wystapienie-carmacka---darmowy-b rink-nowy-projekt-tekstury-wysokiej-rozdzielczosci-rage-brak-dooma-4.html
Pre-ordera już złożyłem aż się boję o wymagania w wersji Super Quality Pack.
http://www.youtube.com/watch?v=4zgYG-_ha28 przemówienie Carmacka prawie jak wykład 86minut!! słuchania
"Niestety, bardzo rozczarowująco wypadła grafika. Tekstury były miejscami paskudnie rozmazane, a od aliasingu wręcz bolały oczy. Mam jednak wrażenie, że ustawienia zostały specjalnie obniżone, aby nie było różnic pomiędzy wersją pecetową a znajdującą się po drugiej stronie pokoju edycją na Xboksa 360. Na wypuszczanych do tej pory materiałach sytuacja prezentowała się wyraźnie lepiej i nie chce mi się wierzyć, że to, co zobaczyłem na gamescomie, to maksimum tego, na co stać będzie wydanie komputerowe. Drugi problem związany jest ze sposobem wykreowania przestrzeni. Wszystko rozgrywa się na bardzo małym terenie. Odrobinę śmieszy sytuacja, gdy dostaję zadanie pojechania do sąsiedniej wioski, a w rzeczywistości znajduje się ona niemal zaraz za rogiem i dotarcie do niej zabiera kilkadziesiąt sekund. Podobne odczucie wywołuje baza bandytów umieszczona kilkaset metrów od pokojowej osady. Krótkie dystanse przyśpieszają rozgrywkę, ale jednocześnie psują iluzję i utrudniają uwierzenie, że świat po drugiej stronie ekranu jest prawdziwy."
http://www.gry-online.pl/S022.asp?ID=7669&STR=1
No cóż czytałem odczucia ludzi po zapoznaniu się z wersja PC i jest bardzo pozytywnie czego niemożna powiedzieć o wersjach konsolowych. A jeszcze jak sobie człowiek przypomni o ewentualnym patchu na PC ... no cóż nic tylko czekać na premierę. Pre-ordera już złożyłem na PC inna sprawa że w Id powinni kopa zarobić, nieco ponad miesiąc do premiery a wymagań brak, ja tam wierze w Id i w wersje PC że będzie jak najbardziej udana.
Jeżeli ktoś ogląda Breaking Bad, to w 4 sezonie, 7 odcinku na początku jeden z głównych bohaterów gra właśnie w tę grę. Może jest tam coś, co Was zaciekawi.
Sam pieprzysz. Ja pisałem na podsatwie pierwszych filmików 6 lipca a tobie sie wydaje jakbym to dziś grając napisał. Patrz na daty postów
Filmik często w małej rozdziałce nie pokaże jakości gry tak samo jak granie w wysokiej rozdzielczości. Pozatym wtedy bardzo oszczędnie pokazywano fragmenty gameplay'a a to jest tylko wiarygodne źródło jak wyglądać ma gra... Nie do końca w sumie bo Battlefield 3 beta wygląda gorzej od tego co widac na filmikach.
W ogóle to ty pieprzysz.. Po co ja to pisze skoro temat grafiki wyjaśniłem już dawno z "f67" a ty nagle się wtrącasz jak już dawno skończyliśmy gadać i wszystko jest jasne
A tak poza tematem to filmowi KTÓREGO JESZCZE NIE MA Silent Hill: Revelation 3D z 2012 dałeś ocene 10?! WTF?!
Wypowiedział się znawca gier. Grafika w Rage stoi na wysokim poziomie, wystarczy mieć odpowiednio mocnego PC-ta. Tekstury ci się doczytują, albo masz artefakty? Pora zmienić kompa na lepszego, a nie jechać na jednym trupie kilka lat. Animacja, szczegółowość otoczenia (skały, flora) dla mnie kozak. id Tech zawsze miał to do siebie, że z pewnej odległości tekstury miażdżyły wyglądem, a po podejściu bliżej już tak dobrze nie było, mimo wszystko jak dla mnie najlepiej prezentująca się gra jak na razie.
O Jezus Maria :P Następny się urwał z choinki i nie rozumie , że ja to pisałem długo przed premierą. Skąd wy się bierzecie? :D Zrozumcie, że z czasem pojawiło się wiecej materiałów z rozgrywki i zmieniłem zdanie co pisze wyżej! CO PISZE 1 [słownie JEDEN] POST NAD TWOIM!!! Czytaj ze zrozumieniem.
I nie, nie mam trupa tylko i5 2500k@4.4GHz + GTX460 + 4GB DDR3 1866MHz.
Tak gra wygląda u mnie w rozdzielczości 1920x1200 na zedytowanym/podrasowanym konfigu "HD Config v2.0 By FusedCore":
Gra wygląda bardzo ładnie - jak jeden wielki artwork i tak według mnie gry powinny wyglądać. Może ustawienia nie pozwalają wyciągnąć maksimum możliwości silnika, ale właśnie przeszedłem tą grę i powiem, że Metro 2033 może się chować graficznie. Animacje potworów w Metrze są upośledzone, a w Rage to mistrzostwo.
Fakt animacje nie tylko potworów ale także wszystkich NPC. Według mnie jest lepiej niż w LA Noire bo tam mimika twarzy aż za bardzo jest wyolbrzymiona jakby wszyscy tryskali emocjami. No i na koniec niepowtarzalność lokacji to jest plus którego nie ma żadna inna gra!. Chodzi mi o to że niema identycznych fragmentów lokacji wszystko jest zróżnicowane, a nie że co 2 lokacja wygląda jak kopiuj/wklej i masz wrażenie jakbyś błądził.
Święta racja. Gra jest piękna, a i gameplay przyjemny. Jeżeli ktoś ma problem z tym że grafika jest słaba to niech porówna sobie Crysisa 2 i Rage na PS3.
mowa tutaj jest o grze w wersji PC. niestety dla Was konsole zostały przegonione przez PC. i niestety my PC'towcy dostajemy konwersje z waszych juz niestety przestarzałych konsol. w przyszłym roku powinna być zapowiedź noweo x-boxa i może ps4 więc znowu pewnie będziecie do przodu ;]
Zgadza się. Konsole są prymitywne technologicznie w porównaniu do PC, ale chodzi mi o optymalizacje silnika ID5 vs Crytek3. Silnik ID5 bije go na głowę (mam na myśli oczywiści konsole, bo niestety o pc nie mogę wypowiedzieć). Gra wg mnie wygląda cudnie, mimo doczytywania się tekstur.
Ech jednak po spędzeniu kilku godzin nad grą nietrudno zauważyć, że ten ID5 wcale nie jest taki rewelacyjny... Strach się bać coś tutaj pisać i komentować bo nastolatkowie, którym tatuś/mamusia kupiła komputer w supermarkecie sądzą, że Rage ma świetną oprawę graficzną. Zgodziłbym się z tym ale gdyby gra wyszła 2-3 lata temu. Dzisiaj dostępne są tak dobre karty graficzne, że taki GTX4xx i GTX5xx po prostu się marnuje. Czego brakuje w grafice, a co się wyróżnia na korzyść [np animacja postaci] nie będę dokładnie wymieniał bo zrobili to świetnie w recenzji na PCLab, do której was odsyłam w tym linku http://pclab.pl/art47298.html
A oto fragment:
"Gra, którą otrzymaliśmy do testów, nie wygląda nawet w połowie tak dobrze jak wersja zaprezentowana niedawno przez id Software. Pamiętacie tor wyścigowy, pełen świetnej głębi ostrości i odpowiednich tekstur? Przypuszczamy, że te rewelacyjne materiały filmowe powstały na podstawie nieskompresowanej wersji gry, która zajmuje prawie jeden terabajt. Tak, jeden terabajt! Zabrakło również głębi ostrości, czego nie możemy przemilczeć. Ten efekt – obok HDR-u, również praktycznie nieobecnego – jest jednym z tych, bez których dzisiaj się nie obejdzie. Nie da się też nie zauważyć, że wielu obiektom bardzo doskwiera brak stosownej liczby wielokątów. Eh... optymalizacje."
"Podczas grania w Rage również czuć tę wszechobecną plastikowość i zamknięcie; tylko niektóre składniki świata wyglądają realistycznie, a większość jest tylko na pokaz. Zniszczenie butelki po napoju wyskokowym jest możliwe, ale to jedyny taki element w... całej grze. Buty postawione na stoliku wytrzymałyby wybuch bomby atomowej i nie drgnęłyby nawet o jotę. No cóż, zero interaktywności oraz cała masa niewidzialnych ścian to coś, do czego lepiej szybko się przyzwyczaić. Oświetlenie w grze jest statyczne, co już nie wystarcza nam w przypadku produkcji, które aspirują do miana wyznaczających graficzne trendy. Inna rzecz, której nam zabrakło, to jakiekolwiek warunki pogodowe i w ogóle ruch na ekranie. Przydrożne połacie niemalże pustynnej flory aż proszą się o to, aby przetoczył się gdzieś obok krzak jałowca albo tuman kurzu. Gdy stoi się na otwartej przestrzeni w bezruchu i obserwuje teren, aż kłuje w oczy jego plastikowość. Nie słychać żadnego szmeru wiatru, nawet jeżeli postać stoi na samym dnie sporego kanionu, w którym przecież powinno wiać jak na dworcu w Kielcach. Na szczęście roślinność odrobinę się kołysze. Dobre i to."
Zmieniłem zdanie o tym, że grafika jest słaba na podstawie materiałów jakie wypuszczono tuż przed premierą. Teraz okazuje się, że ten finalny produkt, który można kupić w sklepie ma drastycznie skompresowane tekstury. Powiecie "mają wydać paczke lepszych tekstur" - w internecie można znaleźć informacje, że twórcy tego jednak nie zrobią.
Gra wygląda nieźle - ale zrozumcie - ta grafika jest już przestarzała. Ci co uważają inaczej przespali dekadę ;]
Wciąż jeszcze nie przeszedłem gry, męczę ją dalej ale jestem już bliski końca. Muszę przyznać, że im dalej tym bardziej widać ile twórcy włożyli pracy w tą grę, zwłaszcza w wygląd świata i projekty poziomów. To jak to wszystko ktoś "namalował" to zahacza o sztukę. Artyści z ID nie poszli na odpierdziel i stworzyli świat metodą "kopiuj wklej", każdy fragment świata w Rage jest niepowtarzalny.