PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=638130}

Resident Evil 6

BioHazard 6
2012
6,9 3,2 tys. ocen
6,9 10 1 3154
Resident Evil 6
powrót do forum gry Resident Evil 6

Witam może ktoś z Was będzie mógł mi pomóc ...Więc tak posiadam konsole Playstation 3 slim i telewizor marki Sharp model LC-42LE320E oczywiście do konsoli dokupiłem też orginalny kabel hdmi marki Sony . Wszystko na początku było pięknie i fajnie aż do momentu gdy przez około 2 tygodni konsola nie była używana .... Nagle jak by nie mogła wykryć sygnału jest informacja że widzi kabel hdmi i na tym koniec nie pomaga dłuższe przetrzymanie przy włączaniu . Byłem sprawdzić u brata konsola i kabel są napewno sprawne u brata wszystko działa i przełącza sygnał na hd .... Myślałem o kupnie przewodu tzw komponent ale to nie będzie to samo jak przez hdmi ... Może ktoś miał podobnie lub wie jak to naprawić ???

użytkownik usunięty
lucius1982

Hej :)
Tzw. Komponent to też Eurozłącze, działa coś w typowych starszych PS, czy telewizorach, jeżeli chodzi o HD, w LC-42LE320E, patrząc po screenach z Google, to prawie podobnie miałem i ja, a problemem jest ustawienia w telewizorze, ktoś musiał przestawić funkcje w ustawieniach połączeń sieci HDMI, HD, MPEG, MP3, to taki przykład.

Musisz ustawić w telewizorze (pilotem), w ustawieniach połączenie z HDMI na HD, MPEG, na wybraną funkcję jaką chcesz mieć do konsoli, czyli HD...jest to chyba standardywy przycisk, gra, film, VHS, DVD....nastaw na HD - GRA, funkcja ta musi być też obsługiwana przez kabel z przełącznikiem - nie wiem w jakim języku masz napisy na kablu (eurozłącze), czyli te 3 kolorowe przyciski (czerwony, biały, żółty), ja miałem Offpit, lub Onpit...czyli funkcja musi być aktywna. Jeżeli nie masz eurozłącza dzielącego go te trzy wtyczki kabli, problem tkwi w ustawieniach telewizora.
Nie jestem pewny, ale wygląda na to, że rozwiązaniem twojego problemu jest naciśnięcie(chyba dwa razy), już po akcji z przytrzymywaniem przycisku power, przycisku source na pilocie od TV , aż do pojawienia się trybu HDMI.
Jeśli to twoje pierwsze urządzenie z HDMI to musisz wiedzieć, że większość TV nie wykrywa automatycznie włączonego urządzenia HDMI, mimo, że ten sam TV potrafi wykryć urządzenia podłączone przez euro złącze.

Zrób tak !

1.Wyłącz konsolę podłączoną do TV przez euro złącze

2.Wyjmij kabel od euro złącza z PS3 i podłącz kabel HDMI

3.Włącz konsolę i zrestartuj przytrzymując przycisk power

4.Jeśli obraz się nie pokaże powinien wystarczyć przycisk source, tak jak pisałem post wcześniej, jak obraz się pokaże wystarczy zatwierdzić ustawienia i wszystko powinno być ok.

Tak to działa na sprawnych TV i konsoli. Po tym co napisałeś w ostatnim poście, wydawało mi się, że podłączyłeś konsolę oby dwoma kablami na raz, co nie miało prawa zadziałać, więc napisałem to wszystko dla pewności. Jeśli to nie pomoże to ja wysiadam, ale na tym forum są o wiele mądrzejsi ode mnie, więc może oni pomogą.

P.S Właśnie mi się przypomniało, że też kiedyś wydawało mi się że nie działa HDMI w TV Samsunga, wystarczyło wybrać zamiast Złącze, HDMI1 (albo HDMI2 w zależności od numeru złącza do którego podłączyłem konsolę). Wiem, że to głupie ale chcę być na 100% pewny, że napisałem wszystko co mogło pomóc.

Pozdrawiam :)