PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=704253}

Risen 3: Władcy tytanów

Risen 3: Titan Lords
2014
7,0 1,9 tys. ocen
7,0 10 1 1901
Risen 3: Władcy tytanów
powrót do forum gry Risen 3: Władcy tytanów

Świat:
- Gra powstaje na tym samym silniku co "Risen 2" z delikatnie usprawnioną oprawą graficzną;
- Klimat - przede wszystkim świat przywodzący na myśl czasy środkowoeuropejskiego średniowiecza. Pojawią się jednak elementy atmosfery śródziemnomorskiej oraz tropikalnych regionów;
- Podobnie jak w "Risen 2", mapa została pocięta na specyficzne kawałki, dając możliwość swobodnego podróżowania między nimi. Ekran załadunku pojawi się dopiero wtedy, gdy gracze będą chcieli wkroczyć z jednej strefy w drugą, ale nic poza tym;
- Zostanie zaimplementowany "Physically Based Rendering" na potrzeby lepszego ładowania otoczenia, lecz ciągle nie obejdzie się bez ładowania poziomów;
- Wzorowanie się ogólnie na Gothic 3 (jako ulubioną część projektantów poziomów), chodzi tutaj o mapę oraz tereny;
- Gra będzie posiadała największy świat jaki kiedykolwiek powstał z ręki studia Piranha Bytes, mówi tu się o świecie większym niż Gothic 3 wypełnionym różnymi stworami i postaciami.

Fabuła:
- Żegnamy Bezimiennego z poprzednich części. Wcielimy się w skórę zupełnie nowego herosa, jednakowoż poprzedni protagonista będzie nadal odgrywał ważną rolę w całej intrydze;
- Na początku gry dusza protagonisty zostanie pożarta przez potężnego Władcę Cieni. W konsekwencji tego wydarzenia, podczas przygód nasz heros będzie zdobywał tak zwane walory duszy, które mogą go pociągnąć albo w stronę człowieczeństwa, albo zrodzić w nim demoniczną naturę.
- Podczas prologu gry otrzymamy dostęp do wysokopoziomowych umiejętności, abyśmy mogli oswoić się z produkcją i poeksperymentować z rozwojem postaci. Jednak krótko po nim, wrócimy do pierwszego poziomu doświadczenia;
- Podobnie jak w poprzednich częściach serii, spotkamy frakcje (mówi się o trzech, ale sprawa jest nadal otwarta) z różnymi zasadami i celami, do których będziemy mogli przystąpić. Jedną z nich są "Strażnicy", przywodzący na myśl paladynów z poprzednich gier studia;
- Nasz bohater nie będzie wędrował sam. Powrócą towarzysze, którzy wspomogą nas w walce i szepną dobrym słówkiem.

Walka i eksploracja:
- System walki opiera się na czterech różnych "akcjach" i podstawowym systemie combosów;
- Bloki są skuteczne w walce z potworami;
- Szczególnie przydatnymi trikiem podczas pierwszych godzin rozgrywki, będzie możliwość robienia salt oraz umiejętność teleportacji na krótki dystans, w celu uniknięcia cięższych potyczek;
- Nowa, lepsza fizyka zastosowana w grze, poniekąd przez ulepszony system walki (combosy) oraz śmierci/ogłuszeń przeciwników;
- Nieprzytomnych NPCów będzie można okraść z ekwipunku;
- Voodoo prawdopodobnie powróci;
- Zbroje, Szaty, Ubrania, Łuki, Kusze, Muszkiety, Pistolety - to nie wszystko co Piranha Bytes nam zaoferuje w ich najnowszej produkcji;
- Pływanie będzie możliwe;
- NPC będą posiadały ulepszony system AI, nie będą oddalały się zbytnio od bohatera oraz gubiły ścieżek.

Ogólne:
-Kolejny raz gra zostanie zintegrowana z platformą Steam, nie będzie też żadnych narzędzi modderskich;
- DLC zaoferują więcej dodatkowej treści;
- Oficjalnie potwierdzono wersje na PC, Xbox 360 oraz PS3. PB nie ma w planach wydania gry na Xbox One oraz PS4;
- Potencjalna data premiery - sierpień 2014.

ocenił(a) grę na 7
sebogothic

Jak dla mnie świat większy od tego w Gothic 3 nie zwiastuje dobrze. Mam nadzieję, że będzie chociaż zróżnicowany i zamiast tropików pojawi się chociaż jakaś pustynia, góry (niekoniecznie ze śniegiem), płaskowyże, jeziora itp.Salta i teleportacje podczas walki - nie kupuję tego, wolałbym coś takiego jak w pierwszej odsłonie Risen, gdzie walka sprawiała naprawdę dużo frajdy. Jak dla mnie trochę za szybko premiera jak na tak duży świat, oby znowu nie była to wydmuszka. Spokojnie mógłby być dwa razy większy niż wyspa z 'jedynki'. Cieszy natomiast odejście od pirackich klimatów. Rok 2014 to będzie rok erpegów, - duża konkurencja, ale pewnie Wiedźmin 3 i Pillars of Eternity zmiotą konkurencję.

drenz

Rzeczywiście będzie sporo w tym roku - Dark Souls 2, Risen 3, Dragon age 3, Wiedźmin 3.
Co do wzorowania się z wielkością mapy na Gothicu 3 to chyba niezbyt dobrze wróży,
bo najlepsze były Gothic 1, potem Gothic 2+Noc kruka, potem Risen 1, a dopiero potem Gothic 3,
więc mniejszy świat zawsze dawał lepszy klimat + fabułę + questy + ciekawszych bohaterów + wyższy poziom trudności co wszystko wpływa na miodność, a w Gothic 3 te rzeczy bardzo mocno kulały, tak jak optymiizacja. Jedyną zaletą Gothic 3 był ciekawy rozrysowany świat,
ale w tym zawsze PIranha bytes świetnie sobie radziła. W każdej ich grze w sumie był ciekawy świat, począwszy od ich najlepszych gier
Gothic 1 i Gothic 2+Noc kruka :)

returner

Wiedźmin 3 luty 2015.

sebogothic

niestety ale coś mi się wydaje że znów będzie kaszana. Stary engine, ładowanie się lokacji, dziwny nieprzekonujący świat (tropiki ale też europejskie średniowiecze, magia, voodoo, łuki broń palna , co za dużo to nie zdrowo). Ja chcę Gothica a nie serię Risen która jest po prostu słabiutka pod względem uniwersum jak i rozwiązań gameplaya.

sebogothic

Tutaj jest jeszcze parę nowych informacji - http://gothic.org.pl/component/content/article/35-slider/1498-zapowied-risen-3-o d-gamestar

ocenił(a) grę na 8
sebogothic

Krótki film o pracach nad Risen 3 na którym można zobaczyć fragmenty gameplayu: https://www.youtu(...)6gca3HVE
Tropiki są żywcem wycięte z Risen 2. Trochę się właśnie tego obawiam. Gra w produkcji będzie nieco ponad 2 lata a to chyba nieco zbyt krótko dla Piranha Bytes. Oby podczas gry nie miało się wrażenia jakiejś wtórności. Oprócz tropików ma być też dostępnych 7 różnych regionów, czyli 7 mapek :/ Wg mnie trochę ich za dużo, wolałbym mniej, ale by były większe. Myślałem, że będzie tak jak w G2: NK. Trzy mapki, ale zawierające naprawdę spory kawałek świata.
Cóż, pozostaje czekać na kolejne informacje.

sebogothic

Chcą pewnie jak najszybciej skończyć z Risenem by pełnoprawnie sobie wrócić do robienia Gothiców :). Pewnie Władca Cieni okaże się też jakimś Władcą Tytanów, mega ostatnim bossem w tym uniwersum, pokonanie jego zakończy wszystko.

ocenił(a) grę na 6
tomciog18

Moim zdaniem Piranie powinny dać sobie spokój z Gothikiem o zrobić coś nowego.

Pawuloniasty

Nic poza Gothiciem nie będzie w Polsce dubbingowane z tej firmy, bo nie ma wyrobionej marki w Polsce i już sobie nie wyrobi, a oni właśnie nie powinni się załamać tą głupią wojną o prawa i dalej robić Gothiki jak już mogą. Risen był tylko by pokazać złość z powodu utraty praw do Gothica i że wygra rywalizację z Gothiciem 4 robionym przez inną firmę i tak było i niech wrócą do Gothica :).

ocenił(a) grę na 6
tomciog18

Trochę krzywdzące słowa dla Risena. Jakby nie było to jest to już jakaś marka.

ocenił(a) grę na 8
sebogothic

Jeszcze raz daję link: https://www.youtube.com/watch?v=wQj6gca3HVE

ocenił(a) grę na 7
sebogothic

Faktycznie strasznie podobne to wszystko do Risena 2. Choć PB potrafi wykreować i stworzyć piękny świat pełen wyżyn, gór, dolin, ciekawych miejsc, to jeśli będzie zbyt pusty, to nie wróży to dobrze. Mam nadzieję, że zachęcą jakoś do eksploracji tego świata poprzez ukryte skarby z ciekawymi przedmiotami, bo w Risen 2 co prawda gdzieś tam ukryte skrzynie się pojawiały, ale co z tego, skoro praktycznie cały czas w nich było to samo. Poczekamy, zobaczymy.

drenz

Jest tam pokazana jedna z bodajże 7 stref klimatycznych, które mają występować w grze :D W dodatku wyczytałem w jakimś artykule na stronie "gothic.org.pl" że będzie można sterować statkiem :) Ciekawe czy to prawda ^^

ocenił(a) grę na 7
sebogothic

Ja mogę się nazwać fanem tych gier bo ukończyłem Gothic 2, Gothic 2 Noc kruka, Gothic 3 i Risen aż trafiłem na Risen 2 który grało mi się dość fajnie ale ciągle mi coś nie pasowało, nie wiem czy to fabuła czy klimat piracki, czy przeciągnięte dialogi w każdym razie kolejna część gry odbija od pirackiego klimatu miejmy nadzieje naprawi mi odczucia z ostatniej części