PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=625040}
6,3 1,7 tys. ocen
6,3 10 1 1709
Sniper: Ghost Warrior 2
powrót do forum gry Sniper: Ghost Warrior 2

Krytycy jęczą, komentujący narzekają, a gra sprzedaje się dalej - że sparafrazuję stare
przysłowie.
Na czym polega fenomen tego zjawiska? Moim zdaniem na tym, że gra jest kawałkiem
dobrego rzemiosła, żadne arcydzieło - po prostu dobry produkt.
Główne narzekania dotyczą:
- tekstur niskiej jakości, na które zwracamy uwagę przez pierwsze 5-10 min gry, a później po
prostu gramy dalej.
- słabego SI, ale nikt nie zauważył, że przeciwnicy potrafią podczas natarcia np. wziąć nas w
kleszcze.
- trawa i drzewa - ok, tego nie przeskoczymy. Chociaż nikt nie zwraca uwagi na to, że np. trawa
się pięknie ugina przed naszym bohaterem.
- fizyka strzału z pistoletu - nie do wytłumaczenia, ale do naprawy patchem, jak większość
zarzutów względem gry.
- wkurzający spotter, który czasem zachodzi drogę, albo wchodzi na linię strzału.
- krótki gameplay - racja, 6-8 godzin gry to odrobinę mało.
- multiplayer - przypomina raczej demówkę. Spotkałem się jednak z opinią, że CI będzie
rozwijało multi.
- brak możliwości podnoszenia broni - no proszę, przecież to jest snajper. Wyszkolony w
strzelaniu na dystans, a nie John Rambo. Strzelający z każdego możliwego rodzaju broni.
- liniowość i czasem konieczność zabijania wrogów w określonej kolejności - to się broni po
prostu fabułą.

Teraz może trochę o zaletach:
- świetna fizyka strzału ze snajperki: wiatr, odległość, oddech, puls - wszystko ma znaczenie.
- projekty poziomów, lokalizacje w których gramy to małe arcydzieła.
- nienajgorszy scenariusz.
- klimat i grywalność. Gra po prostu wciąga.

Ogólne wrażenia z grania są pozytywne. DLC wydłuża nam gameplay i dodaje dużo ładniejsze
tekstury niż podstawa.
Jeśli weźmiemy jeszcze pod uwagę, że gra kosztuje tyle ile kosztuje, chyba nie ma co
narzekać.

omnipop

Piękne podsumowanie Gry i całości projektu Gra ma taką cenę że wybaczam jej te minusy prócz Pistoletu
Miejmy nadzieję że gra doczeka się patha

Dodam jeszcze jeden plus którego nikt nie wypisuje gra posiada strzelnice która naprawdę JEST BARDZO ciekawie rozwiązana takie małe coś a cieszy

omnipop

No chyba nic dodać, nic ująć! Grać!

omnipop

Bardzo dobre spisanie wszystkich plusów i minusów dotyczących gry.
Faktycznie jak dla mnie może na początku patrzałem na grafikę i dostrzegłem kilka ładnych miejsc (drewniany kościół), ale kontynuując grę nie zwracałem uwagi na jakieś szczegóły ciekawiło mnie co się dalej wydarzy, zastanawiałem się jak to iść dalej nie będąc wykrytym.

Reager

Powiem że na plus jest to że tak naprawdę w tej liniowości można dostrzec się wolnego wyboru ponieważ pierwsza misja masz przechodzić po cichu ale czy ktoś testował zabijać tych kolesi mi się udało w kilku miejscach skasować wszystkich i nic nie mówił że nie miałem tak robić nasz kochany "pomocnik"

Reager

Testowałem te przechodzenie nie według wskazań i faktycznie się da ale jest naprawdę ciężko ale bardzo ciekawie i przyjemnie więc faktycznie w niektórych częściach mapy argument liniowości jest obalony, pomijając wszystko ważne że jest dobra zabawa i to właśnie daje sniper

Kuncfot

Ciesze się że kogoś zainteresowało takie testowanie przynajmniej może ktoś nie będzie patrzał na to z góry tylko stwierdzi że może tak jest i sam sprawdzi że nie zawsze po nitce do kłębka, czasami można trochę poowijać w bawełnę :)
Polecam pograć po testować i się podzielić :)

ocenił(a) grę na 7
omnipop

Ciekawe podsumowanie.
Ja bym do minusów dorzucił brak antyaliasingu i directXa11
SI faktycznie nienajlepsza, ale widziałem w Crysisie numer kasujący wszystkie niedoróbki w SGW2. Kupka martwych przeciwników i co chwilę wychodzący z za rogu kolejny przeciwnik, ginący dokładnie w tym samym miejscu. :D
Faktycznie mam wrażenie, że o brakach, nawet niewielkich mówi się i mówi, rozdmuchując je do niebotycznych rozmiarów, a o pozytywach albo się tylko wspomina, albo i przemilczy.

MonAnaLiza

Bardziej się milczy niż tylko niewinnie pomija to taka natura ludzi na wszystko narzekam i już bo mi się tak podoba.Nie bardzo rozumiem tego typu rozumowania. Gra ma błędy i wszyscy o tym wiedzą choć ja osobiście nie odczuwam niedosytu pot ich względami oprócz tego że motyka jest zbyt krótka Ale DLC ją trochę broni tym że przedłuża ją. Wracając do błędów to jedynym błędem który mnie tak na maxa zdenerwował to to iż PISTOLET STRZELA na co najmniej 600 m a w sumie to i tego bym nie wiedział jak bym tego nie przeczytał taka jest prawda. To taki głuchy telefon jeden drugiemu ten trzeciemu i już wszystko rozdmuchane taka głupia natura w nas siedzi

MonAnaLiza

Pamiętaj że crysis był ze kilka razy droższy w wykonaniu id snipera a także ma dość wyraźne błędy nie wspomnę o tym że silnik należy do twórców crysisa więc coś jest w tym dziwnego.
Cały czas powtarzam że jak i jedna produkcja tak i druga ma błędy jak zresztą i wszystko ale ważne że coś daje radość z gry.
Dla mnie sniper ją daje

Reager

Ten kto wymienia błędy nie przechodzi gry w 5 godzin jak gdzieś czytałem tylko łazi i się szlaja i szuka byle pretekstu by się do czegoś doczepić. To takie typowe dla ludzi którzy mają zbyt wiele czasu i nie mają co robić. Grę uważam bardziej na plus a potwierdzają to nawet oceny że na różnych portalach gra nie spadła po niżej 5,3 więc nawet jak będzie 5 to i tak jest dobrze bo w tedy jest połowa dopiero.

ModyPolok

Oceny się układają na trochę wyższym poziomie 6/10, np gamespot com 7/10 więc na pewno nie jest źle ale nie jest najlepiej.
Za granicami polski jest dobrze w Polsce jakoś ten sniper jest całkiem inny ciekawe dlaczego.
Sniper 2 "plus i minus to jedyne co widzę" :P

Reager

No to fakt jak tak szlajam się po necie to różne opinie czytam dziwi mnie że narzekają na przykład na SI że nie słyszą i nie widzą gram ostatnio dla odświeżenia w BF-a 3 no i w misji Powstanie czołgamy się a na początku to idziemy kucając po zgliszczach miasta w rowie ulicy a nad nami idzie PLR i nic nie słyszą przejdziemy ten kawałek i dochodzimy do drzwi otwieramy je - Co następuje. Drzwi zamykają się huknięciem przed nami trzech gości którzy oczywiście nas nie słyszą a są max 20 m od nas OK przed nami jakieś 5-10 m dalej stoi gościu i czyta jakieś mapy. Co zrobiłem Podbiegłem i zacząłem skakać biegać obok niego i nic Aż nagram filmik i zapodam na YouTube bo Ubaw po pachy gdybyś zrobił to w snajperze zaraz by był alarm więc nie uważam żeby ta gra (SGW2) była do dupy Tylko jest co najmniej dobra. nagram i zapodam linka

ModyPolok

Wynika to z tego iż jednak ten sniper nie tak straszny jak go czasami malują.
Niektóre rozwiązania są naprawdę dobre, lepsze niż w innych grach

Reager

Z tego co czytałem to na konsoli ma nawet znaczenie jak mocno naciśniesz guzik aż muszę gdzieś to sprawdzić ciekawy patent jak GT im mocniej naciśniesz tym szybciej pojedziesz

ModyPolok

także to czytałem i byłem zdziwiony że jednak konsolowi gracze mają także jakieś urozmaicenie którego można pozazdrościć na PC, sniper żądzi

Reager

Przyznam że jestem pozytywnie dziwiony ponieważ nie wiedziałem tych rzeczy i tak jak mówi Reager nie jest aż tak źle jak niektóre marudzące osoby mówią.
Moim wielkim pluse jest grywalność i dobry klimat.

Kuncfot

Bo Polacy z reguły marudzą na wszystko mimo że gra jest dobra. Zastanawiało mnie to że oceny były niskie (nim kupiłem) a po kupnie bez żadnych awersji mogę stwierdzić że gra jest dobrze zrobiona Ten kraj narzeka nawet na zapałki:)

ModyPolok

W moim przypadku także była chwila zastanowienia czy kupić ale zadzaiałałem pod wpływem chwili i faktycznie recenzje ujemne a mi się dobrze gra i nawet przez chwile nie pomyślałem o tym iż był to zły zakup.
Bardziej na plus według mnie.

omnipop

Przeciwnicy na Expercie czasami mnie zaskakują nie dojść że lepiej strzelają to na dodatek nie ma pomocy w strzelaniu na odległość około 1200 m w DLC z żurawia ściągałem gościa jeszcze trochę i bym myszkę wykręcił z nerwów. Różne gry mają różnie ustawionych przeciwników w SEv2 przeciwnicy to tępaki w porównaniu do SGW2