PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612900}
7,7 2,3 tys. ocen
7,7 10 1 2281
Star Wars: The Old Republic
powrót do forum gry Star Wars: The Old Republic

SWTOR a abaonament

ocenił(a) grę na 10

Witam co wy sądzicie o tym całym abonamecie i jak myślicie czy na Polskie realia ile waszym zdaniem będzie kosztował
NICH MOC BĘDZIE Z WAMI

Baal

Moim zdaniem powinno tak być jak w ABP że jest zwykłe konto i konto premium np. jeśli masz konto premium to np.masz dostęp do nowego mounta lub dostajesz 30razy więcej PD za potworki

ocenił(a) grę na 10
batman_fw

O widzisz tutej mogę zgodzić się z tobą
możei tak byndzie alen nypewno ni odrazu

ocenił(a) grę na 6
Baal

Abonament bedzie kosztowal okolo 50 zł i beda musieli za niego zaplacic wszyscy, ktorzy beda chcieli zagrac w SWTOR'a. Niestety

ocenił(a) grę na 10
Niekumam

thx a z kąd wiesz ?
ps. 50 dych na miecha to nie tak dużo sądziłem że będzie koło 150 a 200 PLN

Baal

gamecodes.pl - zaufana strona z pre-paidami. Jak widzisz - pomijając kosmiczne ceny pudełek(przekraczające ceny premierowe gier w 2011 o około 50zł dając łaskawie 30 'darmowych' dni gry na początek) sam pre-paid do SW:ToR kosztuje 30% więcej, niż pre-paid do WoWa. Jak dla mnie Lucas Arts przegina z tymi cenami bo nie będą one sprzyjać podebraniu części playerbase'u Blizzardowi czy innym MMO. Zostaje im praktycznie tylko papierowa tarcza z "BO TO STAR WARS" narysowanym kredką na środku.

ocenił(a) grę na 6
Rejan22

http://mmovault.pl/news.220.swtor_ogloszenie_daty_premiery_i_cen_abonamentu.html

Niekumam

No.. tak. Na gamecodes 60 dni kosztuje 99zł. Zważywszy na to, że przy tego typu transakcjach wykorzystują najbardziej zbójecki kurs z danego tygodnia to te 15$ kwalifikuje się do 50zł. Kody pre-paidowe to dobra alternatywa dla zsysania co miesiąc kasy z konta. Ja bym się zaś ucieszył, gdyby któreś MMO wprowadziło mrożenie konta(z minimalnym progiem na jakiś tydzień, by gracze nie exploitowali) przez co nie traciłoby się opłaconego czasu gry przez brak czasu z ważniejszych powodów.

ocenił(a) grę na 10
Rejan22

hymm po zastanowieniu się mogę się zgodzić z twą wypowiedzią
ps. uważam że i tak abonament z czasem zostanie zniesiony i będzie za free tylko czy to będzie dotyczyć europy w tym Polski to wielka niewiadoma

Baal

Nie chcę tu wyjść na człowieka skąpego - swego czasu zdarzało mi się opłacać abonamenty do trzech różnych MMO w tym samym czasie, czasem do dwóch. Po prostu analizuję politykę sprzedaży LucasArts i dochodzę do wniosku, że sprzedają grę po takich cenach pudełkowych mając nadzieję, że póki jest hype na tą grę, to kupa ludzi ją kupi, zwracając jak największą ilość kosztów a potem nieco przydrogi abonament będzie zsysał kasę z tych, którzy zostaną w grze po tych dwóch miesiącach, zapewniając ToRowi względną stabilność finansową.

Największą nadzieją SW:ToR są fanatycy gatunku, którzy mimo trudności, błędów w grze i tego typu rzeczy będą wciąż zapamiętale w nią grać. Tylko muszą pamiętać, że SW: Galaxies też było wielkim hitem Star Warsowym a skończyło bardzo źle, więc jeśli ta gra nie będzie czymś naprawdę dobrym to czeka ich los Galaxies, Riftu i WARa. Wartą wzmianki rzeczą jest to, że np takie APB, DDO czy LotRO prosperują całkiem fajnie pomimo przejścia na f2p więc miejmy nadzieję, że jeśli coś nie wypali z ToRem, to nie będą tak głupi jak Mythic(Warhammer Online), by nie przejść na free to play przy pierwszej lepszej okazji.

Mimo wszystko trzymam kciuki choc pre-ordera nie wrzucam z szacunku do własnych pieniędzy. Poczekam dwa, trzy tygodnie od premiery, poczytam zdania ludzi jak już ten hype minie. Nie chcę kupować MMO w ciemno.

ocenił(a) grę na 10
Rejan22

Ja tyż nie raz opłacałem abonament za grę itp.
Nie wiem, co napisać, bo zgadzam się z tobą a le prawdę mówiąc jestem fanem "starej republiki „ i tyż czy mam kciuki, aby było wszystko OK
Co do gry wersji pudełkowej to prawda ciut za drogo, ale np. Polscy dystrybutorzy muszą zawsze swoje tzw.2 grosze wcisnąć.

Baal

Ech, już nieważne. Dowiedziałem się, że rodzinka planuje sprawić mi kolekcjonerkę SW:TORa na święta. Cóż - najwidoczniej będę miał okazję przekonać się samemu co do moich obaw i oczekiwań. Najwyżej porzucę grę zachowując artbook i soundtrack, stawiając figurkę Malgusa gdzieś na półce.. ale jak już mają zamiar się wykosztować, to wolę, by nie zmarnowali tych pieniędzy i by się okazało, że gra będzie sukcesem. Przydałaby się silna alternatywa dla WoWa(pomijając EVE Online, które jest grą fenomenalną acz morderczo wręcz pochłaniającą kasę, uwagę oraz życie graczy) w końcu. Trzymam kciuki, BioWare! :D

Rejan22

Jesli abonament zostanie zniesiony będzie to dowód na to że gra jest niewypałem
Ja nawet nie zamierzam brać się za poważną grę w której nie będzie abonamentu...

Jedyna gra w życiu która wciągneła mnie w 100% jest WoW który posiada abonament ;>

mariiox

Co do dowodu - tak. To będzie znak tego, że niewystarczająca ilość graczy płaci abonament i udowodni, że nawet BioWare połączone z marką Star Wars nie są w stanie odebrać Blizzardowi monopolu na MMO.

Co do gry bez abonamentu.. są dobre MMO będące F2P. Na szczególną uwagę zasługują D&D Online i LotR Online. Wymagają one jednak dwóch rzeczy - trzeba mieć z kim grać i, równie ważne - trzeba umieć wczuć się w klimat. To są gry, które polegają głównie na otoczce fabularnej i klimacie w przeciwieństwie do WoWa, który jest mechaniką gry posypaną lekko fabułą tudzież klimatem. W D&D mając fajną grupę czujesz się jakbyś grał w papierową wersję - są pułapki, wyzywający wrogowie, 'puzzle' i zagadki. Jest klimat D&D. W LotRO z kolei musisz się wczuć w świetnie odzwierciedlony klimat dzieł Tolkiena by docenić tą grę. Design ekwipunku, miejsc, w których robisz questy i bardzo duży nacisk na fabułę danej rasy(choć oczywiście można robić questy w innych zonach, które podążają innym kierunkiem fabuły) i wczuwanie się w swoją postać i jej przygody sprawiają, że te gry są bardzo fajne. Żadne inne MMO nie dało mi tyle satysfakcji z wczuwania się w postać co D&D Online i LotR Online. A oba są free2play. Jeśli jesteś roleplayerem, to Lord of the Rings Online jest miejscem dla Ciebie.

P.s. - zakwalifikowałem się(jak każdy, kto się zapisał na testowanie The Old Republic) na weekendowe testy gry. Jestem ciekaw jak to wygląda i aż nie mogę się doczekać aż odpalę grę. Obym się nie zawiódł i moje wszystkie obawy względem tej gry okazały się bezpodstawnymi!

ocenił(a) grę na 10
Rejan22

też trzymam kciukia bayś niemiał racji ale jak znam życie będę musiał się z tobą zgodzić :(

Baal

SW: Galaxies zostało zamknięte ze względu na nadchodzącego SW: TOR oraz przestarzałego silnika gry. Już jest zapowiedziane /nie pamiętam teraz co do dnia ale serwery SWTOR przewidziane są na chyba 7lat i później tak czy siak je zamkną a pewnie pojawi się kolejny produkt na nowszym silniku. Taka polityka, to nie jest wow że ma być na wieki. Poza tym pewnie pogram z 4 miechy skoxam się i wrócę do ultimy i Dungeon Defenders ^^

ocenił(a) grę na 10
Royalowy

co do wydania nowego star wars po tym obecnym to nie jestem pewien ale pożyjemy
ps. ja mogę płaćić 50 PLN na miecha lej jeżeli to będzie np. 150 czy 100 to niema mowy

Baal

no wiadome.. 100-150 to nowa kość ramu 4GB albo jakieś 30 PIW!!

ocenił(a) grę na 10
Royalowy

widzę że nadajemy na tych samych flach :)

Baal

gra mnie ciekawi strasznie , ale 50 zł , to lekka przesada mogli by chociarz , zrobić napisy PL , żeby każdy kto by z checia płacił za gre nie bladził po jezyku angielskim , polskie dubbingi w grach nie są najgorsze , mamy czysty przykład na Unchartet 3 , który jest miodem dla mojego serca co do SWTOR bede czytał wszystko dla co bedzie zwiazane z ta gra ;] bo mnie urzekła ostatnio a premiera tuż tuż :)

ocenił(a) grę na 10
pepowiniAK1984

50 PLN na chwile obecną to 14.71 USD a 11.08 EUR więc wątpię żeby był niższa cena ba jestem pewien że będzie więcej
co do języka tez bym wolał PL ale jak znam życie to jak zwykle oleją PL z tego co wiem ma być po angielsku, niemiecku i francusku

ocenił(a) grę na 9
Baal

Gralem w bete i gra ewidetnie ma potencjal ale wymaga ostatecznego szlifu i poprawy wielu bledow.

ocenił(a) grę na 10
cheeroke

Pamiętaj grę robi człowiek więc zawsze będą większe czy mniejsze problemy ale pytanie czy dasz tyle kasy za abonament ? jak pisałem wcześniuej

Baal

tyle kasy za miesiac grania to postrach , pomysl , pograsz 10 miesiecy płacisz 500 zł za granie w gre ... to sie nazywa złodziejski monoopl !

ocenił(a) grę na 10
pepowiniAK1984

zależy jak na to patrzysz masz dwa wyjścia pierwsze jako strata kasy i czasu (na sknerę) lub drugie czyli droga zabawka ja wolę drugą opcje
ps. jak pisałem wcześniej dla reszty UE w tym Słowacji czy US to droga ta gra nie jet a że w Polsce jest taka droga to jedynie wina Polaków a dokładniej baranów w sejmie

Baal

pytanko mam , a client za darmo z jkims 10 dniowym graniem bedzie na wypróbowanie gry ? jak to wyglada , bo zmieniam teraz w grudniu kompa i w sumie triala bym sobie zagrał i sie zorjentował czy bede miał drogie hobby ;]

pepowiniAK1984

Po pierwsze - ja nie jestem zwolennikiem dubbingów. Oczywiście - Baldur's Gate miał błyskotliwy wręcz. Assassin's Creed też miał bardzo fajny. WarCraft 3 miał lepszy polski dubbing od oryginału(tak, jak Shrek). Ale potem pojawiają się takie perełki jak Killzone czy Mass Effect w których dubbing raził, był brzydki i ogólnie niefajny.

Lubią używać ludzi z przesadzonymi barwami głosu przez co czasem czułem się, jakbym oglądał dubbingowanego Harry'ego Pottera.

Po drugie - jak wyobrażasz sobie akcent z Dromund Kaas? Miranda w ME miała brytyjski akcent. W polskiej wersji zapomnieli o tym. W uniwersum Star Wars ludzie z Dromund Kaas również mają brytyjski akcent i jest na to kładziony nacisk. Czym by go mieli symulować? Gwarą ślunską? xD

Po 3 - 50zł za abonament to wcale nie jest tak dużo. To praktycznie normalna cena. Fakt, wychodzi więcej, niż w WoWie(około 38zł) ale to tylko dlatego, że MMO Blizzarda wykrwawia się i chcą zachęcić ludzi tańszym abonamentem.

Poza tym abonament służy do podtrzymywania firmy, opłacania serwerów i pracowników, którzy pracują na to, by się gra rozwijała. Oczywiście można mówić, że 50zł to dużo ale zwróć uwagę na to jak malutką sumą dla europejczyka jest 50zł. 13€? Dla nich to tak, jak dla nas 13zł! Nigdy byś nie powiedział, że 13zł miesięcznie to za dużo za abonament!

No. A teraz do Baala - grałem w ten weekend i przyznam, że gra jest niesamowita. Spodziewałem się wielkiej klapy a jednak okazało się, że mnie powaliła i wciągnęła na długie godziny! PvP tam też jest miodne. Zwłaszcza tryb Huttball gdzie trzeba donieść piłkę do bramki wroga. Wszędzie są poupychane takie przeszkody jak losowo buchające ogniem kładki czy baseny z kwasem. Klasy takie, jak BH czy Trooper mogą harpunami przyciągać wrogów do siebie stojąc na krawędzi takiej przeszkody fundując im niemiłe doznania. :D

Co do fanów grania solo w erpegi.. questy w tej grze są KotORowej/Mass Effectowej klasy i tylko kilka robi się w grupie choć to jest jeszcze fajniejsze. Spokojnie można się odnaleźć nawet jeśli się nie jest fanem interakcji z innymi. ,)

Kolekcjonerka się nie zmarnuje. :D

ocenił(a) grę na 10
Rejan22

miło mi czytać twą komentarz :)
pozdrawiam

ocenił(a) grę na 10
pepowiniAK1984

Hmm z tego co wiem to musisz kupić niema klienta za free no chyba że będą to chcieli reklamować to pójdą na takie cos ale na dzień dzisiejszy tak tego nie widzę

Baal

69,90 zl gram juz wiec mozna kupic , poza tym beda gift cardy na allegro kupisz po 10 euro za 1 miesiac ...bedzie dobrze :)

ocenił(a) grę na 10
whiskas

to na e-baju tyż pewnie są

Baal

no i co ciekawego z tym TOR'em bo sie zastanawiam , można ju ż bezproblemu kupic za 100 zł i oblukac 30 dni darmowego grania , co polecacie ?

ocenił(a) grę na 10
pepowiniAK1984

heheh poczekaj na darmowe serwery pewnie kiedyś wyjdą :)

Baal

http://www.youtube.com/watch?v=gkfVdrtLcRs

ocenił(a) grę na 10
pepowiniAK1984

to je fejk

Baal

Heheh, ja gram już od dwóch miesięcy, wg. mnie gra jest genialna, mimo iż nie rozumiem wszystkiego, to i tak jest świetna, ogromny świat SW, setki questów, NPC, dobre klasy postaci, graficzka, no i bardzo duuużo smaczków!

ocenił(a) grę na 10
Skins1996

no ja planuje kupic obecnie cioram w WoT-a hehe ale to gra z innej beczki
ps. jak to jest z kupowaniem abonamentu jak kupujesz gre masz 30 dni czy musisz jeszcze osobno załadowac
ps. wisz co o prywatnych serwerach

Baal

Na początku gdy kupimy sąmą gierkę mamy 30dni, a poźniej 60zł miesięcznie, z tego co wiem to prywatnych serwerów nie ma.

ocenił(a) grę na 10
Skins1996

dzięki za odp.

ps. miejmy nadzieje że kiedys tam powstaną napewno szybciej niż spolszczenie hehe

ocenił(a) grę na 8
Baal

za dwa miechy płaci się poniżej 80 złotych , więc tak źle nie jest

ocenił(a) grę na 10
Suchodola

właśnie płaci się lepsze jest za FREE hehe

ps. dużo to iejest ale dzięki 80PLN mam 1 KG tytoniu hehe

ocenił(a) grę na 8
Baal

Ja na fajki więcej wydaję , więc 7 dych mi wielkiej różnicy nie zrobi (raz na dwa miesiące)

ocenił(a) grę na 10
Suchodola

a ja tak :)

ocenił(a) grę na 5
Baal

w cenie gry masz 30 dni darmowych ale .... aktywowanych po zaplaceniu nastepnych 30 czy 60 musisz sie najpierw okreslic z abonamentem czyli jak zdrapki to ladujesz 60 dni i doliczaja ci wtedy te 30

Baal

Abonament to zło xD
Myślę, żeby sobie kupić, bo próbowałem triala weekendowego.
Po prostu chodzi o wyciśnięcie wszystkiego... kasa, kasa i jeszcze raz kasa -_-
A nie każdego stać, żeby płacić 50 ziko/miech. Już jak tak bardzo nie widzi im się darmowa gra, to mogliby zrobić specjalne premium ze specjalnymi "dogodnościami", albo wprowadzić abonament roczny - np. stówa albo dwie (góra) na rok. To już byłoby z pewnością bardziej interesujące i więcej ludzi by grało i kupowało :D

William8

Nie wiem ile w tym prawdy ale podobno myślą nad przejściem na f2p. Związane jest to między innymi z utratą aż połowy graczy, Części pewnie nie przypadła do gustu sama gra a innych nie stać na wydanie takiej ilości pieniędzy. Ja byłbym bardzo zadowolony jakby znieśli ten abonament.

użytkownik usunięty
Shay

I już potwierdzili zniosą ABONAMENT !!!
NMBZW