PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608598}
7,7 4,9 tys. ocen
7,7 10 1 4905
Team Fortress 2
powrót do forum gry Team Fortress 2

Wiecie, grałem sobie na serwerze, gdy nagle naszła mnie ochota, by się wyżalić.
Napisałem, ze to głupie, iż nie mogę sobie nawet stworzyć czapki, ani handlować, bo nie
mam konta premium...
Reakcją były wyzwiska w stylu zaprezentowanym w tytule tematu.
Nie jestem kiepskim graczem, jestem F2P-em, i nie wiem dlaczego ludzie nie cierpią takich
jak ja.
Wiem, ta gra była kiedyś płatna, co chroniło ją od napływu elementu różnego rodzaju
(trolle,dzieci neo,itp.). Szanuję tych, którzy wydali na nią kasę, należą oni w pewnym sensie
do elity.
Jednak...Nie rozumiem, po co wydawać kasę na czapki ? I dlaczego nie mogę sobie ich
scraftować na koncie F2P ? Bo pan Gabe N nie zarobi ?
Dlaczego Gabe N jest taki pazerny ? Nie ma innych gier (L4D, Half-life I i II) na których
mógłby zarabiać ? Nie żebym coś do niego miał - zarządza firmą, która stworzyła świetne
gry, i w ogóle...
Jednak...czuję niesmak po tym czego doświadczyłem od "elity"...

ocenił(a) grę na 9
kamulec123

Postawa niektórych graczy do tych "non-premium" jest dla mnie czasem nie zrozumiała. Traktują siebie jakby byli z założenia lepszymi graczami choć czasem jest wręcz odwrotnie. Lecz może to być spowodowane tym ze spora część graczy F2P to jak napisałeś "trolle,dzieci neo,itp.", przez co ich zachowanie zapewne denerwuje graczy którzy spędzają w niej sporo czasu. Więc osoby takie jak Ty są ofiarami szufladkowania graczy.
Co do zarabiania na TF2 to nie rozumiem Twojego zdania. To jest gra jak każda inna, której koszty pewnie były dość spore, dlaczego nie maja na niej zarabiać? Dodatkowo TF2 jest stale aktualizowany, wiec czemu Valve miało by być firmą charytatywną? Jeśli komuś zależy na grze (lub z jakiś innych powodów), to da zarobić jej twórcą.
PS. by stać się graczem premium wystarczy kupić jakiś przedmiot ze sklepu, od chyba 39 centów, lecz w praktyce trzeba wydać 5E bo chyba za co najmniej tyle można doładować portfel w Steamie (ale pozostałe pieniądze można przecież wydać na inne gry).

klojt

NIe mam karty kredytowej, więc zakupy w mann co. shop odpadają...

ocenił(a) grę na 9
kamulec123

Konto na Steam'ie można też zasilić przez PayPal, do którego pieniądze można wpłacić ze zwykłego banku lub przelewem.

klojt

O...Nie wiedziałem...
Dzięki !

ocenił(a) grę na 10
kamulec123

Wiem że już trochę po fakcie ale:
Ci którzy kupili tf 2 byli źli że oni musieli wydać na grę grube pieniądze i nagle gra jest darmowa. Gabe jest pazerny bo nie zarobi? Toż to on wydał grube pieniądze na stworzenie tej gry! Na czymś zarabiać musi.

ocenił(a) grę na 10
kamulec123

Teraz nawet gracz f2p może w prosty sposób stać się premium, i to bez wydawania prawdziwych pieniędzy.Wystarczy po prostu sprzedawać karty,które się dostaje z gier,które ma się w bibliotece (nawet innych f2p) i kupić sobie najtańszy darmowy przedmiot ze sklepu tf2(przykładowo kanapkę za 0,39 euro :) ) Więc nie rozumiem każdego,kto się spina z tego powodu (autora tematu to nie dotyczy,bowiem kiedy pisał ten temat,to nie było jeszcze wspomnianej przeze mnie opcji).

timcer

A co, już usuneli daropulte za 7 centów?

kamulec123

Primo: Nie obrażaj Gabena za idiotyzm graczy

Secondo: Zweryfikuj adres e mail

ocenił(a) grę na 9
kamulec123

Znam ten ból. Sam jestem f2p i wielokrotnie słyszałem komentarze tego samego typu co ty, bo miałem na sobie tylko widmowy cylinder i odznakę najemnika.
Jednak przede wszystkim liczy się skill a nie głupie czapki.

kamulec123

1. W dzisiejszym świecie rządzi pieniądz - ten,kto ma wypchany portfel i wydał mnóstwo pieniędzy w TF2 z miejsca uznawany jest za inteligentnego fachowca znającego się na każdym szczególe gry.

2. Czemu czapki? Szpan przed innymi graczami ( im starszy i rzadszy przedmiot, tym bardziej zapunktuje właściciel) i często chęć wyglądania jak jakaś postać, która tą podobną czapkę nosi w kreskówce/ filmie itp.

3. Gabenowi na mózg rzuciło się , ile pieniędzy zarabia jako szef Valve, dla niego im więcej mikropłatności w grze, tym bardziej doi społeczność.