Przyzwoity, statyczny point'n'click, który zachęca do tego, by w przyszłości spróbować rozwinięcia historii w The Whispering Valley, o ile się ta gra ukaże. Samo The Whisperer jest krótką przygodówką, do godziny czasu (a nawet 20 minut). Dużo zależy od tego jak bardzo spostrzegawczy jesteśmy. Zaciąłem się w dwóch miejscach na dłużej, ale pierwsze to była moja nieuwaga a drugie to jedna z wad gry a mianowicie kliknięcie w odpowiednią część obrazka - taki pixel hunting, tylko bez pikseli. Chodzi o użycie tasaka na "przedmiocie" w jaskini - obszar kliknięcia powinien być znacznie większy. Poza tym fabuła jest nieco pogmatwana, zakończenie takie sobie. dla niektórych wadą może być brak swobodnego poruszania się - przechodzimy z miejsca na miejsce klikając na statyczne tła jak w dawnych przygodówkach. Największym plusem jest atmosfera a w dwóch miejscach wręcz z niepokojem czekamy na to, co zaraz może się wydarzyć. Do tego grafika jest miła dla oka, dźwięki podkreślają klimat gry. Dla mnie takie 6/10. Można zagrać, ale cudów się nie spodziewajmy.