Nie wiem jak można czerpać z tego przyjemność. Ginie się dosłownie co chwila, a zagadki są totalnie przesadzone, czasami nawet nie wiadomo gdzie trzeba iść. Pierwszy Tomb Raider, którego nie ukończyłem i wywaliłem z dysku nawet nie w połowie. Oby jak najmniej takich gier.
Gry nie uratowałaby nawet Lara biegająca na golasa.
Fanboje widzę tutaj bronią zaciekle, a prawda jest taka, że niektóre poziomy w tej grze są zwyczajnie frustrujące. Często nie wiadomo, co i gdzie zrobić. Od pewnego momentu zacząłem grać z solucją, ale też sobie odpuściłem, bo zwyczajnie nie bawiłem się dobrze i szkoda mi czasu
Moja pierwsza gra. Zacząłem grac jak mialem z 8 lat i nigdy jej nie ukonczlem a dzis mam 21. Klimat zarąbisty ale poziom trudnosci nieziemski.
Potwierdzam moich przedmówców. Po prostu jesteś słabym graczem. Seria Tomb Raider, a w szczególności stare części nie są łatwe. Ktoś, kto wychował się na nowszych grach lub nie zaczynał przygody ze światem gier od konsoli NES lub SNES (na te platformy było dużo trudnych pozycji) to może mieć spore problemy z Tomb Raiderami. Dodatkowo jeżeli ktoś nie grał często w gry z elementami zręcznościowymi to również będzie miał spore problemy. Nie wspomnę już o osobach, które w przeszłości przechodziły gry głównie na kodach jak nieśmiertelność czy start z najlepszymi broniami - tacy to będą mieli problemy z każdą grą, która ma satysfakcjonujący poziom trudności.
Swoją drogą ty chyba nie grałeś w żadną prawdziwie trudną grę. Polecam spróbować zagrać w Ghosts 'n Goblins, Battletoads, czy intencjonalnie trudną World's Hardest Game. Stara seria Tomb Raider to przy nich mały pryszcz. Sądząc po Twoich ocenach to masz bardzo wyszukany gust i rzadko która gra ci się podoba. Do tego grywasz głównie w gry mające mało elementów zręcznościowych (lub wcale), więc nie dziwi mnie to, że masz problemy z TR. Jestem ciekaw Twojej listy top 10 najlepszych gier.
Nie ginie sie co chwila. Są momenty ze bez solucji trudno ,ale odkrylem w TR zasade ,"nie wiesz co robić ,spójrz do góry". I (prawie) zawsze dziala :)
Kiedyś gry były znacznie trudniejsze i ciekawsze. Dawały więcej satysfakcji.
Ja bez problemu ukończyłem najtrudniejsze części 1-4.
Tak samo porównaj sobie trudność takiego Baldur's gate 1,2, Gothic 1, Gothic 2+Nk do
trudności dzisiejszych rpg.
To ty słaba pipka jesteś, skoro uważasz, że trójka była trudna. Przy czwórce chyba być się zesrał i zapłakał XDD a przy piątce pochlastał kantem klawiatury. Jak nie wiesz, co robić bez solucji, to wyłącz grę i porozwiązuj krzyżówki xD
Trójka jest dość łatwa tak naprawdę, dopiero przy czwórce poznaje się poziom trudności w niektórych lokacjach.
Ale Tomb Raider to gra z klimatem, a nie byle gówno, które przejdziesz w trzy godzinki z palcem w tyłku i zapomnisz. Soł... jesteś słabiak :D
Sądzę, że większość dzisiejszych graczy odbiłoby się jak od ściany, gdyby obecne gry były tak trudne jak te z lat 90' i
początku XXI wieku :) Pod względem zagadek czy wymaganej zręczności. Oraz brak znaczników i podpowiedzi.
Wystarczy porównać trudność TR 1 1996 i TR Anniversary 2007 (remake 1) jak bardzo upraszczane są gry :)
Osobiście pierwsze trzy części przeszedłem po dwa-trzy razy.
Na dodatek pomagałem też je przejść osobom, które miały problem i
gdzieś utknęły więc znam je bardzo dobrze :)
TR 4 natomiast przeszedłem tylko raz. Nie dlatego, że był najdłuższy i najtrudniejszy z całej serii.
Ale z powodu, że trochę irytowało mnie to powracanie do tych samych etapów stąd brak motywacji.
Uważam, że zdecydowanie najlepszą częścią był TR 1 1996.
Gra roku 1996.
Przełom, jeśli chodzi o gry TPP w pełnym 3d w pełni tego słowa znaczeniu.
Pierwsza gra pod Direct obok Quake 1.
Wszystkie czasopisma dawały 10/10 lub 9/10.
Dwójka natomiast była świetną kontynuacją, ale niewiele też zmieniła czy wniosła nowego.
Była dostosowana do systemu win 95 i nie było trzeba jak w przypadku Tr 1 dogrywać pliku, by pograć w Dx5 tylko
od razu w opcjach był taki wybór. Dla mnie 1 i 2 są najlepsze.
Tomb Raider 1 1996 - 10
Tomb Raider 2 1997 - 9
Tomb Raider 3 1998 - 8
Tomb Raider 4 1999 - 8
Tomb raider Chronicles 2000 - 5
Tomb Raider: The Angel of Darkness 2002 - 5
Tomb Raider: Legend 2006 - 8
Tomb Raider: Anniversary 2007 - 8,5 (remake 1)
Tomb Raider: Underworld 2008 - 8
Tomb Raider 2013 - 9 (prequel)
Rise of the Tomb Raider 2015 - 8 (sequel prequela)