http://www.gamestar.de/spiele/the-witcher-3-wild-hunt/news/the_witcher_3,49062,3 083995.html - Wiedźmin 3 na nowym buildzie chodzi na Intel i7-4790, 16 GB RAM i Geforce GTX 980 w 60 FPS na ustawieniach ULTRA! Jest jeszcze nadzieja na dobrą optymalizację. :)
Bo to nie miała być ironia. Wieści od niemieckich dziennikarzy nastrajają bardzo pozytywnie. Grali dwa dni i natknęli się w grze na tylko 3 bugi, a drobny spadek FPS miał miejsce tylko w Novigradzie. Nadal trwa optymalizacja, usuwanie błędów, więc raczej gorzej niż z Unity nie będzie. :P
No ale sprzęt z górnej półki potrzebny do ULTRA ty nazywasz dobrą optymalizacją?!
jak na taką grę z otwartym światem i z włączonymi wszystkimi bajerami + zasobożernym nvidia hair works wszystko śmiga w 60 klatkach to optymalizacja całkiem udana. Spodziewałeś się optymalizacyjnych cudów od tak wielkiej next genowej gry?:) bo ja nie a teraz jak widać jest dobrze i analogicznie na karcie ze średniej półki powinno na średnich dobrze działać.
Przepraszam, ktoś każe grać na ultra? ULTRA zostało zaprojektowane dla pasjonatów o naprawdę mocnym sprzęcie, dodatkowo ilość, jakość i rozmiar rozwiązań, które znajdują się w grze sam w sobie już wymaga całkiem sporo. Jeśli będzie na GTX 980 i i7 chodziło w 60 FPS na odpalonych WSZYSTKICH opcjach graficznych na maxa, bez spadków - to będzie dobra optymalizacja.
Ludzie, obudźcie się, next gen (current gen) z zeszłego roku, a dalej ludzie się dziwią, że wymagania idą w górę. Kompy z komunii już nie uciągną.
no o to mi chodzi właśnie. Jeśli na full ultra ustawieniach dzisiejsza nowoczesna gra na bardzo mocnym sprzęcie chodzi w 60 klatkach to nie ma co narzekać. Co innego by było gdyby działała w 30 klatkach.
Nawet jeśli byłoby to 30 klatek to byłoby to zrozumiałe (na konsolach - na PCtach uważam, że ilość klatek powinna zależeć od posiadanego sprzętu).
I ja nie do pana, panie Rockman, ja do Pana STAMiNA.
tak właśnie coś czułem że nie do mnie ale napisałeś do mnie widocznie omyłkowo:)
No to jest robienie z ludzi ciołków do potęgi entej !!!
GTX 980 TO NAJMOCNIEJSZA KARTA GRAFICZNA JAKA JEST ( A JAK NIE NAJMOCNIEJSZA TO JEDNA Z MOCNIEJSZYCH JAKIE SĄ NA RYNKU) koszt takiej karty to 2500 tysiąca złotych czyli generalnie koszt całego komputera .
Jak można wspominać o dobrej optymalizacji skoro używa się najlepszej karty graficznej !!!
Gdyby napisali że odpalili gre na full detalach np na gtx 770 to można by powiedzieć o dobrej optymalizajci
a tak mowia nam udało się nam odpalić grę na najmocniejszej karcie graficznej więc jest dobrze
Ja mowie geniusze pre ordera nie robie bo jak wiedze takie artykuły to mam duże zastrzeżenia co do tej gry
Procesor też swoją droga i7 .... dobra optymalizacja
Mogliby napisać użyliśmy komputerów N.A.S.A i udało nam się dopalić grę jesteśmy z tego bardzo dumni...
Jak oni sie chwalą dobrą optymalizacją sprzętową przy takim układzie sprzętowym to nie chce wiedzieć co było 2 miesiące temu.
Czekam tylko w takim razie na mk x .
1) GTX 980 już najmocniejszą kartą nie jest. Od niedawna.
2) Zależy jakiego składasz kompa. Jak nie jesteś pasjonatem, to sobie składasz za 2500k. Jak jesteś to wykładasz więcej. Granie na PCecie to nie jest tani biznes - jeśli Cię nie stać, zostaje konsola.
3) Jest coś takiego jak future-proofing i wykorzystawał to m.in Crysis, którego w momencie wyjścia na ultra nie mogły odpalić nawet najmocniejsze komputery - jakoś wtedy larum nie było, bo gracze rozumieli, że ustawienia ultra są dla fanatyków lub na przyszłość.
4) NIE MA PRZYMUSU GRANIA NA ULTRA. Jeśli masz ból dupy, bo Ci na ultra nie pójdzie, to może warto zastanowić się nad priorytetami. Po to są usawki, ustawienia średnie i wysokie, by ich używać. Current-gen jest wymagający - przywyknij i płać, albo kup konsolę.
5) GTX 770 prawdopodobnie pozwoli Ci grać na średnio-wysokich. Patrząc na rozwiązania wykorzystane w Wiedźminie 3, wielkość świata, specyfikę gry (najbardziej sprzętożerny sandbox) i jakość grafiki - Wiedźmin 3 ma prawo mieć takie wymagania. Już same technologie jak Futro Nvidii żre takiego GTX 560 Ti. A do tego renderowanie, animacje, przeliczanie terenu i uje muje dzikie węże.
6) Czekaj. Spoko. Może ktoś zwolni Kolekcjonerkę, to dostanę.
Jak można w jednym zdaniu zestawić gtx 980 i dobra optymalizacja tylko o to pytam ( co było przed tą dobrą optymalizacją ultra na dualu czy jak 8 gb v ramu bo nie rozumiem jeżeli teraz się udało zejść do tego 980 )
I z tego co widze to gtx 980 na allegro kosztuje 2500+
Jeżeli jest coś mocniejszego a zapewne jest to już nie karta graficzna a statek kosmiczny.
Granie na pc jest dużżżo tańsze od grania na ps3 czy też ps4 uwierz mi np order bagatela 200 zł + za gre 4 h .
Co do bycia pasjonatem powiem Ci tak...
Wiele osób z bliskiego kręgu gra w gry wiecej mniej róznie ale żadna nie ma komputera za 10000 tys zl bo to jest qwa przesada do potęgi ntej .
Na razie nie ma co gdybać wyjdzie zobaczymy jak to bedzie hulało jake wymagania będą dla high/med .
Można zestawić bo najwyraźniej mylisz pojęcia optymalizacji z "dostosowaniem gry pod zróżnicowane techniczne standardy rynkowe" co Redańczycy teraz robią obcinając grafikę w niektórych miejscach (uwaga - ludzie narzekają teraz, że obcinają GRAFĘ - co ciekawe Ci sami, którzy narzekali na zbyt wysokie wymagania). Wspomniałem też o future-proofingu, radzę się zapoznać z tym stwierdzeniem, gdyż gra, która wychodzi dzisiaj może posiadać technologię i opcje, które nie będą dostępne dla dzisiejszych najmocniejszych komputerów (lub dla wąskiego grona bogatych pasjonatów), tylko będą wykorzystywane w przyszłości.
Poza tym - skoro kogoś stać, to czemu mu tego odmawiać? Czemu ktoś nie może wydać 200 zł na 4h gry? No ludzie, czemu zawsze trzeba równać w dół, czy my dalej w socjalizmie żyjemy? Nie mówię o pchaniu w drugą stroną, ale o szerokiej gammie opcji dla obu stron - z tym, że jak widzę, ludzie, których nie stać psioczą, że drugich stać. Czemu jak ktoś kupuje malucha to nie ma pretensji, że nie ma osiągów ferrari?
Co do grania na PC - gram odkąd ojciec nauczył mnie przekładać dyskietki do pierwszej Cywilizacji, więc akurat na temacie się znam i nie, nie muszę "wierzyć Ci". Granie na PCecie jest tańsze, jeśli chodzi o gry, ale droższe, kiedy chodzi o sprzęt.
Jest mocniejsza karta i została wydana niedawno - bodajże 2000$ na terenie USA.
Ja mam kompa za trzy tysiące. kasę odkładałem spory czas, jestem pewien, że pójdzie Wiedźmin na high/ultra. I jestem zadowolony. Ludzie mogą kupić kompa za 2000 zł i W3 na średnich pójdzie, zmodernizować za 500 zł, albo kupić konsolę - nikt do grania nie zmusza. To jest wybór.
A jeśli nawet Wiedźmin do odpalenia jakiś magicznych 3d ultra-features max seeting 4k 1080p 60 FPS wymagałby kompa za 10000 zł - to czemu nie? Osobiście bym się nie szarpnął, bo na 3d, 1080p 4k mi nie zależy, ale czemu odmawiać to osobom, które takowy sprzęt posiadają?
Tak jak pisałem zobaczymy w dniu premiery.
Ja mam tylko taką mała nadzieję ,że uwzględnili też posiadaczy słabszych zestawów komputerowych.