PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678629}
9,6 62 tys. ocen
9,6 10 1 61656
Wiedźmin 3: Dziki Gon
powrót do forum gry Wiedźmin 3: Dziki Gon

Witajcie! Chciałbym podzielić się swoim marzeniem. Wyobraźcie sobie co by było gdyby Redzi zrobili w całości film na podstawie całej sagi Wiedźmina w wersji komputerowej - na zasadzie trailerów do gry.

Marzy mi się film o Wiedźminie... Mógłby powstać normalny film, jakby był organizowany z takim rozmachem jak np Władca Pierścieni czy Hobbit ( żeby znów nie powstało byle co ), w końcu historia ma bardzo duży potencjał, ale to chyba niemożliwe. Na polską kinematografię też nie ma co liczyć niestety.

Co o tym myślicie? Nie przypomina mi się, żeby kiedykolwiek projekt tego typu doszedł do skutku. Może byłby to swego rodzaju przełom? Co prawda powstają filmy w wersji animowanej, ale to raczej bajki, a tu by się lała krew, niecenzuralne słowa itd. - sami wiecie :)

Zapraszam do dyskusji.

ocenił(a) grę na 10
tomis922

Gdyby po sukcesie Wiedźmina 3 HBO wzięło się za serial Wiedźmin w stylu Gry o tron mogłoby to świetnie wyjść.
Chyba, że pójść inną drogą i nakręcić trylogię filmową z dużym budżetem w
stylu Władcy pierścieni jednocześnie ryzykując klapę finansową.

returner

Właśnie o to mi chodzi, że gdyby takie ekipy jak z GOT czy LOTR'a by się za to wzięły, to po wypromowaniu nie martwiłbym się o oglądalność oraz o jakość produkcji. Tymczasem uważam, że póki co to marzenia ściętej głowy, ponieważ uniwersum Wiedźmina nie jest na tyle popularne. Możliwe, że sukces Dzikiego Gonu to odmieni, ale jakby nie patrzeć to "tylko" gra. Najpierw książka musi się wypromować na skalę światową, a przynajmniej w USA. Taki Władca Pierścieni, Gra o Tron, czy chociażby Harry Potter to były najpierw książkowe bestsellery, dzięki czemu filmy z góry miały zapewniony pewien sukces oraz środki na ich stworzenie.

Natomiast jak weźmie się za to byle jaka ekipa bez odpowiedniego budżetu oraz pasji wyjdzie takie "cudo" jak adaptacja Dragon Balla, co automatycznie przekreśli szanse na ponowne zrobienie filmu o wiedźminie i towarzyszach, bo temat się po prostu "spali".

Stąd też mój pomysł o stworzeniu animowanej wersji sagi o Geralcie i Ciri przez CDPR. Wszakże nie musielibyśmy się martwić o odpowiedni dobór aktorów oraz o włożenie serca w produkcje, bo to już mamy w grach. :) Nawet budżet nie musiałby być wysoki w porównaniu do produkcji wymienionych wcześniej, a zakładam, że Dziki Gon odniesie sukces i takowy będą posiadali.

ocenił(a) grę na 10
tomis922

"Pieśń Lodu i Ognia" Martina była dużo mniej popularna niż "Władca pierścieni" Tolkiena.
Dopiero po sukcesie serialu po powieść sięgnęły całe rzesze ludzi.
Z Władcą pierścieni było odwrotnie.

returner

Na pewno dużo mniej popularna, ale wciąż. Może i masz rację. W sumie to obojętne - ważne, żeby powstał klasowy film :)

ocenił(a) grę na 10
tomis922

Ja wolałbym o wiele bardziej świetny serial niż film.
Mielibyśmy lepszy wielowątkowy scenariusz i dłużej byśmy się nacieszyli tym światem.
Poza tym bardziej przypada mi do gustu brutalność świata w "Grze o tron" niż
cukierkowatość we "Władcy pierścieni" czy jeszcze bardziej w "Hobbicie"
Poziom seriali w ostatnich dwóch dekadach bardzo się przecież podniósł i
wiele z nich jest lepsze od większości filmów np:
Oz, Sopranos, Sześć stóp pod ziemią, The wire, The Shield, Rzym,
Breaking Bad, Gra o tron, Detektyw, Fargo.

ocenił(a) grę na 10
tomis922

Obecnie powstaje pełno metrażowy film reżyserii Tomasza Barańskiego. http://www.filmweb.pl/film/Wied%C5%BAmin-2015-724464

ocenił(a) grę na 10
Vandergrift

Przepraszam za pomyłkę miało być: Tomasza Bagińskiego

Vandergrift

Wow! Nie wiedziałem, aż dziwne... Obawiałem się tego, że znów jakaś nisko budżetówka się weźmie za ten film. Natomiast obejrzałem próbkę możliwości Bagińskińskiego i jakaś iskierka nadziei się tli ( Film tego reżysera: https://www.youtube.com/watch?v=32vlOgN_3QQ ). Nawet robi wrażenie. No cóż, zobaczymy jak to będzie ...

Liczę na maleńki cud i po milionie komedii romantycznych coś ruszy w dobrą stronę w Polsce.

ocenił(a) grę na 10
tomis922

Też niedawno widziałem ten film i jest naprawdę dobry, ale jest to bardzo krótki film a produkcja wiedźmina będzie stanowiła o wiele większe wyzwanie lecz jeśli temu gościowi się nie uda wyreżyserować porządnego filmu o wiedźminie to żadnemu innemu polakowi się nie uda. Ja osobiście wieże w sukces biorąc pod uwagę możliwości Pana Tomasza i jego doświadczenie w uniwersum Wiedźmina. Na razie jednak pozostaje nam trzymać kciuki i czekać na jakieś konkretne wiadomości o tej produkcji.

tomis922

Ja bym zrobi Wiedzmina po angielsku, Ostatnie Zyczenie i Miecz Przeznaczenia jako miniserial, a Saga jako 5 filmow.
W roli Geralta obsadzilbym Nikolaja Coster-Waldau