PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=678629}
9,6 62 tys. ocen
9,6 10 1 61895
Wiedźmin 3: Dziki Gon
powrót do forum gry Wiedźmin 3: Dziki Gon

Zamierzam zakupić trzecią część Wieśka i zastanawiam się, czy gra wymaga ode mnie znajomości pozostałych części gry? W jedynkę grałam dawno temu, w dwójkę wcale, i nie bardzo pamiętam historię.
Zastanawiam się więc, czy lepszym pomysłem będzie zakup całej wiedźmińskiej trylogii w ramach przypomnienia, aby nie grać bez dokładnej znajomości fabuły, czy najnowszego wydania Gonu z dodatkami?

jestemnikko

Pewnie dałoby się grać bez znajomości poprzednich części, sporo osób tak robi, ale po co skoro jedynka i dwójka również są świetnymi grami.

ocenił(a) grę na 10
jestemnikko

Odpowiadam po czasie, ale dla przyszłych pokoleń napiszę, że jak przejdziesz trójkę to i tak będziesz chciał poznać 1 i 2 więc polecam to zrobić najpierw. Wiedza z poprzednich części (głównie dwójki) bywa przydatna, chociaż nie niezbędna.

ocenił(a) grę na 10
Diego3

Przeszłam trójkę jako pierwszą, i w pełni się zgadzam. Tym bardziej, że nie tylko nabrałam ochoty na pozostałe części gry, ale i na całą sagę książek Sapkowskiego. Kurka! :)

ocenił(a) grę na 10
jestemnikko

No to piona! Ja ciągle nie zabrałem się za dodatki do 3, ale właśnie zakupiłem i jak będę miał trochę wolnego to wiem na co poświęcę ten czas :D A co do książek to przeczytałem na razie tylko dwie, również z braku czasu, ale na półce czekają wszystkie części. Ogólnie to gry i książki o wiedźminie polecam każdemu, nie tylko fanom fantastyki.

Diego3

czyli w 2 mówisz że jest więcej nawiązań? Pierwsza część mi nie przypadła (głównie system walki) ale zastanawiam sie nad 2, wole zobaczyć co i jak przed 3. A jak bardzo opłaca sie grać w 1 jeśli chodzi o fabułe, moge zacząć od 2? Jeśli w 1 jest mało nawiązań do 2 i 3 to może sobie odpuszcze 1

ocenił(a) grę na 9
siczku

Ja uważam że jedynka jest najlepszą grą z całej trylogii. Głownie za sprawą genialnego klimatu i najpiękniejszej muzyki. Dwójka podoba mi się najmniej, ale nadal to bardzo dobra gra. Jak chcesz to zacznij od dwójki, bo jest dość krótka.

jestemnikko

Da się, ale znając poprzednie gry jest o wiele łatwiej połapać się w tym, co się dzieje.

ocenił(a) grę na 10
jestemnikko

Dla mnie jedynka zdecydowanie lepsza niz dwojka i trojka. Tam jest fabula i postacie robia taki swiertny klimat, ktorego nie doswiadczylem tak obwicie w 2&3.

ocenił(a) grę na 9
czykenowski

Zgadzam się. Mimo że trójka ma wielki świat, swobode, świetne modele postaci itp. To jedynka pozostaje najbardziej klimatyczną odsłoną.( z najlepszym soundtrackiem w historii gier)