Trójka dzieje się przed jedynką jeszcze czy jak? W filmie jest mowa że wujka uchlał jakiś pies w łapę...Ale co to ma wspólnego z przemianą w trupa? Ktoś mi wyjaśni jak do tego doszło? Jak to się dzieje że oni są podatni na egzorcyzmy? Wiem że to w dwójce było wyjaśnione ale ktoś może spróbuje bardziej szczegółowo....Pozdrawiam.
Dzięki temu zacnemu prequelowi, dowiedzieliśmy się, że cała zaraza miała początek w gabinecie weterynaryjnym.Czekam na prequel 2, który przedstawi losy wujka weterynarza.
Z tego wynika że akcja trzeciej części dzieje się równolegle z akcją pierwszej. Dwa powiązania: pies który ugryzł wujka to pies z kamiennicy (który został zakażony). W pierwszej części była mowa że pies jednej dziewczynki (mieszkającej w kamienicy) jest u weterynarza. Drugie powiązanie to w telewizorze w sali z monitoringiem (gdzie Pan młody zabił pałką zombiaka) transmitują zajścia z kamienicy.
Trzecia część według mnie wnosi do całości kilka faktów:
* Zombiaki są w rzeczywistości opętane i to opętanie przenosi się na innych poprzez krew/ślinę.
* Ksiądz znał proroctwo na ich temat.
* KLUCZOWY jest fragment z księdzem w ~37min. gdy wyjaśnia 'fancuzowi' że słuchają rozkazu po czym mówi mu coś co kobiety zagłuszyły. W kolejnym fragmencie widzą w odbiciu lustra pierwszą opętaną (tą ze strychu w kamiennicy). Mówi on wtedy: "To ona. Ojciec miał rację" ! Wniosek z tego że to jedna i ta sama osoba (w różnych ciałach?).
* Reagują na wodę święconą, Biblię oraz nie mogą wejść do miejsc świętych.
* Służby sanitarne wiedzą o problemie (pojawiają się na początku wesela w ogrodzie, możliwe że podążały za weterynarzem - ponadto mimo że nikt nie zgłaszał co się dzieje na weselu (telefony nie działały - kolejne pytanie, bez powodu czy ktoś inny niż zombiaki je odciął?) służby sanitarne otoczyły cały teren i nikomu nie pozwalały wyjść. Podobna sytuacja była w 2 części gdzie czas reakcji tych służb był bardzo szybki )
Podsumowując pojawiło się kilka nowych informacji. Niestety nie uzyskaliśmy odpowiedzi na wszystkie pytania jednak myślę że wyjaśnią je w czwartej części. Te informacje które podali w 'genezie' i tak wiele wyjaśniają.