[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151791
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

moim zdaniem REC jest o wiele lepszym filmem od Blair Witch Project. W Rec'u cały czas toczy się akcja, tempo filmu jest ciągle w ruchu oraz z kadru na kadr potęguję się i narasta klimat horroru. (w Blair, zalatuje cały czas monotonnościa i nudą) Byłem dziś na REC'u w kinie i musze przyznac, ze kilka razy poderwalem sie z siedzienia :) Polecam, bo naprawde dobry film, mimo kilku niedociągięć, raczej niedomówień... Np. co się stało ze starszym Państwem, którzy byli na dole a później ich juź wcale nie pokazano, tak samo sparaliżowny ojciec japończyków, albo czemu akurat wtedy klapa sie otworzyla gdy Angela i Pablo byli w srodku? Te i inne pytania pozostawiam już do własnego wytłumaczenia i zintepretowania :)

ocenił(a) film na 9
JaRi

No tak, ale nie zapominaj, że Blair Witch Project jest protoplastą horroru-reportażu. To nie ma porównania, bo zanim nakręcono REC, kinematografia stała się bogatsza o przeszło 10 lat doświadczenia w tej kwestii. Zapytaj siebie raczej, czy gdyby nie Blair Witch Project, REC w ogóle zostałby ujęty w takiej formie?

ocenił(a) film na 7
parura

ehh ja sie nie godze, oczywiscie rec nie jest zlym horrorem, wrecz przeciwnie, ale nie ma go co porownywac do Blair Witch Project. Pamietam jak pierwszy raz go ogladalem z moim kolega, wtedy jeszcze bylo glosno, ze to film na faktach (oczywscie teraz juz wiadomo, ze nie)ogladajac ten film strasznie sie balem, szczegolnie jak bylo slychac glosy dzieci...

ocenił(a) film na 9
milekk3

Toteż właśnie napisałem, że porównywanie tych dwu filmów, a właściwie wrażeń z nich wyniesionych jest troszeczkę bezcelowe. REC jest po prostu dobrym, strasznym momentami filmem trzymającym w napięciu, kontynuującym niejako i rozwijającym konwencję BWP o nowe pomysły i motywy.
Innym pytaniem jest to, czy REC w ogóle by powstał w takiej formie, gdyby nie było w historii takiego dokonania, jak Blair Witch Project.