[Rec]

2007
6,5 152 tys. ocen
6,5 10 1 151791
6,9 25 krytyków
[Rec]
powrót do forum filmu [Rec]

2/10
Szczerze to z tego filmu to jedna wielka chała i cienizna.Naprawdę lepiej nie oglądać bo będzie stracone ok 1,5h.Film wogóle nie straszy chociaz oglądałem w nocy zachęcony opowiastkami o "straszności".Motyw z tą niby strikte amatorską kamerę przejadł się po Blair Witch Projekt,tam to było w jakimś sensie oryginalne i genialne w swej prostocie,ale powtarzanie tego to już jawny przejaw głupoty i kpiny z widza podobnie jak w innym gniocie jakim jest "Projekt Monster".Odradzam oglądanie tego filmu chyba że ktoś jest amatorem filmów totalnym i kręci go odgrzewanie kotletów.Miernota!!!

DevaKONTOZAWIESZONE

Kreskuwek ? hmm nieźle nieźle może to Ty powinieneś się wrócić do przedszkola?

ocenił(a) film na 7
ugluk87

JokerAimar to debil, który naoglądał się Batmana i ma taki nick, wcześniej pewnie po seansie Shreka miał nick Shrek itp, już wcześniej o tym pisałem. Właściwie w internecie to on jest gość, ma nick jakiegoś filmowego bohatera, pastwi się nad innymi użytkownikami filmwebu, a w życiu jesteś zapryszczałym grubasem co ma ksywe naplet albo jelito pozdro

ocenił(a) film na 10
scotty16

ugluk87 nie ejstem facetem!! ;/ glupi bahorze. scotty mowisz to co ja chcialabym powiedziec, hehe . pozdro scotty:*

ugluk87

Powinieneś? hmm nieźle nieźle może Ty powinieneś uważać na lekcji biologii?

JokerAimar

Może i film świetny nie jest, ale oceniłem go troszkę wyżej niż Twoje 2/10.

Zastanawiam się tylko dlaczego polska premiera jest prawie rok (sic!) po światowej??

Pozdro

ocenił(a) film na 2
JokerAimar

Całkowicie się zgadzam, ten film to totalna klapa. Masz też rację że kiepska stylizacja na Blair Witch Project. Nic mi się w tym filmie nie podobało, ale widze że większość ma odmienne zdanie po ocenie na filmwebie (8,04) ;)

ocenił(a) film na 1
187

i ta ocena na filmwebie mnie osobiście najbardziej w tym filmie przeraża :/

ocenił(a) film na 10
ankog

no to jak tak sie boisz to sobie stąd idź. ja tęskniła nie bede :P

ocenił(a) film na 10
DevaKONTOZAWIESZONE

jest na 1 stroni usuneli tamte powtarzane tematu hehe ;]

JokerAimar

Heyah

Przeczytalem pare pierszych wypowiedzi i dalem sobie spokoj z czytaniem reszty ... zwykle przekomarzanie sie -kinomaniakow-, z ktorych kazdy probuje drugiemu wmowic co jest dla niego lepsze ... sa gusta i gusta i nalezy liczyc sie ze zdaniem innych, zwlaszcza tych, ktorzy uwazaja sie za mocni w danym gatunku filmowym i wyrazaja swoja opinie popierajac argumentami ...

Wracajac do glownego watku - ocena filmu:

Film oceniam pozytywnie. Jak w kazdej produkcji zdarzaja sie potkniecia (wieksze badz mniejsze) - w tej rowniez. Nie mniej sa one na tyle znikome, ze nie maja zadnego wplywu na caloksztal, ktory nie ukrywajac, raczej budzi pozytywne emocje niz rozczarowanie.

Fabula - jest sobie jakis zarazony piesek i jego ukochana wlascicielka. Jest sobie jakis tam wirusik i powoli zaczyna sie rozprzestrzeniac ... blebleble. Jest sobie rowniez mloda ambitna reporterka, ktora liczy na nutke emocji podczas akcji strazakow ... blebleble. W momencie wkroczenia ekipy ratowniczej jak i telewizyjnej jestesmy swiadkami dziwnego zachowania starszej kobiety, ktora nie czekajac na oklaski rzuca sie do gardla (gratulacje dla tej pani). Ona Go, on kogos innego i mamy lancuszek (jak w kazdym filmie dot. zombie). Zywych trupow przybywa a zywych tkanek ubywa. Z kazda chwila bohaterowie traca coraz szybciej nadzieje na przezycie. < Tak w skrocie prezentuje sie fabula. Niczego innego nie mozna sie spodzeiwac po produkcji, ktora bazuje na zombie. Dziwia mnie opinie typu - rozczarowany ... a czego sie spodziewales? Pytam tych ludzi - co byscie zmienili by ten film Wam sie spodobal? Mi osobiscie tresc filmu odpowiada. Poczatkowo sceptycznie podchodzilem do opcji "widok z kamery", jednak z czasem dostrzeglem uroki owego wyboru

Bohaterowie - coz ... tutaj przyznam, autor nie uniknal posluzenia sie stereotypem "mlodych ambitnych i przebojowych ludzi" ... a szkoda. Znowu mamy doczynienia z -nastkami (max 25 lat), ktorzy swa zywiolowoscia probuja -ozywic- film ... bardziej podobala mi sie -zywiolowosc- babci =] Biegi, krzyki, knucie i poszukiwanie pomocy tylko po to, by zginac w szczekach swych pobratyncow (to takie oczywiste). Mloda reporterka i jej towarzysz zamiast ratowac zycie wszelkimi dostepnymi srodkami, bawi sie w krecenie artykulu -.-' Smutne (przypominaja mi sie sceny z innej podobnej, ale znacznie glupszej i gorszej produkcji pt.: "Diary of the Dead").

Mialem zachwalac a wymienilem potkniecia. Jak juz napisalem, nie sa one wielkiej rangi, wiec mimo wszystko polecam ten film kazdemu, ktory chcialby poczuc dreszczyk emocji w piatkowy wieczor. Akcja rozpedza sie z kazda minuta, bezradnosc i tragizm bohaterow rosnie w miare zblizania sie do Wielkiego Finalu, itd itp

PS kazda znana mi osoba w rl pozytywnie wyraza sie na temat tej produkcji ... a to mowi samo za siebie

Horror z udzialem zombie - tak naprawde ciezko wymyslec cos orginalnego z ich udzialem. Swoj pomysl i wizje takowego filmu, ktory moglby wyrozniac sie od reszty, zaprezentowalem na Forum innego filmu. Nie mniej REC jest jednym z nielicznych wspolczesnych zywomartwych filmow, ktory spelnia wymagania DUZEJ wiekszosci kinomaniakow.

PeZet Dr. =]

ocenił(a) film na 7
Instynkt

No i teraz przyjdzie Jokerlamus i przekona cię że nie masz racji, a jak ci się poszczęści to wpisze cię na swoją listę w swoim cudownym profilu. Złoty chłopak

scotty16

Przepraszam że przeszkadzam ale aż zal dupe ściska jak sie czyta jakie wy tu smuty pierdolicie. Jokerze chuj sie znasz na filmach. Udajesz wielkiego znawce filmów zeby nie powiedziec krytyka a tak naprawde jestes tylko głupim nastolatkiem który pomylił FILMWEB z pomoca techniczną TP (idz tam i sie wyżyj). Film jest w deche a jak sie nie podoba to wypiedalac

Niereformowalny

a tak wogóle to juz troche obciach miec ryj Jokera jako avatar. Nawet 9-letnie dzieci które założyły profil na FILMWEB go mają... TOTALNE ZERO orginalności węzu

ocenił(a) film na 6
Instynkt

Mnie się nie podobała akcja od momentu, kiedy zombiak ugryzł tego lekarza, do chwili wejścia bohaterów do mieszkania. nie zgadzam się, że nie da się nakręcić oryginalnych akcji z zombiakami, bo twórcy [rec] pokazali, że się da. sama nie lubię filmów o zombie, ale w tym filmie podobały mi się:
- przede wszystkim chude zombie - nie zachowywało się jak typowe zombie, i gdyby wszystkie zombie w tym filmie zachowywały się jak ona (nie wyglądały!), byłoby lepiej.
- babcia
- mała dziewczynka.
Twórcy sknocili trochę film tymi zombiakami (Chińczycy, Kolumbijka, reaktywacja babki, Manu) w połowie filmu, niepotrzebnie było tyle krwi, krzyków, wyskakiwania zza rogu, ale i tak najbardziej przeszkadzało mi, że one nie umierały - można to było zrobić inaczej, byłoby mniej nudno i obrzydliwie.
Zresztą, po dobrym początku, ten film mnie naprawdę rozczarował i nie spodziewałam się, że uratuje go końcówka, która była chyba najlepszą końcówką, jaką widziałam w horrorze.

ocenił(a) film na 7
JokerAimar

Dla mnie w porzadku, nie zaluje, ze obejrzalem, hicior z wytryskami i innymi wodotryskami to to nie jest, ale i tak polecam :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
JokerAimar

Alba hmmm no na prawdę ona jest mierna w tym filmie Oko wypadła miernie ! Ale za całokształt filmu dałem 7. Manuela jest na pewno lepsza od Alby tylko, że widziało się ją w jednej roli, ale jest lepsza od Alby bez dwóch zdań. Miejmy nadzieję, że wystąpi w innych ciekawych filmach i te zdanie "Po jednej roli Manueli Velasco uważam, że jest lepsza od jakieś tam Alby. Jest na pewno bardziej wszechstronna niż Alba" będzie potwierdzeniem tego, że Alba przy niej jest dzieckiem.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
JokerAimar

Muahahaha. Po co te dyskusje. Jokerkowi nie spodobała się Manuela Velasco i stąd ta opinia. Przecież sam się przyznał, że ocenia na podstawie ladnych dupeczek. Ale żal. Po co ktoś taki wstawia tu swoje opinie.

ocenił(a) film na 2
MandM

ale wy macie pusto w tych głowach:) kogo interesuje że twoim zdaniem Jessica jest mierna:D:D daj sobie na looozz
Wiadomo Jessica boska i dzięki temu Oko zyskuje,a Rec i ta hiszpańska aktorzynka miernota i tyle...:)

ocenił(a) film na 8
JokerAimar

Cóż... nie będę ukrywać, że jestem tu nowa i super znawcą kina nie jestem. Lubię horrory, ale nie te obrzydliwe, z masą krwi i odrzucających zombi-tu zgadzam się z wieloma użytkownikami, którzy wypowiedzieli się przede mną. A jednak... [Rec] mi się podobał. Dlaczego? Ponieważ nie było tu zombi, potworów, naciąganych stworzeń. Może nie każdy to zauważył, ale to byli ludzie. Jakkolwiek by się nie zachowywali, ale byli to normalni, tacy jak my ludzie. Krwawe sceny były tu jak najbardziej uzasadnione. Od razu widać, że to nie krew i obrzydliwość filmu miała nas przestraszyć i "wdusić" w kinowy fotel. To nie "Oszukać przeznaczenie", gdzie na siłę odcina się głowy i wyraźnie pokazuje się poodcinane kończyny. Tu kamera drżała i wielu rzeczy nie było widać. To dowód na to, że film nie polega na obrzydzeniu widza, tylko na strachu. Dodatkowo, ta właśnie kamera sprawia, że film zdaje się być naprawdę realny. Odnosząc się do czyjejś wypowiedzi, że denerwujące były wstrząsy kamery (że miało to po prostu przykryć niski budżet filmu), muszę przyznać, że dopiero wtedy zaczął mi się podobać ten film-kiedy kamera drżała. Nie lubię horrorów o duchach, stworach, jakichś wymyślonych zjawiskach. Boję się wtedy, kiedy mam wrażenie, że to może się zdarzyć naprawdę. Epidemia choroby, jaką przedstawili twórcy [Rec] też na pewno nie będzie miała miejsca, ale była dużo bardziej prawdopodobna niż "postacie" z "Silent hill", czy innych "potworkowych" horrorów. Jestem dziewczyną, więc nie znam się może tak dobrze na aktorkach, jak wyżej podpisani, ale mogę powiedzieć jedno-Jessica Alba, mimo swej urody, naturalnością na pewno nigdy nie przewyższy aktorki z [Rec]. Uroda jest oczywiście kwestią gustu, ale zwróćcie też czasem chłopcy uwagę na to, czy ta uroda jest w pełni naturalna. Główna bohaterka zachwyca mnie swoją naturalną urodą zwykłej dziewczyny, a nie lalki z kolorowego magazynu (co moim zdaniem jest jak najbardziej niepożądane w horrorze, bo znów odbiera realność). Joker...masz prawo mieć swoje zdanie i z całą pewnością bardzo je szanuję, ale nie demonstruj go w tak obraźliwy sposób. To, że komuś podobał się [REC], to nie znaczy, że "podnieca się byle gównem" i jest debilem. Może po prostu jego gust nie pokrywa się z Twoim. To tyle. 8/10 za [REC]

ocenił(a) film na 2
ulciaaa90

droga Ulciu masz rację niezbyt się znasz jeżeli piszesz iż nie ma tu zombi i potworów gdyż Ci ludzie to byli właśnie swojego rodzaju Zombii:)
Dla mnie motyw z ruszającą kamerą jest już oklepany to ludzie od Blair witch go wymyślili i wtedy to było tooo.Projek Monster i REC wzbudzają tym u mnie osobiście politowanie i żal. Co do moich obraźliwych tekstów do biednych tutaj żuczków to nie mam zamiaru się tłumaczyć że to nie ja zacząłem rozmowę w ten sposób itd. szczerze teraz specjalnie już prowokuje tych wszystkich "inteligentów" bo tak naprawdę spotkałem tutaj tylko może dwie osoby z którymi można popisać o filmach.Reszta to tak jak i Ty niedzielni oglądacze filmów i jest okej nic do was nie mam oglądajcie sobie podniecajcie się byle gównem.Ja sobie pisze w swoim temacie i nie musicie tutaj nic pisac naprawdę bo ja tak na serio to tylko swoje zdanie szanuje:) pozdrawiam JOKERAIMAR

ocenił(a) film na 8
JokerAimar

hehe, ale śmieszny jesteś :) chyba Cię polubiłam :) jak i Twoje dyżurne, nagminnie używane stwierdzenie "podniecacie się byle gównem"-mówi ten, który ocenia film tylko ze względu na aktorkę (nie spostrzegając jej nienajlepszej gry i sztuczności). Opuszczam temat, ale czytając świetnie się bawiłam. Dobrze, że są tacy jak Joker. Bez Was życie byłoby nudne ;) heh... parodia ;]

użytkownik usunięty
ulciaaa90

Do JokerAimar:

"Zarzuca mi się że dałem tytułowi "Oko" wyższą ocenę,oczywiście że tak, także że filmowi "Bal maturalny" pewnie, że tak i jeszcze pare innych rzeczy.Oczywiście wszyscy macie rację..poniekąd:) Nie bedę oszukiwał że lubię jak w filmie jest na kim oko zawiesić,a tym bardziej jak gra moja ulubiona aktorka Jessica Alba,stąd "Oko" bardzo mi się podobało."

To fragment Twojej wcześniejszej wypowiedzi. Uzasadniasz tutaj, dlaczego film "Oko" oceniasz wyżej, aniżeli "[Rec]".
Jeśli w taki sposób argumentujesz swoją decyzję, pozostaje mi jedynie stwierdzić, iż Twoje oceny filmów są po prostu zabawą, pozbawioną jakiejkolwiek wartości. Dalsza polemika nie ma sensu, gdyż właściwie nie oceniasz filmu, tylko walory naturale aktorki(ek).
Pozdrawiam
PS Nie kontynuuj swojej serii "JokerAimar ocenia" - nie ma sensu, a i także prowokujesz innych, co jest przejawem typowej arogancji i głupoty narodu polskiego.

ocenił(a) film na 2

przepraszam Cię bardzo ale bedę pisał co mi się podoba i jak mi się podoba wiec czekajcie na kolejną serię JokerAimar ocenia....i dalej bedą prowokował idiotow:) pzdr

użytkownik usunięty
JokerAimar

W żaden sposób mnie nie sprowokowałeś.
Natomiast jeśli celem pisania tych "recenzji" jest prowokacja idiotów, to... Powodzenia.
PS O takich Polaczkach jak ty coraz częściej się mówi.
"Bez odbioru"

ocenił(a) film na 6

Polaczek jakie to kolokwialne słowo :) 2 na 10 ? bo ja wiem aktorki tez nie lubiłem :) ale dałem 6 z powodu prostego 2 raz podskoczyłem i czuć było jakiś deszcz emocji te wsyzstkie paradoksy jakie ten film ma , może i są dobre do czasu kiedy nie są głupie.Widać ze film taki żeby nie urazić innych naci , dosyć krzykliwy.

ocenił(a) film na 8
JokerAimar

to nie były zombi >:]... swego rodzaju zombi to nie zombi. opetani! opetani!!! pozdrawiam ulcie >:]...

ocenił(a) film na 2
ghoul_3

Opętani hahahahahah to był wirus idioto czyli można powiedzieć że swojego rodzaju zombii bo to umarli byli!!!

ocenił(a) film na 8
JokerAimar

cos w stylu zombi i cos w stylu opetanych. mi tam ich image przypominal raczej to drugie (oczy, glos, zachowanie). zombi sa przede wszystkim powolne i jeczace. poza tym w filmie wspomina sie o opetanych i to opetanie jest ta cala choroba.