Daje temu filmowi 1/10. Dlaczego? Film chory, nie potrafię sobie wyobrazić po co i dlaczego ktoś stworzył taką makabre. Film tak przygnebiajacy i efektujący odruchem wymiotnym po obejrzeniu, ża mam nadzieje iż nikt wiecej nie obejrzy takiego wynaturzenia nie służącemu nieczemu. Nie jestem w stanie odpowiedzieć sobie na pytanie w jakim celu powstał ten film.
Może w celu pokazania co komunizm zrobił z człowiekiem, jak wygląda wspaniały twór owego ustroju, homo sovieticus doprowadzony do skrajności? Po obejrzeniu filmu nie mogłam spać przez 3 noce,bo miałam koszmary, po wyjściu z kina humor miałam kompletnie spaprany, jednak nie posunę się do stwierdzenia, że obraz jest bezsensowny.
Dlaczego powstal ten film?
Zebys mogl zobaczyc co dzieje/dzialo sie za wschodnia granica - co moglo nas czekac gdyby nie rok '89.
Z jednej strony -syf, zgnilizna,bezprawie, poczucie bezsensu - z drugiej ,zabawa, wolnosc, kasa, biznes ... wschod - zachod.
Film powstal zeby otworzyc Nam oczy - naprawde brakuje mi slow zeby opisac ten burdel.
Matka Zukowa pokazuje najbardziej dobitnie co dzieje sie z czlowiekem po uzyciu "czerwonej wladzy" :) - wyglada jak wycieta z koszmaru.
Z kolei wierny Sonka jest chyba najnormalniejszy z calej druzyny.
-film moze tez sluzyc jako ostrzezenie dla pustych lasek, ktore chca wyrwac chlopaka kolezance :).
No są rożne potrzeby, może scenariusz powstał rzeczywiście na prawdziwej/podobnej historii, może kogoś przez dziesięciolecia to gnębiło, może ktoś chciał przedstawić współczesnym w jakim bagnie spędził swoją młodość....etc etc.
Na tym filmie naprawdę można się bać (nie potrzeba horrorów amerykańskich o grupie nastolatków), można się bać, jakim zwierzęciem może stać się człowiek, a wiele takich "zwierząt" żyje wśród nas.
Pzdr
G.