Ładunek

Cargo
2009
5,7 8,2 tys. ocen
5,7 10 1 8175
5,0 2 krytyków
Ładunek
powrót do forum filmu Ładunek

Bardzo dobra SF

ocenił(a) film na 9

i całkiem całkiem świeża

nie jest to Hollywood i to już rekomendacja

wychowałem się na dobrej, starej SF, czytam ją ze 40 lat. Polecam

ocenił(a) film na 8
keerraam

Zgadzam się absolutnie, film ma świetny klimat, tą specyficzną atmosferę pustki i osamotnienia w kosmosie, nieznanych aktorów (u mnie jest to duży plus), ciekawy scenariusz, niezłe wykonanie (niestety nie zawsze) statku, komór hibernacyjnych i pozostałych urządzeń. Miałem pecha, bo trafiłem chyba na wersję dubbingowaną na angielski i to mi naprawdę b. przeszkadzało. Niedawno trafiłem na kilka hiszpańskich filmów, które też były dubbingowane i poznałem te same 3 głosy, porażka wolałbym już słyszeć "szajse". Oceniam na 8/10, ponieważ kocham filmy tego typu, a jest ich niestety b.mało. PS: Keerraam, widzę, że z Ciebie prawdziwy maniak SF - wyrazy szacunku i przy okazji mam kilka pytań: 1.Szukam filmu o załodze statku kosmicznego, który otrzymał sygnał (nie, nie Alien) od faceta z jakiejś kolonii na jakiejś planecie. Facet był chyba znanym przestępcą, a po doleceniu na miejsce okazało się, że zamiast niego jest inny, młodszy facet, którego zabierają na pokład. Później jak zwykle sytuacja się komplikuje... Może będziesz pamiętał tytuł tego filmu, oglądałem go z 1-2 lata temu, niedawno mi się przypomniał i szukam go po listach i nic. Właśnie "Cargo" obejrzałem przypadkiem, bo myślałem, że to będzie tamten film ;). Bardzo mi na tym zależy, może będziesz w stanie (lub ktoś, kto być może trafi na ten post) mi pomóc. W zamian mogę polecić swoje ulubione filmy SF lub z innych gatunków. 2.Pytanie do keerraam: jakie książki SF mógłbyś polecić? Niestety czytam coraz mniej, a z SF to czytałem tylko niektóre rzeczy Lema, "Odyseję kosmiczną", "Mechaniczną pomarańczę", "Wielki marsz" i inne "głośne" tytuły, trochę krótkich opowiadań itp. Interesuje mnie głównie kosmos ;), gdy akcja dzieje się na jakimś statku czy bazie, bohaterów nie jest zbyt wielu i stają przed czymś nieznanym. Oczywiście filmy też mogą być ale wydaje mi się, że większość już widziałem, oglądam już coraz starsze i coraz mniej znane i ciężko mi trafić na coś konkretnego. Pozdrawiam serdecznie i wielkie dzięki z góry za wszelką pomoc.

ocenił(a) film na 9
Pyrogenus

ale nie jest to film "Pitch Black?"
co do książek - miłośnik Hard SF powinien przeczytać "Fiasko" Lema, z rzeczy nowszych "Accelerando" - nie pomnę autora, z filmów rzecz jasna Kontakt. Czytaj wszystko Orsona Scotta Carda a zwłaszcza "Grę Endera" i wszystko z tego cyklu. warto przeczytać "Kantyczkę dla Leibovitza" Millera JR, dobry jest "Człowiek Plus" Pohla. jeśli wszystko czytałeś daj znać:-) Obejrzę się za siebie na półkę po więcej

ocenił(a) film na 9
keerraam

no i warto wrócić do starej, najlepszej sf - jak np "Non Stop" Aldissa

ocenił(a) film na 8
keerraam

Wielkie dzięki, wspomniany film już (w końcu ) znalazłem i trochę mnie zawiódł - "Supernova" (2000) ale z braku laku i tak obejrzałem ponownie. Co do książek, to za jakiś tydzień-dwa będę miał więcej czasu i na pewno sięgnę po coś z tej listy. Czytałem chyba tylko "Fiasko", jak wspominałem w literaturze mam straszne tyły ale będę nadrabiał braki, bo po 1: książka to książka - żaden film nie da rady "pokazać" mi tego, co stworzyć może moja wyobraźnia pod wpływem tekstu, a po 2: jak już wspomniałem w 1 poście - nie mam już co oglądać. Jeszcze raz bardzo dziękuję keerraam, daj znać czy chcesz "moją listę filmów"?

ocenił(a) film na 9
Pyrogenus

listę? Chętnie.

keerraam

Orsona Scotta Carda polecam także "Glizdawce". Poza tym absolutny klasyk dla mnie to Saga o Diunie Franka Herberta. Szkoda, że Herbert nie zdołał ukończyć serii. Jego syn wraz z Kevinem J. Andersonem napisali dwu-tomowe zakończenie(podobno na podstawie notatek zostawionych przez ojca). Właśnie mam zamiar wziąć się za tą lekturę. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
styczek2

popieram - Glizdawce są świetne
pierwsza "Diuna" zaś to absolutne arcydzieło SF

ocenił(a) film na 8
keerraam

Moim zdaniem wszystkie czesci Diuny sa rownie dobre - tyle, ze im dalej wglab, tym lektura coraz ciezsza...
W dziedzinie ksiazek SF - zdecydowanie siegnac po Philipa K Dicka !

keerraam

jak nie z hollywood to już rekomendacja? hehe to chyba nie jest merytoryczna ocena?

generalnie teraz jest taka moda na krytykowanie mainstreamu. za parę lat mainstream będzie tylko nazwą, realnie niszą, a prawdziwym mainstreamem będzie "nisza"