PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1045}

Łowca jeleni

The Deer Hunter
1978
8,1 133 tys. ocen
8,1 10 1 132671
8,4 61 krytyków
Łowca jeleni
powrót do forum filmu Łowca jeleni

WSTRZĄSAJĄCY FILM

ocenił(a) film na 10

Muszę przyznać, że "Łowca jeleni" wywarł na mnie wstrząsające wrażenie. Mało który film jest tak smutny i przygnębiający, jak ta opowieść o wojnie w Wietnamie i, przede wszystkim, o wpływie tej pełnej okrucieństwa wojny na psychikę młodych ludzi, którzy w niej uczestniczyli. To okrucieństwo, siejące niesamowite spustoszenie w ludzkiej duszy Michaelowi Cimino udało się znakomicie ukazać poprzez kontrast dwóch światów, między którymi pośrednikiem jest wojna: tego sprzed wojny, gdzie młodzi bohaterowie filmu prowadzą beztroskie życie, pracują, bawią się, chodzą na polowania, i tego po wojnie, gdzie nic już nie jest takie, jak przedtem, gdzie kontakt z otoczeniem sprawia wiele trudności, a cały świat wokół się rozsypał.
Nie jest to typowy film antywojenny. Wojny jest w tym filmie mało. Właśnie całą dramaturgię i tragizm bohaterów twórcom filmu udało się stworzyć dzięki wspomnianemu kontrastowi.
O wielkości tego filmu decyduje również znakomite aktorstwo. Wybitne kreacje stworzyli De Niro (wg mnie, jedna z najlepszych w jego karierze) i Walken, świetnie wypadł też John Savage. No i ta wspaniała muzyka, przede wszystkim przygnębiający Main Theme - "Cavatina".
Jest to jeden z moich ulubionych filmów. W mojej ocenie jest bliski statusu arcydzieła. 9,5/10.