- łowca troli to mało popularny zawód w Norwegii,
- łowca troli kiepsko zarabia,
- każdy łowca ma przy sobie pół wiadra krwi chrześcijanina,
- krew chrześcijanina ma kuszący zapach dla troli,
- łowca troli nie może być chrześcijaninem,
- jeśli chcesz zostać łowcą troli, a jesteś chrześcijaninem, to masz przesrane (ewentualnie możesz zmienić wyznanie na muzułmańskie - muzułmańska krew nie śmierdzi),
- trole śmierdzą,
- trole są ssakami,
- trole chorują na wściekliznę,
- trole nie lubią chrześcijańskich piosenek,
- jeśli trole zjadły twojego kamerzystę, to szybko załatw nowego,
- jeśli gdzieś w okolicy zerwane zostały kable wysokiego napięcia to znak, że w sąsiedztwie czai się trol,
- Polacy polują na chorwackie niedźwiedzie i kiepsko mówią po angielsku (ale przynajmniej wiedzą o trolach).
- nie wiadomo, czy słuchanie "W grocie króla gór" jest bezpieczne,
- żaden trol nie ucierpiał w trakcie kręcenia tego filmu.
moim zdaniem najlepszy okres polskich horrorow to lata 80. Mnie osobiscie podobala sie Wilczyca (ogladalem jako nastolatek dlatego pewnie mnie ten film wystraszyl) no i Dom Sary. W sumie to nawet nie wiem czy mozna powiedziec, ze najlepszy okres horrorow dla polskiej kinomatografii, bo tych horrorow bylo na palcach u reki liczyc. Ale mysle, ze ktos mogly sie pofatygowac i zrobic polska wilczyce. Sam fakt ze bylby to polski horror (co brzmi niesamowicie) moglyby zachecic widzow. Oby tylko nie spieprzyc pomyslu.
klątwa doliny węży to jest to! szczególnie scena przemiany doktora! nie ma to jak polskie kino "grozy"
Słowianie wymyślili wampiry i wilkołaki (nie żadni Rumuni;), które rozlazły się po całej popkulturze i nikt już nie pamięta, że są nasze
z nierozreklamowanych posiadamy jeszcze strzygi, wodnice, wiły, upiory i całą masę podobnej menażerii
Słowianie nie są autorami tego mitu. Wiara w wampiry rozpowszechniała się po całym świecie. W Starożytnym Egipcie, Mezopotamii, w Chinach, a nawet w Biblii jest wspomniane o krwiopijcach. Faktem jest, że to na terenach panowania Słowian mit ten najbardziej wrył się w kulturę, a dopiero potem przejęli go Rumunie jako że są/byli ludnością równie zabobonną, a tą pomyłką zawdzięczamy Stokerowi i tyle:)
Jest taki polski film ..nazywa sie Wiedżmin..a zreszta co maja Polacy nagrac ? kolejny paradokument krecony "z reki" ? w Wiedzminie jest sporo "polskich potworów" ale co? mialaby byc taka sama fabuła ,ze współczesnosc itd..? hehe..juz jest zreszta taki polski film o "polskim trollu", sie zwie Przyjaciel wesołego diabła..
Eee, jak ktoś ma głowę na karku, to mógłby chociażby wykorzystać bogatą słowiańską mitologię (Wiły, Mamuna czy Topielce). Teraz przecież zapanowała moda na kręcenie filmów, opartych głównie na greckiej i egipskiej mitologii, więc czemuż mieliby pominąć słowiańską? :-D Fakt, może nie jest aż tak znana, ale przy odrobinie polotu i finezji, można byłoby coś tam ciekawego stworzyć.
Może film o mocherach broniących krzyża? :D Kręcone z ręki ujęcia, jak bogobojna babcia napierdala torebką kamerzystę z komercyjnej stacji :P
Wiadomo co autor mial na mysli z tym ze trolle wyczuwają osoby wierzące?? Przecież są tak głupie ze nie wyczuwają ze łapią za swój ogon by go zjesc...było to wyjasnione jakos ? bo przyznam sie ze przysnalem na troche
Mam kilka argumentów:
1. Skoro strach wpływa na zapach, to i wyznanie człowieka powoduje jakieś reakcje chemiczne w organizmie(tak jak emocje) które troll wyczuwa
2. Trolle to istoty mityczne a one wszystko mogą :D
Z tymi chrześcijaninami i głupimi trollami to myślę, że ciągnie swój do swego :D
Myślę, że to raczej typowa cecha trolli - nienawiść do chrześcijan jest bardzo powszechna wśród osobników głupich i prymitywnych.
Tyle z tego wyciągnąłeś? :D A ja powiem tak - jeżeli nawet tak durna i prymitywna istota jak troll widzi, że dobry chrześcijanin to zjedzony chrześcijanin, to na pewno coś w tym jest! :)
to w porządku, chrześcijanie mają takich w dupie z wzajemnością i wszyscy są szczęśliwi.
Jezu, trolle to mitologia nordycka - a tę wyparło i zniszczyło chrześcijaństwo
czy dzisiejsze dzieciaki już zupełnie nic nie wiedzą o świecie i nie potrafią nawet samodzielnie pomyśleć?
A jeśli ktoś jest Luteranem to liczy się jako chrześcijanin? bo Luteranizm to religia w Norwegii
Mylisz chrześcijaństwo z katolicyzmem. Dla luteran katolicy są mniej chrześcijanami niż protestanci bo nie trzymają się Biblii, modlą się do Marii i świętych, mają święte figury, uznają papieża za nieomylnego jak Bóg co wg. Biblii podchodzi pod straszne bluźnierstwo, a z kolei dla katolika protestant to mniejszy chrześcijanin bo żyjąc w katolickim kraju wydawać by się mogło, że chrześcijaństwo to katolicyzm a wszystko co poza tym to sekta.
Ogólnie - chrześcijanie to ludzie wierzący w biblijnego Boga, oraz Jezusa jako jego syna który zapłacił za grzechy ludzi. A więc i katolicy i protestanci i żydzi mesjańscy i chrześcijanie "niezrzeszeni" w żadnym kościele.
Nie ma to jak uczęszczać do gimnazjum i narzekać na gimnazjum. :) Z przejawem agresji i bólem w dupie polecałbym nie pisać postów, bo blokady kont zdarzają się tu często, a ja nie omieszkam zgłosić takiego brudu jak ty.
Tak na poważnie, jeżeli zamierzasz odpowiadać w dupę jeb,any frajerze, zachowuj poziom lub wypierdalaj z tym gniotem. Gdyby takie coś jak ty pojawiło się na pierwszym lepszym koncercie z podobnym nastawieniem, nie wróżyłbym happysadu. ;)
Odnośnie religii, taka czy inna będzie tylko wytworem tego, co nam wpajano w dzieciństwie. Więc nawet jakby zaczęto nauczać, że nasz premier jest bogiem, przyszłemu pokoleniu utarłoby się to i trudno byłoby przestawić się na inny tok myślenia. "Premier patrzy".
Potrafią, ale po co ponownie odkrywać koło, skoro już zostało dawno temu odkryte?
A tak w ogóle naprawdę uważacie, że to niezły film? Gdy usłyszałem, że "Rząd ukrywał trolle w niedostępnych terenach" to od razu odrzuciłem ten film na półkę: "nigdy nie oglądać - kolejny durny film"
Drogi pryszczu, mam nadzieje, że twoje słowa są poparte obejrzeniem tego filmu? Jeśli o mnie chodzi, to jest rewelacyjny. Same widoki które można podziwiać są warte pójścia do kina co i tak zamierzam ;) Tajemnica państwowa która została złamana i uwieczniona na kamerze, konspiracja która zostaje rozproszona, ucieczka przed mitologicznymi stworami (które były wykonane, swoją drogą, bardzo precyzyjnie ;) ), no i nawet to, iż głupie Trole wiedzą, że chrześcijaństwo trzeba wyplenić :D Całość naprawdę zachęca do obejrzenia i może nawet zaznajomienia się z mitologią Norweską.
Swoją drogą, nasze rodzime potwory są niemniej ciekawym tematem lecz niestety brakuje:
1.Pieniędzy na zrealizowanie dobrego filmu o tej tematyce bo wszystkie są ładowane w, pożal się boże, produkcje komedio-podobne ;)
2.Przy zaspokojeniu pkt nr.1, brakuje zdolnej fachury na tym polu ;) (znowuż, moje skromne zdanie ale otwarty jestem na sugestię)
3.Pomysłu na ciekawą realizację.
Oczywiście nie obrażając niczyich wierzeń i przekonań o wyższości wiary w starego faceta siedzącego w chmurach który patrzy na ciebie przez całe twoje życie, oceniając twoje poczynania i sprawdzając byś nie robił 10 rzeczy których nie chce byś robił bo w przeciwnym wypadku będziesz cierpiał, płonął i umierał w męczarniach przez całą wieczność.... ale to z miłości, ja rozumiem ;) Tolerancja :)
3/4 Twojego postu brzmi jak manifestacja Twoich poglądów i pozostawiam bez komentarza;
co do reszty, więc tak stwierdzam to przed oglądnięciem filmu, nie ubóstwiam trolli i nie ubolewam nad tym, że jest mało takich filmów, i może jednak poszukam czegoś innego.
Jeśli już koniecznie musisz kogoś obrażać, to zrób to własnymi słowami, albo przynajmniej przywołaj autora słów, które przytaczasz. Szkoda by było gdyby ktoś pomylił słowa Georga Carlina z Twoimi.
to nie sa zadne "rzeczy ,ktorych nie chce abys robił" tylko dobre rady..nie wkladaj palca w ogień bo sie poparzysz ale jak tak bardzo chcesz sie przekonac czy mówie prawde to włóż tego palca..a zreszta całe 10 przykazań zawiera sie w jednym przykazaniu-kochaj blizniego swego jak siebie samego..i to nie jest takie proste do zrozumienia..chodzi też o to,ze nikt ci nic nie narzuca..i przepraszam,że pojechałem troche w rejony takie filozoficzno-religijne .
"nie będziesz miał cudzych przede mną" - czyli "czcij mnie, robaku, bo wpie*dol" :) to jest wg ciebie "dobra rada"? no to rzeczywiście Wujek Dobra Rada z niego, niech mnie... :)
Wytłumacze ci to inaczej...pier*ol to wszystko bo tak naprawde nie jestesmy tutaj po to aby przestrzegac jakichs tam porad tylko zrozumiec o co chodzi,a inaczej nie zrozumiesz jesli sam nie doswiadczysz..a jesli bedziesz mial tych tam "cudzych.." to co wtedy? miej sobie,sprawdz to jak to jest..
Taka nagonka na chrześcijaństwo? To nowa moda? (Nie mówię o filmie, bo filmy kierują się swoimi prawami) Śmieszy mnie to, że tak łatwo wypieracie się wiary przodków. Oceniacie przez pryzmat mrocznej historii (którą już mamy za sobą) lub przez to co garstka księży wyprawia. Zapominając o tym co kościół katolicki robi dla innych (Caritas, obecne misje). Można nie być wierzącym, ale tolerancja powinna dotyczyć każdego.
Rany jaka się dyskusja tu tworzy ;) po prostu podzieliłem się własnymi odczuciami które współgrają z wydźwiękiem filmu na pewnym poziomie, tyle ;) Nikogo nie zmuszam do zmiany poglądów, nie staram się nawet niczego udowodnić. Od tylko rzucona myśl którą się kieruję w życiu. Ale idąc już tropem by się całkiem przed wami oczernić, to cała gama spraw związanych z Wiarą i organizacja obudowaną w okół niej, nie tylko chrześcijaństwo, mi się po prostu nie widzi. Może to wina kształcenia które odebrałem na uniwerku ale po głębszym wejściu w tematy pokrewne doszedłem do wniosku, że cała ta otoczka jest zbyteczna. Ale powtarzam po raz kolejny, to tylko MOJE zdanie które przejawia się przykładowym "katole do lwów" patrząc ideologicznie, ideowo a nie osobowo ;) Niech nikt sobie tego nie bierze do serca, ja z ludzmi nie zamierzam nawet walczyć o taki stan rzeczy, chodzi mi o konspekt i na tym poziomie rozumiem oraz popieram zachowanie troli w filmie który swoją drogą jest rewelacyjny :)
Trole w filmie wyszły genialnie!!! :D
Nie wiem jak jest z Tobą. Ale, znam takich Ateistów którzy są tak nietolerancyjni, że gdyby dać im broń to by wybili pół kościoła. To jest kolejna śmieszna rzecz. Nam mówią o tym, że nie jesteśmy tolerancyjni, jednak obawiam się, że jest "obecnie" odwrotnie.
caritas? nie osmieszaj sie..tolerancja dla darmozjadów i złodzieji??? prawdziwa wiara naszych przodków była zanim nastapił rok 966 ..
Caritas Cię dziwi? Mają wiele ośrodków rehabilitacyjnych gdzie ćwiczą niekiedy taniej niż państwowe ośrodki, ale z lepszym sprzętem i lepszymi specjalistami.
Darmozjady i złodzieje? Jestem katolikiem, pracuję i nie kradnę. Więc nie rozumiem Twojego oburzenia.
Zresztą jakoś nie widzę by księża kradli (bo chyba o nich w swoim bełkocie pisałeś), ludzie dają na ofiarę z własnej woli, bo chcą wesprzeć to w co wierzą. Z Tym, że są darmozjadami wiadomo, powinni więcej do ludzi wychodzić. Niemal od początku państwa polskiego panuje u nas ta, a nie inna religia. To w co wcześniejsze plemiona wierzyły, jest już historią o której wiemy niewiele. Od tysiąca lat w Polsce panuje wiara w Jezusa, a mimo to tolerowane były inne religie (nie licząc 2 głośnych spaleń czarownic) w przeciwieństwie do zachodnich krajów. Niestety lata germanizacji i rusyfikacji zrobiły z nas ksenofobów, a komunizm dokończył dzieła. Tak więc kto tu się ośmieszył? Ja czy osoba zaczynająca zdania z małej litery. Mesil mimo innego zdania ode mnie, wywarł na mnie pozytywne wrażenie.
nie widzisz,że kradną? to sciagnij te różowe okulary..daja na ofiare? na jaka ofiare? rozumiesz o czym ty piszesz? na paliwo do ich luksusowych aut daja,a nie na jakas zmyslona ofiare.Ja nie pisze,ze ty kradniesz tylko kosciol kat.kradnie. po prostu obudz sie wielki katoliku..
zabrzmiało to, jakbyś generalizował, jeśli tak, to dzięki, że mnie oświeciłeś, że ksiądz z mojej miejscowości ma luksusowe auto. no patrz, 3 lata już jest księdzem, a ja nic nie wiedziałam. roztrąbię to teraz po całej mojej miejscowości. na pewno się wszyscy zainteresują tym jego luksusowym autem.
U mnie ksiądz jeździ nowym Superbem, na meble do plebanii wydał 32 000zł, na łazienki w plebanii kolejne 32 000zł, na swoje utrzymanie i paliwo do samochodu wydaje 50 000zł rocznie. Skąd to wiem? Sam napisał w gazetce parafialnej, którą dostaję raz w miesiącu dostarczoną pod drzwi. Miesięcznie "na tacę" i w kopertach dostaje ok 16 000zł - też z gazetki. Niewiernym mogę wysłać skan na dowód. Do tego jeszcze moje podatki idą na kościół katolicki w Polsce, problem w tym, że nie chce na niego płacić, bo nie jest to mój kościół i nie jest to moja wiara! Państwo świeckie HA HA HA!!!
Co do filmu, bardzo dobry :D jestem zadowolony mimo tego, że nie lubię filmów kręconych na wzór dokumentu. Dopiero od połowy filmu pojawiła się dobra kamera "HD". Jedyne co mogę zarzucić fabule to to, że władze nie dałyby rady ukryć trolli przed ludźmi.
Kościół kat. podpie*dolił cudze święta, dorobił do nich ckliwą historyjkę i zaczął je sprzedawać pod własną marką nazywając przy okazji starodawne wierzenia, które sobie przywłaszczył, splagiatował i ośmieszył - zabobonami i sekciarstwem, jednocześnie wyciągając jak najpoważniejsze konsekwencje wobec tych, którzy zabobonami i sekciarstwem ważyli nazywać się "Jedyną Prawdziwą Wierę" (czy jakoś tak).
A co do oceny kościoła - no rzeczywiście. Oceniamy przez te wszystkie wojny, stosy, wieki ciemnoty, setki tysięcy spalonych żywcem, współpracę z dyktatorami, ślizganie się moralne w czasie wojen, zagrabione bogactwa, pospolite złodziejstwo, pleniącą się pedofilię, pogardę dla wszelkich "innych" oraz totalne pranie mózgu od najwcześniejszego dzieciństwa. Też się nie mamy do czego przyczepić. A przecież wystarczy o tym nie wspominać i wychodzi na to, że kościół kat. jest całkiem fajny. :)
Jest znacznie więcej powodów dla których chrześcijaństwo jest warte uwagi. Nie ukradł świąt tylko wchłonął, poszedł naprzeciw innowiercom by nie musieli rezygnować ze wszystkiego w co wierzyli, tzw adaptacja. Chrześcijaństwo zakłada, że każdy jest równy, że przemoc nie jest rozwiązaniem, i człowiek powinien ufać innym. To ludzie mordowali, nie religia. Całe mroczne wieki to manipulacja ludźmi, i to robiła garstka ludzi a nie wszyscy. Działali wbrew temu co nauczał Jezus, często korzystając z cytatów wyrwanych z kontekstu, a ludzie niepiśmienni brali to za pewnik. Na szczęście to już za nami. Obecnie ludzie widzą w tv takie a nie inne osoby i oceniają 99% pozostałych przez pryzmat tego co robi 1%. Co do samej ofiary naprawdę myślisz, że z tego da się utrzymać? Że kościół sam się wyremontuje? W każdym kościele jest podana intencja ofiary i łatwo można stwierdzić gdzie trafiają te pieniądze patrząc na efekty... W moim kościele z ofiar mają 4tys miesięcznie (duża parafia), gdzie mamy 8 księży, kościelnego, organistę. Kościół z XIV wieku z zabytkowymi organami, wymagający stałej konserwacji. Czy kupisz z tego Mercedesa? Owszem zarabiają też na chrzcinach, pogrzebach i ślubach - co miesięcznie nie jest i tak zawrotną kwotą...
człowieku co ty piszesz??? "Na szczęście to już za nami.." wez sie rozejrzyj dookoła i zobacz czy to juz za nami ? ja ci pisze,ze nic sie nie zmieniło i nawet nie masz pojecia jak mocno to trwa..ale niedługo upadnie cały ten wasz super kosciół jak Zwiazek Radziecki co to miał istniec i istniec..dobranoc
Czy ja pisałem, że jest super? Piszę jedynie, że nie jest to co było kiedyś. Nie zmieniło się? To gdzie jest palenie na stosach? Gdzie wojny religijne (toczone w imię chrześcijaństwa)? Zsrr trwał niecałe 70lat, Chrześcijaństwo trwa 2000 lat a czerpie garściami z religii która ma drugie tyle. Przetrwało Mitrasa, Izyde, Jowisza, Nerona, Kaligulę, Klaudiusza, dwie schizmy przetrwa i Ciebie.
Zastanawia mnie jednak to co by było gdyby jednak ta religia upadła:
a). zapanuje islam i będziesz pierwszym klęczącym (lub martwym)
b). zapanuje anarchia, dla większości 10przykazań jest wystarczającym hamulcem, kiedy tego nie będzie to świat spłynie krwią
Jak na razie to Ty wykazujesz się ignorancją i brakiem szacunku do innych.