PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567959}

Łowcy głów

Hodejegerne
2011
7,2 54 tys. ocen
7,2 10 1 54032
6,6 27 krytyków
Łowcy głów
powrót do forum filmu Łowcy głów

Proszę mi wytłumaczyć, jakim cudem nikt nie zorientował się, że Ove i Clas zginęli z różnicą kilku dni? Bo jak
zrozumiałem, stwierdzono że zabili się nawzajem. Być może coś mi umknęło, dlatego pytam.

ocenił(a) film na 6
michalwalilko

Komisarz z KRIPOS prowadzący sprawę (Roger spotkał go na otwarciu wystawy swojej żony) o fakcie braku zgrania w czasie śmierci Ove i Class'a pozwolił sobie zapomnieć aby nie psuć sobie opinii. Bohater wyjaśnia to na samy końcu tłumacząc całą akcję dobrą znajomością ludzi i wiedzą o tym że zwykle dbają oni o to na R (reputację).
Mnie umknęło jakoś (o ile w ogóle było) wyjaśnienie nielogiczności z ciałami w radiowozie który został zepchnięty przez TIR'a. Gliny zgarnęły ze szpitala rzekomo Ove, a ciała 4 policjanta nie znaleziono. Ove jednak później znalazł się w swoim domu, więc nikt nie skojarzył tematu?

ocenił(a) film na 7
ostry66

Rzeczywiscie nikt o tym nie wspomniał. Dzieki za wyjaśnienie, teraz kojarze że mówili na koncu o reputacji i pokazywali gliniarza zgarniajacego pochwały:)

ocenił(a) film na 7
ostry66

Z początku myśleli, że w aucie brakowało ciała policjanta (przebranie się, kajdanki etc), ale przecież w końcu doszli, że to jednak aresztowany zbiegł (którego uznano za Ove-a). Skoro więc "Ove" przeżył wypadek i uciekł, a potem go znaleźli w domku to wszystko trzyma się kupy (oprócz właśnie czasu zgonu).

Mnie natomiast zastanawia jedno niedopowiedzenie. Class chciał się dostać do firmy z wiadomych przyczyn, musiał więc zbliżyć się do Rogera. Plan z Lottą nie wypalił. Skąd jednak wziął się pomysł z opowieścią o obrazie Rembrandta? Skąd miałby wiedzieć, że Roger jest złodziejem obrazów (tego akurat nie wiedział, bo sam nie do końca rozumiał co się dzieję i kim jest człowiek zabity na łóżku (Ove) )? Tutaj moim wytłumaczeniem jest to, że niby chciał spotkać się z kimś kto wyceni obraz (była o tym mowa), a może właśnie Roger był uznawany za znawcę?

ocenił(a) film na 6
hugefail

Wydaje mi się, że obraz miał być przynętą na żonę Rogera która obracała się w kręgach artystycznych, a dzięki znajomości z nią mógł łatwiej dotrzeć do jej męża.

ocenił(a) film na 7
ostry66

Brzmi całkiem logicznie, mogło tak być. Dzięki.

hugefail

A to nie był Rubens?

ocenił(a) film na 9
finallyh

Potwierdzam. "Dzik Kaledoński" Rubensa. Nie to, żeby to było jakieś ważne, ale uznałem, że to kulturalne napisać odpowiedź.:)

ocenił(a) film na 7
dKc

Bardzo możliwe, pisząc komentarz pamiętałem tylko że na R. A że malarstwo to ostatnia rzecz na której się znam, to i o błąd nie trudno. Aczkolwiek dziękuje bardzo za poprawienie.

ocenił(a) film na 7
hugefail

Dokładnie tak, jak ktoś powyżej napisał. Była to zwyczajna "przynęta" dla jego żony. To, że Roger okazał się złodziejem obrazów, to czysty przypadek. Ogólnie wszystko miało wyglądać tak, jakby spotkanie Rogera i Clasa było przypadkowe. Zresztą plan zapewne powiódłby się, gdyby nie kradzież i wszystkie komplikacje z tym związane. Ogólnie film moim zdaniem bardzo spójny, wyjaśnione w miarę logicznie zostało wszystko, co zwróciło moją uwagę. Nawet kwestia różnicy w czasie zgonów Clasa i Ove.

ocenił(a) film na 9
michalwalilko

W książce patolog niższą temperaturę ciała wskazującą na wcześniejszy czas zgonu tłumaczy otwartym oknem, jako że "cytuję" były to pierwsze dni zimy. (w książce Roger celowo zostawił okno otwarte)

svfan

Wszystko jasne. Wielkie dzięki!

ocenił(a) film na 7
svfan

Jeszcze gorsze wytłumaczenie. Przecież nie chodzi o zbyt niską temperaturę ciała Ove, a o dużą różnicę temperatur obu ciał. Niby przy otwartym oknie ciało Ove szybciej wychłodziło się od ciała Greve, które leżało tylko kilka metrów dalej, a rzekomo zmarli niemal w tym samym momencie? Bez sensu

ocenił(a) film na 7
n0_thx

W filmie jest jasno powiedziane, że wprawdzie detektyw widział niedociągnięcia w swojej teorii i dziury w rozwiązaniu jak np. wyraźna różnica w czasie zgonu obu panów, ale pokusa sławy związana z szybkim rozwiązaniem zagadki była dużo silniejsza:D po prostu przymknął na to oko.

ocenił(a) film na 7
LeiaSkywalker

To też głupie rozwiązanie, ponieważ w rzeczywistości detektyw nie mógłby tak sobie zamknąć sprawy bo miał taki kaprys. Każdy lekarz sądowy zwrócił by uwagę na to, że obaj panowie nie zostali zabici w tym samym momencie, co obszernie opisałby w raporcie z sekcji zwłok. A żaden normalny prokurator nie pozwoliłby zamknąć sprawy mając taką niedorzeczność w aktach

ocenił(a) film na 7
n0_thx

Czy ja wiem? Może wszystkim zależało na wynikach a zaniedbań przecież jest cała masa. Dla mnie w sumie zaskoczeniem było to, że pokuszono się na jakiekolwiek wyjaśnienie tej kwestii. Ile jest filmów, gdzie takie niedociągnięcia po prostu się zostawia.

ocenił(a) film na 7
LeiaSkywalker

Może masz i rację. W sumie to dużo się słyszy o sprawach, gdzie jakieś akta, raporty czy nagrania kluczowe dla sprawy "przepadły" lub "zaginęły" w niewyjaśnionych okolicznościach. Mogło tak być również i w tym przypadku. Pozdrawiam :)

michalwalilko

a nikogo nie zaintrygowało dwa metry głębokości świeżego gówna w chatce w lesie na uboczu? Ten człowiek chyba przez miesiąc musiałby mieć rozwolnienie. Może się nie znam, ale na powietrzu chyba by się zsychało po pewnym czasie.

użytkownik usunięty
michalwalilko

a jak Ove, jako trup, na końcu filmu znalazł się w firmie ... polecając gościa na dyrektora ?

ocenił(a) film na 7

A czemu jako trup? On był gdzieś uznany za zmarłego?

ocenił(a) film na 7

Pomyliły Ci się osoby.
Pozdro

użytkownik usunięty

wiem, wiem ... przepraszam. juz wszystko kumam.
mój błąd.
PS Yoda - mam natomiast pewność, ze do Cb pytania nie kierowałem ;)
... niech moc bedzie z Tb