PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=540915}

Ścigana

Haywire
2011
4,8 14 tys. ocen
4,8 10 1 13732
4,9 19 krytyków
Ścigana
powrót do forum filmu Ścigana

Właśnie wrócilem z seansu i muszę przyznać ze jestem zaskoczony.Wiadomo ze Soderbergh kreci filmy na wlasny sposob ale zdecydowanie nie tego sie niespodziwalem.
Po pierwsze po obasadzie filmu mozna by stwierdzic ze bedzie to solidny film klasa A z doborowa obsada.Douglas,McGregor,Fassbender.....Tatum.
Natomiast wszczyscy oni zawodza postacie przez nich grane wydaja mi sie nijakie,nudne bez cienia jakielkolwiek charyzmy lub zaangazowania z strony aktorow.Wyglada to jakby same nazwiska mialy przysporzyc filmu sukcesu.Niestety tak sie nie dzieje wrecz powiedzialbym ze wplywa jeszcze gorzej na ocene gdyz spodziewasz sie czegos innego.
Po drugie film jest reklamowany jako thriller akcji porownywalny do trylogii O Jasonie Bournie.Prosze litosci.Boze patrzysz i nie grzmisz!!!Film jest po prostu nudny, hisoria jest prosta ,oczywista i przewidywalna od samego poczatku do samego konca.Nie dosc tego rezyser pod koniec filmu upenia sie (jakby to nie bylo oczywiste dla kazdego) czy widz zrozumial cala intryge.Jakby uwazal ze stoworzyl niesamowicie skomplikowana fabule.Bzdura.Ja osobiscie poczylem sie jak idiota.
Nie istnieje zadne napiecie i klimat.Nie odczulem zadnego poczucia zagrozenia ,osaczenia itd
jakie powinno towarzyszyc tego typu produkcji.Tak naprawde oprocz scen walk ktore uwazam za najlepsza czesc filmu nie ma tam za grosz akcji.Wystarczy spojrzec na scene ucieczki i poscigu sa dlugie, nuzace, malo akscytujace lub kompletnie bez sensu dla fabuly filmu.Podam przyklad sceny ''poscigu'' samochodowego w kanadyjskim lesie.Co to mialo byc.Malo mnie z krzesla nie wyrwalo jak to widzialem i jeszcze ten jelen.Musialem sie chamowac zeby nie wybuchnac smiechem.A potem po prostu koniec.I nastepna scena.kompletnie bez sensu.
Nie wspomne ze muzyka w kluczowych momentach dla filmu zawodzi lub nie istnieje w ogole.
W moim przekonaniu rownie dobrze rezyser mogl zmienic tytul z ,,Haywire'' na tytul jednego z swochfilmow : 1996 ,,Na samym dnie''
2002,,Daleko od nieba''
2005 ,,Good Night, and Good Luck''
Oczywiscie trzeba mu przyznac odwage za obsadzenie w glownej roli zawodniczki MMA a nie profesjonalnej aktorki.Jest to jedyny element filmu godny uwagi gdyz Gina Carano moze sie podobac.Moze nie sposob w jaki gra gdyz ciezko tu mowic o jakiejs niesamowitej grze aktorskiej ale sposob podjecia proby i zagrania w filmie tego typu u boku tak wiele doskonalych aktorow prowadzonych przez doswiadczonego i uznawanego rezysera.

kustonosz

Wlasnie wyszedlem z kina i musze przyznac ze miales racje , oczywiscie wiem ze ten rezyser robi filmy w swoim stylu ale zeby tak zanudzic widzow to masakra! Dobre sceny walki(niektore) i calkiem niezla gra glownej bochaterki nie wystarczyly zeby nie zanodzic mnie prawie na smierc! Film bardziej do ogladania w domu nie w kinie.

ocenił(a) film na 6
kustonosz

popieram ,jeleń był najlepszy:D , u mnie kino się śmiało :D plus tylko za sceny walki reszta jak wyżej

ocenił(a) film na 5
kustonosz

Dokładnie, bardzo negatywna niespodzianka. Soderbergh to bardzo solidny reżyser, ale niestety Haywire jest jakimś wypadkiem przy pracy. Obraz nie ma nic do zaoferowania poza dobrymi scenami z walką wręcz <nic dziwnego, skoro główną rolę gra zawodniczka MMA> oraz paroma ciekawymi ujęciami. A szkoda, bo potencjał był.

ocenił(a) film na 3
kustonosz

dołączam sie do grona rozczarowanych ;// szkoda
skusiła mnie obsada, reżyser (w końcu nakrecil Traffic i Erin Brockovich -jego najlepsze filmy wg.mnie)
i reklama Bourne w spódnicy (choć oczywiście Gina spódnicy żadnej nie ma;)), ale jesli chodzi o napięcie, klimat i sam sposób opowiadania i konstruowania historii to do Bourne daleeeeeeeeko daleko, choć chciałabym napisać inaczej bo feminizm mam we kwi;))
fajnie zobaczyć Dublin na dużym ekranie, ale to plus my favourite Fassbender to niestety o wiele za mało by napisać o tym filmie ze jest choćby dobry, jest mierniusienki i zbędny w ogóle, szkoda kasy i czasu..

ocenił(a) film na 6
kustonosz

Dzięki za ostrzeżenie,czuję intuicyjnie by wam wierzyć,jedna Colombiana mi wystarczyła...

aronn

Akurat Colombiana jest dobrym, lekkim kinem akcji...

ocenił(a) film na 3
markowaw

eee nie gadaj... akcji może tak, ale nie dobrym ;/

ocenił(a) film na 6
tiramisuu

Popłuczyny po Leonie :P

ocenił(a) film na 4
kustonosz

Cóż film zepsuty na poziomie scenariusza. Soderbergh trochę film ratuje, głównie klimatem, ale niestety martwych postaci nie da się uratować. Komu nie przystawiają lufy do głowy niech nie idzie, bo i po co tak czas marnować.

ocenił(a) film na 10
kustonosz

bylem na przedpremierowym pokazie WAWA (imielin) ,, film niby okej , sceny mordobicia bez polotu niebylo czuc dynamiki, filmikowi duzo brakuje a czkolwiek mysle ze powinni pociagnac watek bo duzo niewyjasnionych kwesti bylo w filmie.. pozdrawiam.