Słabe, że nie zatrudnili niskorosłych do tej produkcji, bo nie chcieli ich dyskryminować, więc wygenerowali te postacie AI... więc zarobi na tym tylko "Disney", pozostawiając tych aktorów bez pracy... masakra
No nie słabe, dostawali się w sumie do krytyki jaka na nich spadła z tego powodu
"25 stycznia 2022 roku pisaliśmy o krytyce, jaką Peter Dinklage wystosował w kierunku Disneya za aktorski projekt historii o Śnieżce. W skrócie aktorowi nie podoba się powielanie stereotypów krasnoludków i jako osoba niskorosła uważa to za zły pomysł. " zresztą na co Disney odpisał:
"- Aby nie dopuścić do powielania stereotypów z oryginalnego filmu, inaczej podchodzimy do siedmiu bohaterów i konsultujemy się z członkami społeczności niskorosłych."
Także dla mnie słabe to jest zachowanie niektórych osób/aktorów co się tego czepiają
https://kultura.onet.pl/film/nowa-krolewna-sniezka-wzbudza-kontrowersje-niskoros ly-aktor-urazony/vx36mx6
Co wy macie z tymi "niskorosłymi"??? Zawsze był karzeł, a teraz jakieś dziwne słowo "niskorosły". A murzyn to co? Wysokopigmentowy???
To normalne słowo, nie rozumiem oburzenia. PS. A "murzyn" to inaczej czarnoskóry. Dziwne, że tego nie wiedziałeś.
Znaczy w sensie, że to "niskorosły" to normalne słowo? Od jak dawna funkcjonujące, bo lat trochę mam, a to usłyszalem maksymalnie 3 lata temu. Zawsze karzeł był karłem, a nie "niskorosłym".
Słowa które dla Ciebie są obecnie "normalne" też były kiedyś "absurdem nowomowy". Slowo murzyn które jest według Ciebie normalne jest raczej obraźliwym określeniem i zawsze nim było.
Zważywszy na to, że kiedyś było używane cały czas, i nagle znalazł się jakiś nadgorliwy, który nawet w "Murzynku Bambo" widzi rasizm, to się nie zgadzam. Czy ciasto murzynek też jest rasistowskie?
Tak to już jest że języki i słowa ewoluują. Idąc tym tym tokiem myślenia nadal mówilibyśmy tak jak mówili ludzie w średniowieczu.