Musical? Gangsterski kryminał noir? Jaki to gatunek właściwie, tyn ŚPIWAJÓNCY DETEKTYW? Wszyskiego po trocha i świetno zabawa gwarantowano, chocioż niy od razu - mi np. zajyło 4 seansy, zanim żech sie kapnół, o co w tym filmie łazi i wszyskie wóntki stały sie jasne. A potym (jak wóm sie już wyjaśni), możecie sie rozkoszować wyśmiynitóm, postmodernistycznóm zabawóm, z rewelacyjnym Robertym Downey Juniorym w roli głównyj, Tyn film to hit - ino, że wymago trocha wysiłku od widza...
Zgadzam się. Film ma olbrzymi potencjał, choć jak dla mnie jest mocno pogmatwany (obejrzałem jak na razie tylko raz). Downey rzeczywiście genialny w tej roli, a Gibsona w ogóle nie poznałem (gdybym nie spojrzał na obsadę, to dalej bym nie wiedział, że tam grał). Doborowa obsada, znakomita muzyka, sporo surrealizmu i charakterystyczne dla Dennisa Pottera motywy (ci, co widzieli "Karaoke" i "Cold Lazarus" od razu wyłapią podobieństwa) to główne atuty filmu.
Ja również obejrzałam go tylko raz, bo niedawno go kupiłam. Ale ogółem podsumowując bardzo dobry film. Czasem nie wiadomo o co chodzi, ale Robert Downey Jr jest wspaniały i idealnie umie pokazać jak człowiek może zwariować gdy jest zamknięty we własnym ciele... Super film
Ja bym tego komedią nie nazwała.. nie widzę tam nic zabawnego poza kilkoma motywami.. Ot, pokręcony film psychologiczny, to chyba najprędzej;) Trudno zresztą precyzyjnie określić gatunek.
W każdym razie film jest osobliwy.. dlatego na pewno nie każdemu sie spodoba. Szczególnie polecam go fanom RDJ - film, że tak powiem, obfituje w osobę tego aktora - można się napawać do woli jego wyśmienitą grą.