PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104413}

Święta góra

The Holy Mountain
1973
7,6 15 tys. ocen
7,6 10 1 14696
7,5 17 krytyków
Święta góra
powrót do forum filmu Święta góra

Desperacko szukam podobnych filmów już od jakiegoś czasu i coraz bliżej mi do stwierdzenia, że NIE MA nic takiego jak Święta Góra. Nawet w twórczości samego Jodorowskiego.

Możemy się zastanowić przede wszystkim, pod jakim kątem szukamy podobieństwa w innych filmach do tego dzieła. Możemy wyszczególnić cztery cechy:

1. Surrealizm/Psychodela - tutaj przychodzą mi na myśl filmy z Las Vegas Parano na czele, które oddają uczucie bycia pod wpływem psychodelików. Jednak nie jest to zupełnie to samo.

2. Kontrkultura hipisowska - film Jodorowskiego jest zanurzeniem się w nietrzeźwym umyśle dziecka kwiatów, dlatego tu możemy wyszczególnić wszystkie filmy z tego okresu, np. Psych-Out albo The Trip albo filmy nawiązujące do kontrkultury.

3. Awangarda - Film reprezentuje pewien eksperymentalizm w kinie, jest to poza tym bardzo szerokie pojęcie i moim zdaniem najmniej istotne w szukaniu podobnych tytułów. Od siebie mogę wskazać Psa Andaluzyjskiego, który jest i szokujący, i awangardowy, i leciutko psychodeliczny.

4. Estetyka - Święta Góra zachwyca przede wszystkim formą, czyli symetrią, kolorami oraz scenografiami. Kino symetrii które stało się ostatnio popularne z Wesem Andersonem na czele, brakuje mu jednak tej nutki psychodeliczności.

Jeżeli znacie coś, co kojarzy Wam się z tym filmem lub wydaje się podobne - podzielcie się tym. Ja nieustannie próbuję znaleźć taki tytuł i jak na razie poległem.

schaumoloczek

Enter the void

ocenił(a) film na 10
pihsns

wiadomka

ocenił(a) film na 1
schaumoloczek

Więcej filmów, w których zamęczają zwierzęta i zabijają je potem boleśnie, wysadzają? Torturowanie zwierząt. Brak słów.

ocenił(a) film na 10
alisama

znalazłoby się kilka

schaumoloczek

El Topo. Ten sam reżyser zresztą

ocenił(a) film na 10
maslana700

cały jodorowsky dawno zrobiony

schaumoloczek

Sam nie jestem fanem kina surrealistycznego, z tych które pamiętam to oprócz "Świętej góry" podobały mi się jeszcze dwa. Pierwszy to "Gołąb przysiadł na gałęzi i rozmyśla o istnieniu", ale to film nie według Twoich wytycznych. Drugi to "Sanatorium pod klepsydrą", ten jest pewnie bliżej wymienionych przez Ciebie punktów, ale jak przypuszczam pewnie już oglądałeś.

ocenił(a) film na 10
wilczekstepowy

Każda surrealka jest warta uwagi, dzięki! Na chwilę obecną znalazłem podobne filmy, które tworzą moją top szóstkę:

Hausu (1977, Japonia)
Stokrotki (1966, Czechosłowacja)
Dzika planeta (1973, Francja)
Tetsuo (1989, Japan)
Forbidden Zone (1980, USA)
Święta góra (1973, Meksyk)

schaumoloczek

Dzięki za zestawienie. Święta góra mi się podobała, więc na pewno za jakiś czas sobie zerknę na któreś dzieła. Ale na surrealizm to muszę mieć nastrój, inaczej mi nie podchodzi.