Świt żywych trupów

Dawn of the Dead
2004
6,3 43 tys. ocen
6,3 10 1 42858
6,6 23 krytyków
Świt żywych trupów
powrót do forum filmu Świt żywych trupów

szybkie zombie jeszcze zrozumiem ale...
1)butla wybucha parę kilometrów w górę (dosięgło dachu)
2)matka zombie rodzi dziecko zombie :O really ?
3)każdy umie strzelać (pielęgniarka,sprzedawca tv)
4)ruda wybiegająca za pieskiem ? litości...
5)przepiłowanie żywej w autobusie...
6)zabieranie na wpół martwej tłustej kobiety do sklepu

jedyny dobry pomysł z porozumiewaniem się na kartki został stracony przez gry w szachy itp

miałem dać 2 ale za "cholera,przepłynęli za nami" nie mam wyjścia...

użytkownik usunięty
kamil665544

1. Nie kojarzę tego dachu.
2. Moim zdaniem bardzo dobry motyw.
3. Siedzieli w centrum handlowym parę tygodni, mieli czas się nauczyć.
4. Ludzie nie są wyzbytymi emocjami maszynami, podejmującymi zawsze logiczne decyzje. Młoda straciła wszystkich, których kochała i wszystkie te uczucia przerzuciła na psa. Jak najbardziej możliwe.
5. Wypadek. Co w tym niesamowitego? Pokręć się z włączoną piłą na krześle obrotowym, wstań i zobaczymy co się stanie. ;-)
6. Nie byli jeszcze pewni co do metody przenoszenia, co zwalałbym raczej na stres, niż na brak świadczących o tym dowodów, ale z drugiej strony zakłada się w takich filmach, że bohaterowie nie mają zielonego pojęcia o zombie.

Motyw z grą w szachy również moim zdaniem bardzo dobry.

Jakie "przepłynęli za nami"?

użytkownik usunięty

Ad. 2.

O ile robienie dzieci przez zombie, jak w Martwicy Mózgu, faktycznie jest kompletnym absurdem, to dlaczego kobieta zarażona w ostatnim stadium ciąży, nie może zarazić - żyjącego już bądź co bądź - dziecka? Zombie, czy nie - poród jest odruchem bezwarunkowym, przecież kobieta nie może go zatrzymać, tak więc teoretycznie jest możliwym dla zombiaka, zresztą to dziecko raczej nie zostało urodzone, tylko same z niej wyszło.

ocenił(a) film na 6

albo jest możliwość (która jest raczej właściwą) że Matka zginęła i dziecko w niej też. Po śmierci każdy zamienia się w zombie więc dzieciak nie chciał być gorszy i zrobił to samo ;)

ocenił(a) film na 7
schaumoloczek

"Po śmierci każdy zamienia się w zombie więc dzieciak nie chciał być gorszy i zrobił to samo ;)" - prawie dobrze. Ale z logiki w filmie wynika, że tylko osoba która miała styczność z krwią zarażonego lub z ugryzieniem zmieniała się. Starsza babka jak została zabita po odkryciu narodzin zombie-dziecka np. nie zmieniła się co było logiczne :)

ocenił(a) film na 6
Bedzki

szukasz logiki w filmie z zombie, powodzenia ;)

ocenił(a) film na 7
schaumoloczek

Pewnie, że tak :D
To jest dość racjonalne założenie w irracjonalnym pomyśle. A sam pomysł przejęcia kontroli nad żywicielem już jest w naturze.
Są grzyby które atakują organizm zabijają go i przejmują nad nim kontrolę w celu znalezienia odpowiedniego środowiska do życia. Widziałem taki film dokumentalny na ten temat coś w ten deseń:
http://www.youtube.com/watch?v=XuKjBIBBAL8
więc założenie zombie jest dość racjonalne i logiczne: są tezy tak, są prawdy tak, są przeciwdziałania tak, - więc jest i działa logika.

Uwierz mi logika to naprawdę ogromnie skomplikowane pojęcie - wystarczy postudiować na politechnice by zobaczyć iż logika logiczna może nie być logiczna ale wynika z logicznych założeń. no ale nie czas na zanudzanie politechniką wrocławską :D

Tak więc broniąc swojej tezy w tym nie logicznym filmie o zobii - mogę stwierdzić iż logika mojego założenia jest poprawna :D

To tak jak założyliśmy w filmach sf, że jak widzimy wybuch w przestrzeni kosmicznej to nie dość, że widzimy ogień to i odgłos słyszymy. Gdzie .... no mam nadzieję że puenta wiadoma :) Fizyce się przewracają w grobach jak widzą takie rzeczy ale wiadomo :) teoria teorią a prawda potrafi być względna tak samo jak logika :D

ocenił(a) film na 3

Kiedy są napisy końcowe są pokazywane urywki nagrywane przez bohaterów-co się działo gdy odpłyneli i jeden z bohaterów mówi że przypłyneli za nimi...

użytkownik usunięty
kamil665544

Oglądałem i jedyne co kojarzę, to że przypłynęli na wyspę gdzie zombie już były i zaatakowały ich na molo.

kamil665544

Już to kiedyś tłumaczyłem, ale co mi tam. Nie każdy w końcu mówi w langłicz. Bohaterowie nie krzyczą "przepłynęli za nami", tylko STAŃ (albo ZOSTAŃ, już nie pamiętam dokładnie) ZA NAMI do osoby trzymającej kamerę. Dżizaz...

Na komentowanie reszty punktów nie starczyło mi niestety sił.

kamil665544

A ja uważam, że Ciebie posrało wystawiając 1 temu filmowi. Absolutnie nie sądzę, żeby był aż tak tragiczny, żeby wystawiać mu 1, nawet jeżeli według Ciebie są tam jakieś niespójne elementy.

ocenił(a) film na 3
Ahnessa

fakt ,aż tak tragiczny nie jest -byłem podminowany i zażenowany tym...filmem ,mogę dać 3/10

kamil665544

No od razu lepiej ;)

ocenił(a) film na 3
Ahnessa

a u mnie tak samo xD

kamil665544

Tak btw. oglądałeś Zombie Apocalypse? To jest najgłupszy film o zombie, mówię Ci ;)

ocenił(a) film na 3
Ahnessa

jeszcze głupszy ? to możliwe :> ? nie oglądałem ale ocena mówi sama za siebie :D

najlepszy film o zombie to RE a serial Walking Dead IMO

kamil665544

Zdecydowanie głupszy :D Obejrzyj, mówię Ci. Idealny na gorszy humor, można się pośmiać ;)
Zgadzam się Resident i Walking Dead są świetne. Co do seriali mogę Ci jeszcze powiedzieć, że wg mnie dobry jest Dead Set.

ocenił(a) film na 3
Ahnessa

dużo dobrego słyszałem o nim ale motyw zombie już mi się przejadł ;p

ocenił(a) film na 8
kamil665544

Jeśli najlepszym filmem o Zombie dla Ciebie jest Resident Evil, to się nie dziwię, że temu dałeś ocenę 3. Pewnie filmy Romero (pierwsze trzy) również mają ocenę poniżej 3...

Po drugie. Jak Walking Dead może być dobrym serialem o zombie, skoro w drugim sezonie prawie w ogóle zombie nie było. I jak może to być serial o zombie, gdzie ginie 0,85 osoby na odcinek!!!

ocenił(a) film na 3
iluvatar11

zarówno jak w RE i TWD chodzi mi o wizualną kreacje zombie nie o posraną fabułę ;x

kamil665544

właśnie był boski ;D noworodek zombie wymiatał :D

kamil665544

1)Tutaj masz racje
2)To jest w miarę logiczne :)
3)W każdym filmie tak jest :)
4)Ja za swoim psem też bym wybiegł..chociaż to tylko pies,ale jednak.Dla mnie to również rodzina.
5)No to był głupi wypadek,ale wypadek.
6)Niektórzy ludzie są litościwi :) i głupi.

ocenił(a) film na 8
kamil665544

1. Możesz przypomnieć o co chodziło? Film oglądałem dość dawno.
2. Skoro osoba zarażona wirusem przemienia się w zombie, to tym bardziej dotyczy to nienarodzonych jeszcze dzieci.
3. To co? Mieli strzelać do siebie nawzajem, a nie w truposze?
4. Ileż to głupot robią ludzie w prawdziwym życiu...
5. Kurde, muszę sobie chyba jeszcze raz film obejrzeć.
6. A co mieli zrobić? Zostawić na pastwę losu? Nikogo nie zabijali przed przemianą.

ocenił(a) film na 5
kamil665544

Ja będę się czepiał czegoś innego.. Mieszkańcy USA powinni codziennie, rano i wieczorem, zapier..ć do łazienki i sprawdzać, czy okno się nie zacina. Ile było filmów, gdzie przez okno, które nie daje się otworzyć, mieli masę problemów.. Nic ich to nie nauczyło.. Banda idiotów.

użytkownik usunięty
LukaszP1982

trafna uwaga!!!

kamil665544

film mi się podobał ;)
1) wybuchło i powstał wielki grzyb atomowy. i dobrze, nich giną ;D
2) scena porodu była mega! xD
3) trzeba sobie radzić w czasie zombie apokalipsa :P
4) gdyby wszyscy poginęli - ok, ale gdyby pies zginął - pochlastałabym.
5) przepiłowanie żywej w busie... tak, to zdecydowanie najfajniejsza scena xD
6) no przeciez oni bladego pojecia nie mieli jak sie zaraza rozprzestrzenia.

musze obejrzec poprzednie części ;)

a tak a propo najgłupszych filmow o zombie. obejrzałam ,,zombieland". nastawiona na całkiem fajną fabułę. Błąd. film typowo odmóżdżający. i dla zabicia nudy, bo sam film tez nudny, mimo ze przez cały film biegali i rozbebeszali zombie.

ocenił(a) film na 3
klauud

A mi się właśnie zombieland podobał,dobra komedia :D

kamil665544

co kto lubi, no nie? obejrzę jeszcze raz, tym razem z innym nastawieniem, moze nie będzie źle ;P

ocenił(a) film na 3
klauud

Mi za drugim razem się właśnie spodobał ,najpierw było 6/10 a teraz 8/10 :)

kamil665544

właśnie jestem po drugim razie. Zwracam honor i przyznaję, że to fajny film :) przydatne wskazówki, jutro ide pobiegać, kto wie co się stanie 21 grudnia ;p

ocenił(a) film na 3
klauud

Ja wiem-nic . xD Jak można wierzyć w koniec świata ? Virus T ? Bieber prezydentem ? A może http://kwejk.pl/obrazek/1576373/pogoda.html ? To będzie dzień jak dzień [poza nadmiernym spamem na fejsie (na szczęście nie mam tam konta)] :D

kamil665544

z tym wirusem T to by było ciekawie ;D nie mówiłam, że wierzę w wiarygodność tych ,,faktów", ale jeśli już apokalipsa to z zombie ;D

ocenił(a) film na 3
klauud

Mówisz ciekawie ,ale zależy z jakiego punktu widzenia-jednej z pierwszej ofiary apokalipsy czy snajpera na dachu wieżowca z ogromną ilością nabojów :D

kamil665544

wolałabym to drugie, co prawda nie trafie nawet w stodołę dwa metry przede mną, ale to drobiazg ;P i nie muszę być pierwszą ofiarą, zawsze mogę chwycić co mam pod ręką i pierdyknąć takiego napaleńca ;P

ocenił(a) film na 7
klauud

RE..? tylko 1 część .. pozostałe części to tylko ładnie oprawione gnioty...
zombieland - fajny , humorystyczny ... dobry do obejrzenia w Towarzystwie .
A świt.? uważam za jeden z lepszych filmów z szybko biegającymi zoombie ;) w czołówce w raz z ,,28 tyg ,,

owen88

mnie się podobały te ,,ładne oprawione gnioty" :) no może do 3 części, potem jak wsadzili tego goscia rodem z Matrixa to juz słabizna. Zombieland obejrzałam juz trzy razy i stwierdzam, że fajne. Potrzeba mi było innego nastawienia.
A świt mi się bardzo podobał :)

kamil665544

Podpisuję się. Po obejrzeniu "The Walking Dead" ten film jest jeszcze bardziej denny...

ocenił(a) film na 3
Vincent_Malloy

Całe szczęście,że już nic z niego nie pamiętam.

ocenił(a) film na 6
kamil665544

Ad.2. Jakby się tak zastanowić to nie takie głupie...:D Ale fakt, dla mnie ten motyw był niepotrzebny.
Ad.4. A Ci jeszcze po nią lecą...
Ad.5. Klasyfikuje się do najgłupszy śmierci filmowych :D
Ad.6 Wtedy jeszcze nie wiedzieli że wirus przenosi się prze ugryzienie, ale po samym wyglądzie tego babsztyla można było dość do wniosku że coś z nią nie tak.

Mnie jeszcze zastanawia jedno - skąd oni wiedzieli która łódź należy do tego typka? Poza tym to akurat by tam ta motorówka stała nie ruszona i czekała wręcz na nich. Z deka naciągane. No i ogólnie bohaterowie do najbystrzejszych nie należeli - ten cały ich plan ucieczki - Płyną na wyspę, ok. ale - bez żadnych zapasów, bez żadnej mapy, tak żeby mieć orientacje w terenie i kierować się w miejsce które będzie najmniej zaludnione, a nie tak dryfować do pierwszego lepszego lądu. WTF? Już nie wspominając o marnowaniu amunicji na zabawy z tym kolesiem z dachu, a później wielkie zdziwko że mają mało naboi...

ocenił(a) film na 7
Tortuga033

akurat jeżeli chodzi o marnowanie naboi to marnował je właściciel sklepu z bronią więc wątpię, że mu było szkoda :))

ocenił(a) film na 6
DeadHawk

Hehe no tak. W takim razie , gdyby koleś tak się nie zabawiał, to może by tak marnie nie skończył.

ocenił(a) film na 7
Tortuga033

dziwne było to, że zombie akurat psem sie wgl nie interesowali ale jednak jak znalazł wejście do tego sklepu zaraz za nim wpadli xD

ocenił(a) film na 6
DeadHawk

Bo przez tego psa zauważyły przejście, którym mogą się dostać do środka. Ewentualnie poczuły Andyego :D

ocenił(a) film na 7
kamil665544

1- rzeczywiście dziwne :D i jeszcze to, że po takim wybuchu nie pękła szyba od tego ich super wozu :)
2- to jest akurat według mnie logiczne, że jeśli matka była zarażona to dziecko również( dziwne byłoby właśnie odwrotna sytuacja)
3- no to akurat prawie zawsze mnie w takich filmach dziwi, chociaż nie wiadomo jak zachowuje się człowiek pod wpływem instynktu przetrwania i wielkiej adrenaliny :D
4- zauważ, że to jest jeszcze dziecko i nie myśli tak do końca logicznie szczególnie, że straciła całą rodzinke :)
5- ta akcja była bardzo dziwna( właściwie przez to 7 a nie 8 :D)
6- to akurat nie pamiętam czy już wiedzieli, że wirus przenosi się przez ugryzienie
"cholera przypłynęli za nami" tu oczywiście wina złego tłumaczenia :)

ocenił(a) film na 3
DeadHawk

Tego filmu nawet najbardziej perfekcyjne tłumaczenie nie uratuje ;-)

Przy okazji chciałbym polecić mało znany, ale bardzo dobry film - "Zomblies" .

ocenił(a) film na 7
kamil665544

A czy idzie go gdzieś obejrzeć z napisami bo książki po angielsku jeszcze ogarne ale film to tak srednio :P

ocenił(a) film na 3
DeadHawk

Tyle czasu minęło a napisów dalej nie ma...Pozostają jedynie te z youtuba http://www.youtube.com/watch?v=lwPlTYjCQWA
Klikasz na przycisk 'napisy' i wybierasz angielski

ocenił(a) film na 7
kamil665544

oj powiem ci, że obejrzałem jakieś tam 2 minuty z środka i ani jeden napis nie był trafny xD obejrze sobie go chociaz bez napisow watpie ze ogarne a jak jeszcze to jest takie środowisko żołnierzy pewnie będzie troche żołnierska gwara więc ciężko ciężko xD ale początek świetny xD

ocenił(a) film na 7
kamil665544

A pier**lisz pan :P wracam do pierwszego postu...

ocenił(a) film na 7
kamil665544

1. Nie kojarze sceny
2. Nowatorski pomysł ale nie był zly. W kocnu jak została pogryzione to byla w ciazy i dziecko miało sie niedługo urodzic.
3. Faktycznie głupie
4. To była w koncu idiotka.
5. eee...
6. Bo to idioci..

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem