Z całą pewnością mogę stwierdzić, że to najlepszy film o zombie, ktory widzialem, ale za znawcę w tym temacie sie nie uważam i być może czeka na mnie jeszcze lepszy tytuł. Szukając minusów, nie znalazlem praktycznie niczego. Kapitalnie wygladaja tytułowe żywe trupy, co ostatnio nie jest zasadą patrząc choćby na serię Resident Evil. Efekty gore również na najwyzszym poziomie.Wielkie wrażenie zrobily na mnie ujęcia z lotu ptaka- podczas gdy Sarah Polley jadąc samochodem jest świadkiem wypadku, a potem efektownej eksplozji, czy inna scena ukazująca wybuch w porcie. Ogólnie praca kamery to kolejny wielki plus, a gdy przesuwała sie ona powoli pokazujac nam chaos na ulicy podczas sekwencji otwieracej, uznałem to za jeden z najlepszych początków w filmie jakie dane mi bylo zobaczyć. Aktorstwo stoi na niezłym poziomie, choć nikt się nie wyróżnia (może poza Vingiem Rhamesem), poniewaz mamy do czynienia tutaj z bohaterem zbiorowym. Ogólnie jeden z najlepszych horrorów jakie widziałem, i choć nie straszny, to jest bardzo ciekawy i świetny pod względem technicznym. Nic dziwnego, że Zack Snyder 3 lata później stworzył rewelacyjnych "300".
Moja ocena:8,5/10.
Świt z 2004r czyli remake klasyka nie jest wcale straszny, brakuje wyrażnie mu klimatu starych braci.
Zdecydowanie najlepsze filmy o zywych trupach to
Noc z 68r ,Poranek z 78r o remake Nocy z 90r
Bardzo dobry tez jest Dzień z 85r
Jakoś mnie dziwi, że nikt nie widzi w tym filmie ewidentnej domieszki komedii. Na początku zapowiada się horror (czy doby czy zły to już kwestia gustu i przywiązania do starszych wersji i np. powłóczących nogami zombie) ale w momencie dotarcia do supermarketu dostajemy dobre kilkanaście scenek, które do horroru zupełnie nie pasują.
Scena z szachami czy zabawą w snajpera - geniusz :)
Na plus jeszcze można dodać, że nikt się w tym filmie w bohatera nie bawi, nie biega za magicznym medykamentem mającym ocalić świat, tylko po prostu walczy o przetrwanie.
No i na koniec filmu powrót do klimatu z pierwszych nastu minut i zakończenie takie jakie powinno być.
Dobry film - nie do końca horror, ale to akurat na plus. Takie 8 w sam raz.
Do blackgandalf
- nie do końca horror
he he he
A co Morze Komedia z domieszka horroru
he he
Remake jest nawet dobry dużo lepszy niż remake nocy żywych trupów o wiele lepszy efekty,gra aktorska jest dobra początek filmu jest superowa
później jest trochę komediowa no ale nic oryginale tak samo było
szkoda że było problemów amerykanów jak oryginale mógł, teraz trochę minusów fabuła jest trochę zrypana.Koniec po napisach sam miód,mogliby dać ze 10 min takiej akcji,ocena 7/10