Świt żywych trupów

Dawn of the Dead
2004
6,3 43 tys. ocen
6,3 10 1 42859
6,6 23 krytyków
Świt żywych trupów
powrót do forum filmu Świt żywych trupów

Dzień dobry.
Proszę uprzejmie o podanie tytułów takich fest dobrych filmów o 'zombiakach'.
Z góry zaznaczam, ze widzialem już 'Świt żywych trupów', 'Planet Terror', ' Martwica Mózgu'.
Z góry serdecznie dziękuje : **

A_Bit_Closer_To_Heaven

Resident Evil 1,2,3, Jestem Legenda, 28 tygodni pozniej

ocenił(a) film na 6
Stachu2280

No nie nie wiem. Residenty są średnie, a "Jestem Legendą" to wręcz gniot. Godne uwagi filmy o zombie to:
"Noc żywych trupów" (1968)
"Świt żywych trupów" (1978)
"Zombi 2" (1979)
"Dzień żywych trupów" (1985)
"Powrót żywych trupów" (1985)
"Martwica mózgu" (1992)

To już klasyki.

ocenił(a) film na 9
robert_28

Ja bym to ująl inaczej - residdenty to gnioty totalne (a gra taka dobra...), a "Jestem Legendą" mimo tego, że opiera się na tej książce co seria Romero nie jest filmem o zombie.

Dalej - polecam wszsystkie właściwie części sagi wspomnianego wyżej reżysera (poza nędzną "Ziemią Żywych Trupów"), remake "Świtu Żywych Trupów" Snydera z 2004 roku oraz moim zdaniem najgenialniejsze dzieło w historii "zombiepodobnych" - "28 Dni Później" (oraz kontynuację).

Co do "Martwicy Mózgu" film jest znany głównie z tego, że był najbardziej kiczowatym horrorem w historii i na tym opierasię jego "kultowość". Zdecydowanie odradzam.

DarthRevan

Czy ja wiem czy Resident Evil to taki gniot ja piszecie no ale kazdy ma swoje zdanie:)

ocenił(a) film na 9
DarthRevan

a ja bym powiedział że Resident owszem troche głupi, ale z filmu na film
było coraz lepiej. Pierwsza część zdecydowanie najsłabsza, druga już
lepiej a nawet ciekawie, zwłaszcza pod koniec, za to trzecia juz robiła
wrażenie (chociaż troche naciągana) ale mozna Residentów polecić, jako
trylogia nie prezentuje się źle, zwłaszcza dla fanów zombiaków! :)

ocenił(a) film na 9
slaa

Tssso?!
Zacznijmy od tego, iż RE jest na podstawie gry komputerowej. Jednak z biegiem czasu ma on coraz mniej wspólnego z pierwowzorem. Dlatego pierwsza i druga były o wiele większa gratką dla fanów gry niż 3.

Wszystkie jednak cechuje marność wykonania. Filmy na podstawie RE to najzwyczajniej budżetowa sieczka, zupełnie nieatrakcyjna dla prawdziwych fanów filmów o zombie. Jako ta "trylogia" prezentuje się więc bardzo źle, bo nie ma w tym ani przesłania filmów Romero, ani efektowności chociazby Dawn of the Dead z 2004 roku, ani tym bardziej geniuszu Boyle'a ("28 Days Later").

To tyle.

ocenił(a) film na 8
robert_28

Noc żywych trupów jest czarno białe?? Opłaca się oglądać?

użytkownik usunięty
gabol2008

Tzn. co? Czarno-białe niszczy wzrok? :)
Zależy czego oczekujesz, ale jeśli widowiska to się rozczarujesz. Jeśli nie głupiego, dość kameralnego filmu ze świetnym klimatem to polecam.

ocenił(a) film na 8
Stachu2280

"28 dni i tygodni ..." nie są filmami o zombie. Bo pierwsze, ludzie poddani wirusowi są żywymi istotami.

Stachu2280

On pytał o najlepsze, a nie o najgorsze...

A_Bit_Closer_To_Heaven

Traktuję wszelkie istoty pozbawione z grubsza odczuć społecznych, drepczące, biegające i zagryzające innych jako zombie. Stąd najlepsze filmy o nich:
-28 dni później (niesamowity klimat postapokaliptyczny wręcz, cudowne ujęcia opuszczonego miasta, muzyka)
-28 tygodni później (słabsza część, bez ukazania psychiki postaci w opuszczonym świecie, za to świetne sceny eksterminacji- panowie w maskach no i muzyka :) )
- Jestem legendą (super pomysł, zarośnięty zniszczony NY z wieloma ale: komputerowe postaci, główny aktor, amerykański macho w wielkiej bryce, samotnik, amerykański bohater etc)
-Rec (obłędny klimat, wręcz klaustrofobiczny)
-Rec2 (słabsza część, niestety pojawia się wytłumaczenie zarazy... natomiast początek gdy oddział policji chodzi i strzela robi wrażenie)
-Żywe trupy antologia- fajne, klasyka i należy... Ziemia żywych trupów miała jeden atut. Wątek enklawy otoczonej, bronionej oraz wypady po żywność poza nią. Świetny falloutowy klimat to tworzy i co ważne dla mnie jest najbliższy naszej mentalności i realnym wypadkom :)

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Borg_2

Zdecydowanie polecam:
Noc Żywych Trupów 1990 r.
Świt Żywych Trupów 1978 r. - wersja reżyserska
Dzień Żywych Trupów 1985r.
Resident Evil 1 - 4 ( Polecam jako filmy bo obejrzenia nie opierając się na grach komputerowych ).

ocenił(a) film na 8
madmax707

Jeśli chodzi o filmy zombie to zdecydowanie polecam "Zombieland", chyba najlepszy film o zombie jaki powstał do tej pory (nie wiem na 100% bo nie widziałem wszystkich filmów o tej tematyce i jest to MOJE subiektywne zdanie :)) aczkolwiek Dawn Of The Dead jest zaraz za Nim:)

ocenił(a) film na 8
freezeero

1.Serial The walking dead-rewelacja
2.Serial Dead Set-bardzo dobry
3. La Horde też daję radę
4. Świt Żywych trupów

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
A_Bit_Closer_To_Heaven

A mi się bardzo podobała komedia : wysyp żywych trupów, dobra komedia z angielskim humorem. HA!!

ocenił(a) film na 8
ikunio

mozna jeszcze dodac horroro komedie "taniec truposzy" uśmialiśmy się z mężem :D

ocenił(a) film na 7
A_Bit_Closer_To_Heaven

Resident Evil 1,2,3,4
Jestem Legenda
Zombieland
Świt żywych trupów

ocenił(a) film na 7
A_Bit_Closer_To_Heaven

28 dni później, 28 tygodni później, jestem legendą, the dead set, wysyp żywych trupów, 1 i 2 resident evil mi się nie podobały 3 nie widziałem

ocenił(a) film na 7
A_Bit_Closer_To_Heaven

Jeśli chcesz pooglądać filmy o zombiakach to pewnie nie zależy Ci na nie wiadomo jakich doznaniach estetycznych a po prostu na zasadzie "ręka, noga, mózg na ścianie"

"Wszystkie pory dnia, roku itp żywych trupów" trzymają swój niezbyt wygórowany poziom więc można je śmiało oglądać

Resident Evil żyje dzięki Milli Jovovich, więc ja tam do tego nic nie mam, zombie są, krew się leje, jest dobrze

"Jestem legendą" to wg mnie najlepszy film o tej tematyce ostatnich lat

28 ... Bardzo dobry, warto zobaczyć

Martwica, krwią, która tam się pojawia można się udusić i się w niej utopić. Więcej tam śmiechu niż jakiegokolwiek strachu, ale z racji na 'klasyczność' można obejrzeć

ocenił(a) film na 8
A_Bit_Closer_To_Heaven

ja polecam serial Walking Dead