Świt żywych trupów

Dawn of the Dead
2004
6,3 43 tys. ocen
6,3 10 1 42858
6,6 23 krytyków
Świt żywych trupów
powrót do forum filmu Świt żywych trupów

The BesT

ocenił(a) film na 8

Film jeżeli chodzi o Film z Zombiakami. Oglądąłem go wiele razy i obejrze jeszcze 2 razy tyle.

użytkownik usunięty
BunHeaD

Fajny był, ale końcówka nie podobała mi się.

ocenił(a) film na 8

dlaczego Ci się nie podobała;>

użytkownik usunięty
BunHeaD

Bo zombiaki wygraly :D
Sam film byl fajny.

ostrzegaj przed spoilerem!!! zobacz, to nie takie trudne, robi się to tak:

UWAGA SPOILER!

ostatnio dyskutowałem na ten temat z kumplem. był zszokowany moim twierdzeniem, że ludzie przeżyli. dla niego jasnym było, że na końcu snyder pokazał ich śmierć. tymczasem wcale tak nie jest. końcowe ujęcia nie pokazują śmierci żadnego z bohaterów, pozostawiają niepewność, czy udało im się wrócić na łódkę (odbicie od brzegu na zaledwie 2m oznaczało by ocalenie), czy też wszyscy bądź kilku, padli ofiarą zombie. nie wiemy tego i jeżeli nie zostanie nakręcona kontynuacja ich losów, nigdy się tego nie dowiemy, a to też ma swój urok.

użytkownik usunięty
djedrys

Tez prawda. Dzięki za uwagę ;)

ocenił(a) film na 8
djedrys

mnie się o uszy obiło, że "Ziemia Żywych Trupów" to jakby kontynuacja Świtu.. ale nie wiem czy to prawda.

użytkownik usunięty
BunHeaD

I masz racje, bo właśnie sprawdziłam :) Będę musiała go obejrzeć .

ocenił(a) film na 8

ziemia to kontynuacja tego starego świtu romero.
niestety to strasznie kiepski film, niedorastający nowemu świtowi do pięt:/

Stilnes

potwierdzam, "ziemia" nie jest kontynuacją "świtu" snydera, tylko gniotem będącym dalszym ciągiem starego "świtu" romero.

ocenił(a) film na 4
djedrys

przeca wyraźnie Snyder nam wbija na koniec do głowy łopatą, że po ptakach, bo jeśli nawet kogoś nie zdążyli zeżreć na wyspie to zejdzie z głodu na łódce. to naprawdę nie jest subtelny film pełen niedopowiedzeń.

ocenił(a) film na 7
BunHeaD

Najlepszy film o zombie jaki widziałam, kilka razy nawet się przestraszyłam ;)