Świt żywych trupów

Dawn of the Dead
2004
6,3 43 tys. ocen
6,3 10 1 42858
6,6 23 krytyków
Świt żywych trupów
powrót do forum filmu Świt żywych trupów

Znakomity!

użytkownik usunięty

Wbrew kilku wpisom na filmwebie "Świt żywych trupów" jest filmem bardzo dobrym, znakomicie zrealizowanym, świetnie zagranym (Sarah Polley!) i z szacunkiem nawiązującym do oryginału, jak i ogólnie do produkcji z żywymi trupami. Można go odczytywać jako satyrę na współczesne, konsumpcyjne społeczeństwo (bohaterowie zamknięci w supermarkecie), gdzie ludźmi, tak jak trupami, kierują najniższe instynkty.

Brawurowa jest pierwsza część filmu, od razu budująca klimat i będąca mocnym wprowadzeniem w dalszą akcję. Swymi "rwanymi" relacjami przypominała nieco "Teksańska masakrę mechaniczną", więc od razu poczułem się jak w domu;) Warto podkreślić przekonujące efekty specjalne, które jednak nie są tu najważniejsze. W centrum zainteresowania reżysera pozostają odcięci od świata bohaterowie i, co dla mnie najbardziej pesymistyczne, nawet postawieni w ekstremalnej sytuacji nie potrafią się do końca zjednoczyć i dogadać...

"Świt żywych trupów" oglądnąłem jednym tchem - znakomity pomysł rozładowywania napięcia po przerażających scenach (np. porodu) scenkami komediowymi (sekwencja, gdy postaci korzystają z dobrodziejstw hipermarketu). Film Snydera jest udanym, budzącym grozę horrorem. Reżyser nie rezygnuje jednak z głębszej zadumy nad kondycją współczesnej cywilizacji. Nakreśla też (z konieczności powierzchowne) portrety psychologiczne ludzi doprowadzonych do ostateczności - gdy nie potrafią zaakceptować tego, że ich bliscy odeszli, czy wręcz irracjonalnie wierząc w sprawy skazane na porażkę. Świetne kino!