Źródło

The Fountain
2006
7,3 91 tys. ocen
7,3 10 1 91497
6,3 30 krytyków
Źródło
powrót do forum filmu Źródło

Temat tej wypowiedzi nie ma celów prowokacyjnych, ale zauważyłem, że wiele ludzi uznaje ten film za kinematograficzne arcydzieło, co absolutnie nie jest prawdą. I nie chodzi mi tylko o moje subiektywne zdanie. Film jest bardzo ciekawy wizualnie, jednak sposób montowania poszczególnych scen (chodzi mi o przeskoki "klimatyczno - czasowe") sprawia, że staje się naprawdę bardzo przewidywalny i doskonale wiesz jak się skończy i o co chodzi (i to dosyć wcześnie), podpowiadają to także zbyt treściwe/banalne/oczywiste dialogi oraz zbyt nachalnie ukazywanie kluczowych motywów. Pozostaje czekać tylko na wizualne zakończenie i mieć nadzieje, na jakiś diametralną zmianę zwrotu akcji, co jednak się nie staje. To trochę jak robienie wideł z igły... dosyć banalny problem, (zbyt jednostkowy) jest zbyt pompatycznie rozdmuchany. Ok zgadzam się, że ktoś może doszukiwać się wielowątkowości tego obrazu, jednak ja go nie widzę. Bo przecież można rozmyślać nad każdym nawet najbardziej banalnym filmem, a chyba nie o to chodzi, by myśleć zamiast filmu. Ma być przecież odwrotnie.
Podsumowując, klimat jest, są ciekawe zdjęcia, jest fajny pomysł ale nie do końca dobrze rozwinięty. Niezły 6/10.

ocenił(a) film na 10
fwank

Już Ty wiesz że jest nieprawdą;>. Naprawdę mogłeś przewidzieć co będzie się dalej działo? To naprawde był tak prosty i schematyczny film? Wiesz, ja również nie widzę wielu wątków, również twierdzę że film jest prosty. Nawet bym nie odpisywał gdyby nie Twoje pierwsze zdanie. Może masz jakieś argumenty? Może mnie przekonasz że ten film nie jest dla mnie arcydziełem? Nie bądź taki pewien swoich racji! Wtedy ja nie będę pewny moich racji i będziemy mogli podyskutować;) Ja naprawdę nie jestem idiotą tylko dlatego że uwielbiam ten film. Na koniec dodam że to film nie dla mas. To film dla tych, którym się spodoba. Pozdrowienia;)

ocenił(a) film na 10
fwank

Dużo trudnych słów, pseudonaukowy wywód a sensu za grosz :)

Na jakiekolwiek poważniejsze dyskusje nad Źródłem to zapraszam tutaj

http://www.movieforum.pl/viewtopic.php?t=4909&start=0

ocenił(a) film na 10
fwank

Co do ostatniego fragmentu Twojej wypowiedzi - nie zgadzam się. Uważam, że film nie powinien kończyć się na ekranie, a dalej żyć własnym życiem poprzez interpretacje i spekulacje.