Źródło

The Fountain
2006
7,3 91 tys. ocen
7,3 10 1 91497
6,3 30 krytyków
Źródło
powrót do forum filmu Źródło

Właśnie go obejrzałem i z ciekawości zajrzałem cóż to na przemądrym i jakże uberintelektualnym filmwebie wypocono.

...No cóż, powiedzmy, że to czego się spodziewałem ;] Szczególnie nie zawiodły mnie recenzje redakcji, bo znalazłem w nich dokładnie to, co obawiałem się że znajdę.

Mniejsza jednak o krytykę cudzych.
Parę słów ode mnie.
Wizualnie film zachwyca, jeśli zaakceptuje się dość pozytywną stylistykę i kolory. Z kiczem to ma niewiele wspólnego, może jest dość mocne.
Historia w nim opowiedziana jest cholernie prosta, ale to w sumie tak jak i we wcześniejszym filmie Aronofsky'ego. Ta wieloistnieniowa klamerka sprawuje się nader dobrze, obawiałem się znacznie gorszego rozwiązania.
A reszta? No cóż, film to taka pogadanka o akceptacji śmierci i kilku innych, typowo metafizycznych rzeczach, niczym więcej. A że jest przepięknie zapakowana i podana - tym lepiej.

Nie zawsze ważne co się je, ważne też jak to jest podane. Jeśli podejdzie się do tego filmu z takim podejściem - stanie się genialny. Jeśli ktoś pragnie w filmie tfu tfu ambitnym tylko romansów romskiej dziwki-transwestyty i tureckiego sprzedawcy ogórków - zapraszamy na inne półki.

ocenił(a) film na 10
Chimaira_2

Zgadzam się w 100% i cieszę się że w tym zalewie ignorancji są też pozytywne głosy :)

ocenił(a) film na 10
Chimaira_2

Uważacie, że próba poruszenia tematu śmierci i próby pogodzenia się z nią nie jest celem ambitnym samym w sobie? bo odnoszę wrażenie, że bardziej jesteście zachwycenia (jakże ładnym) opakowaniem filmu a nie jego treścią czy jak już zacząłem używać metafor -zawartością.

sdfgd

Owszem, jest takim celem. Ja po prostu osobiście mam alergię na słowo "ambitne" i deprecjację innych gatunków filmowych, ex catedra "nie-ambitnych". Ot, to tyle w temacie ambitności ;)

A co do pogadanki o śmierci etc. Obejrzyj "21 gramów" - film też o umieraniu etc. A jest znacznie gorszy, nie pomogła mu nawet (jakże ostatnio popularna) achronologia wydarzeń.

Powiem tak - gdyby "Źródło" miało ubogą formę, też bym to łyknął. Bo film autentycznie mnie wzruszył i sprawił, że zyskałem coś fajnego w życiu. Ale gdyby patrzeć TYLKO na fabułę, jest dość prosta :) Tylko o to mi chodziło.

ocenił(a) film na 10
Chimaira_2

Nie wiem jaki ma związek Twoje prywatne odchyły do tego co ja napisałem :) uważam, że filmy nie ambitne czyli takie typowo komercyjne nie stają się z dnia na dzień coraz gorsze jak to ująłeś a wręcz przeciwnie, chodź do ideału im dużo brakuje. Filmy komercyjne muszą stawać się coraz lepszę bo przecież ile razy można podgrzewać te samo danie.

[No cóż, film to taka pogadanka o akceptacji śmierci i kilku innych, typowo metafizycznych rzeczach, niczym więcej.]

pogadanka - moje prywatne odchylenie (alergia):) To słowo nie pasuje do tego filmu, pogadanka to coś co możemy zauważyć w szkole, nauczyciel powie swoje, uczniowie tego wysłuchają i każdy ma to głęboko w d.

[Nie zawsze ważne co się je, ważne też jak to jest podane.]
bardzo puste, zupełnie bym się z nim nie zgodził. Liczy się zawartość a nie ładne opakowanie co udowadnia pierwszy (nie licząc dwóch filmów nakręconych w czasie studiów) film aronofskiego "pi" -opakowanie bym porównał do papieru toaletowego a film jest genialny, założe się że to nie jedyny dobry film nisko budżetowy

achronologia wydarzeń zmusza widza do myślenia

nie powiedziałbym, że fabuła w "Źródle" jest prosta (chodź do wyjątkowo skomplikowanych nie należy). Jest to historia o śmierci, miłości i poszukiwaniu wiecznej młodości, której akcja obejmuje trzy tysiące lat i toczy się na przestrzeni kilku różnych epok, od starożytności po odległą przyszłość.

ocenił(a) film na 7
sdfgd

masz rację mistrzu mędrcze.

ocenił(a) film na 10
Zrodlo

tylko na tyle Ciebie stać?

<za krótki>

ocenił(a) film na 7
sdfgd

tak proszę pana.