Źródło

The Fountain
2006
7,3 91 tys. ocen
7,3 10 1 91497
6,3 30 krytyków
Źródło
powrót do forum filmu Źródło

Wystarczył mi seans z dwoma filmami Aronofsky'ego (wszyscy chyba wiedzą o jakie chodzi), żebym bez mrugnięcia mógł go nazwać super utalentowanym twórcą filmów (użyłbym słowa "genialny" ale ostatnio używa się go w nadmiarze). Na Źródło czekałem bardzo długo, i może dlatego rosły też moje oczekiwania. Teraz jestem świeżo po seansie i niestety muszę powiedzieć, że jestem rozczarowany. Niby klimat jest, świetne zdjęcia są, muzyka Mansella też na swoim miejscu... ale jednak brakowało mi dobrej interpretacji tematu. Żadną tajemnicą jest to, że naprawdę trudno jest zrobić dobry film o miłości, który wybije się ponad tonę szitu. Źródło w sumie nie dało nowego spojrzenia na ten temat, muszę się zgodzić z Pawłem Marczewskim, cytuję:

" Przesłanie filmu można streścić jednym zdaniem: "Ze śmiercią należy się pogodzić, oznacza bowiem ponowne narodziny i życie wieczne na wyższym poziomie świadomości" "

Przez cały seans miałem wrażenie jakby ktoś mi to cały czas powtarzał, aż do znudzenia.

Oglądając Źródło przypomniał mi się film Solaris, tematyka podobna, realizacja niby też a jednak o dwie klasy lepszy.

Źródło nie jest złym filmem, w porównaniu do większości filmów jakie ostatnio oglądałem jest nawet bardzo dobry. jednak po Darrenie Aronofskym spodziewałem się czegoś lepszego.