Źródło

The Fountain
2006
7,3 91 tys. ocen
7,3 10 1 91497
6,3 30 krytyków
Źródło
powrót do forum filmu Źródło

To niesamowicie magiczny, mistyczny i tejemniczy film. Tyle ilu nas tutaj jest, tyle interpretacji pewnie zrodzi. Chcialbym, zeby kazdy zamiescil tutaj swoją.

Ciekawe są tez symbole - symbolika Inkwizytora jako nowotroru, czy guza, ktory pod mikroskopem przypomina Xibalbę? Zauwazyliscie wiecej?
Co symbolizują kwiaty wyrastające z soku Drzewa Zycia?
Dlaczego szaman strzegacy dostepu do Drzewa Zycia pozwala sie zabic?
Czy glowny bohater to jedna osoba zyjaca wiecznie, czy tylko trzy postacie dazace do niesmiertelnosci?
Czym wiec jest niesmiertelnosc?

ocenił(a) film na 10
Johny_2

Szczerze powiedziawszy, tak jak napisałem już w kilku innych postach ja bym tego filmu nie analizował kawałek po kawałku. Aronofsky bawi się w przeplatanie podobieństwami i symbolami na różne sposoby. Podobieństw w stylu guz, Xibalba, Inkwizytor jest mnóstwo i zawsze możnaby znaleźć nowe myśle.

Jeśli chodzi o ostatnie 4 pytania to tu chętnie podziele się swoją interpretacją:
1)Kwiaty które z niego wyrastają to symbol nowego życia. Życia wiecznego którego tak szukał Thomas w przeszłości. Chodzi tu jednak o zaskoczenie w jaki sposób to życie jest zaprezentowane.
2)W scenie z szamanem jest przebłysk przyszłości. Thomas kończy książke rozumiejąc już że śmierć jest drogą do chwały. Osiąga spełnienie i szaman to dostrzega. Wtedy daje mu się zabić, bo "Śmierć jest drogą do chwały".
3)Tu również są różne wersje. Moja koleżanka stwierdziła że to reinkarnacja. Ja osobiście uważam że Thomas z 1500AD jest wymysłem z książki Izzy, Thomas współczesny jest prawdziwy, i przeżywa aż do 2500AD. Zgaduje że jakoś odnalazł lekarstwo na śmierć i przez pół tysiąc lecia dojżewał do mysli przewodniej całego filmu. A myślą przewodnią całego filmy jest..>
4)... Nieśmiertelność możemy osiągnąć tylko poprzez śmierć. Śmierć jest drogą do chwały. Ona jest cyklem życia i daje początek nowemu istnieniu. Sztuka polega na tym, aby dojrzeć do śmierci i umrzeć spełnionym.

To moje 2 grosze ;)

ocenił(a) film na 9
Johny_2

Czytałam wywiad z Aronofsky'm w "Filmie" i tam powiedział, że konkwistador (nie inkwizytor)kojarzy mu się z guzem.
To ja już nic nie rozumiem. :(

Kwiaty - śmierć początkiem nowego życia, na tym więc polega nieśmiertelność.
Dla mnie zdanie - wypowiadane przez szamana - że śmierć jest drogą do chwały - to już przegięcie, co innego pogodzić się, co innego się gloryfikować.
Trzy historie - to dla mnie świat rzeczywisty, spojrzenie żony i niepogodzone z jej śmiercią ego męża.

Ja mam wiele wątpliwości, ale nie chcę spoilerować.

Pozdrawiam.

mona_4

To ja się jeszcze zastanawiam, nad tym czy gdy konwistador pił mleko z drzewa życia, a potem przypomniał sobie o pierścieniu to jest jakieś przesłanie.Może ktoś ma jakieś zdanie na ten temat, pierwsza myśl jaka mi się nasuneła, to że fakt ten oznacza utratę miłości na rzecz nieśmiertelności.

rommel100

ta sytuacja z pierscieniem ktorego zapomina nalozyc na palec, kiedy znajduje drzewo zycia wydaje mi sie analogiczna do zaniedbania zony w poscigu za lekarstwem na jej chorobe. bohater tak samo rzuca sie na sok drzewa zycia, zapominajac o wlasciwym celu swoich poszukiwan (uratowaniu hiszpanii i tym samym krolowej), jak rzuca sie na nadzieje ukojenia swojego strachu przed smiercia zony, zapominajac o niej samej.