Nie wiem czy wiecie ale kiedy pierwsza wersja Fountain (z B. Pittem) została zawieszona, pan Aronofsky postanowił opowiedziec historię w formie komiksu. W czasie gdy powstawał komiks film znowu ruszył i w ten sposób powstały 2 oddzielne historie (jak mowi sam Aronofsky- blizniaki ktore sa od siebie zupelnie rozne).
Komiks "the Fountain" został narysowany przez Kenta Williams'a a scenariusz napisał Aronofsky. Musze sie pochwalić że komiks ten juz zakupiłem (tak wiem że mnie lubicie;) ) i postanowiłem napisać troszke o filmie. UWAGA SPOILERY!!!
No wiec tak.
Historia jest podzielona na 3 czesci-
Pierwsza historia, dziejaca sie w przeszlości- opowiada o podboju świątyni Majów przez hiszpanskich zołnieży którzy szukaja "Drzewa życia" lub też "Fontanny młodości". Według bibli Adam i Ewa nie mogli zrywac owoców z 2 drzew- drzewa rozumu ( to z tego drzewa Ewa zerwała owoc) i Drzewa życia (po tym jak para została wygnana z raju Bóg ukrył to drzewo przed ludzmi). którego własnie wszyscy szukaja.
Przywodca hiszpanow toczy walkę z armią majów i szamanem a potem znajduje drzewo i pije jego sok (sok leczy jego rany).
Druga historia to historia dziejaca sie w terazniejszosci- opowiada o zmaganiach lekarza ktory chce uratowac swoja smiertelnie chora zone (ktora ma raka). Eksperymentuje on na szympansie ktory rowniez ma raka i po podaniu mu odpowiedniego specyfiku (w domysle jest to sok z tego drzewa ale nie jasne jest skad lekarz go ma) okazuje sie ze szympans staje sie mlodszy a po jakims czasie rowniez jego rak zostaje uleczony. Niestety jest juz za pozno i ukochana umiera.
Trzecia czesc dzieje sie w przyszlosci, w kosmosie- mezczyzna (ciagle ten sam) porusza sie w czyms co jest jakims statkiem kosmicznym (jest to piekna przezroczysta kula z drzewem zycia w srodku). Statek leci w strone umierajacej gwiazdy która ma dac energie umierajacem drzewu aby moglo sie ono odrodzic i dalej karmic mezczyzne swoimi sokami.
Tyle moge napisac po pierwszym przeczytaniu. Moge jeszcze powiedzec ze wszystkie 3 czesci sa ze soba polaczone i wystepuja w nich te same postacie (umierajaca ukochana jest jednoczesnie krolowa hiszpani z ktora romansuje dowodca zolniezy.)
Wazne jest rowniez to ze historia opowiedziana w komiksie nie jest dokladnie ta sama ktora bedzie opowiedziana w filmie- Aronofsky zaznacza ze wszystkie 3 wersje- ta z Pittem, ta z Jackmanem i ta komiksowa; sa do siebie podobne jednak sa od siebie tez znaczaco rozne(dlatego tez w filmie moze nie byc motywow o ktorych tutaj pisałem). Aronofsky twierdzi ze ta z Jackmanem jest wypadkowa wersji z Pittem i tej komiksowej.
Mam nadzieje ze to troche zaspokoi ciekawosc tych ktorzy czekaja na ten film tak jak ja (juz 5 lat!!) Komiks jest naprawde swietny i to co tutaj opisałem to tylko namiastka informacji ktore sa w komiksie. Mam jednak nadzieje ze troche pomoże wam zrozumieć o czym jest sam film.
Dzięki za info:)
Nie wiedziałam, że powstał komiks, a jeszcze bardziej zaskoczyła mnie informacja, że scenariusz zmienił się wraz z odtwórcą głównej roli.
Czekam na premierę, ale chyba trzeba uzbroić się w cierpliwość.
hmmmm bardzo ciekawe :) jesli film bedzie taki sam jak przestawia sie komiks i trialier to naprawde warto czekac do 5 stycznia 2007 :) juz nie moge sie doczekac a sadze ze bedzie to jeden z lepszych filmow roku 2007 :)