Źródło

The Fountain
2006
7,3 91 tys. ocen
7,3 10 1 91497
6,3 30 krytyków
Źródło
powrót do forum filmu Źródło

Dane mi było obejrzeć "Źródło" na festiwalu Camerimage. Film zdecydowanie różni się od poprzednich dokonań autora "Pi" i "Requiem dla snu", jednakże stoi na równie wysokim pozimie i zdecydowanie nadaje się do wielokrotnego obejrzenia, gdyż za pierwszym razem nie sposób wręcz objąć całości. Po raz kolejny Aronofsky udowodnił, że jest jednym z najbardziej pomysłowych młodych twórców współczesnego kina.
W "Pi" reżyser dość surowymi, skromnymi środkami potrafił stworzyć wciągający widza klimat. W "Źródle" dysponował już większym budżetem, który został właściwie spożytkowany, gdyż oryginalna warstwa wizualna czyni ten film jeszcze bardziej niezwykłym, bo niektóre sceny będę pamiętał przez dłuugi dłuugi czas. (faktycznie - jak zauważył jeden z przedmówców - jeden z 3-ech wątków w filmie przywodzi na myśl "Katedrę" Bagińskiego).
Twórcy "Źródła" pomyśleli o wszystkim, bowiem zarówno forma jak i treść współgrają ze sobą na równi. Reżyser stawia przed nami trudność, z którą musi się zmierzyć każdy, kto (prędzej czy później) uzmysłowi sobie, że - jak to napisał M.Heidegger - "jesteśmy bytem ku śmierci". Śmierć jest nieodłączną częścią naszego życia, musimy obserwować jak odchodzą nasi bliscy, nie jesteśmy w stanie się z tym pogodzić. Film w bardzo metafizyczny sposób opowiada o miłości, o tajemnicy życia i śmierci, którą pragnie odkryć główny bohater. Nie chcę zdradzać NIC z fabuły, aby nie psuć Wam przyjemności z oglądania, więc po prostu z całą odpowiedzialnością polecam "Źródło", koniecznie do oglądnięcia na dużym ekranie!

ocenił(a) film na 9
Bruce84

Całkowicie się zgadzam! Ja również widziałam film na Camerimage i zrobił na mnie niesamowite wrażenie! Na pewno to nie jest film, o którym od razu po obejrzeniu można jasno wyrazić swoje zdanie. Wiem na pewno, że jest to dzieło znakomite i że na pewno nie raz je jeszcze obejrze! CUDO!:)

ocenił(a) film na 10
julobubi

Ja jeszcze czekam na ten film, ale krytycy go potępili. Dziwne bo większość użytkowników portali filmowych go ocenia znakomicie. Ja podam swoja opinię po premierze w Polsce. Ale "The Fountain" na Box Ofiice słabo wypada a szkoda. Mam wielkie oczekiwania co do Źródła , i sądzę że je spełni. Pozdrawiam wszystkich czekających na The Fountain.

ocenił(a) film na 8
Ifryt

wiesz, ja także byłem zdziwiony i zaniepokojony kiedy wchodząc na pomidorki zobaczyłem tak niskie oceny (obecnie z jakiś powodów je usunęli ale jakiś czas temu było ich sporo i większość negatywnych). z tego co pamiętam Requiem również wzbudzał za oceanem mieszane opinie. kolega poszedł jednak na Cammer i stwierdził że Źródło jest bliske arcydziełu. ja z kolei pamiętam że to samo ktoś powiedział mi o Pi więc z ciekawością obejrzałem i bynajmniej się nie zgodziłem. Arronofsky robi filmy którym ciężko wyznaczyć jakieś określone kryteria oceny. każdy musi to zrobić sam.

ocenił(a) film na 10
maszor

Take głupie pytanie ma, z tego co wiem to nie puszczano go w Charliem, to gdzie była projekcja Źródła, i jak można było sie tam dostać, miałeś zaproszenie?

ocenił(a) film na 8
Stefan_Mirecki

Projekcja odbyła się w teatrze Wielkim, czyli tam gdzie pokazują wszystkie konkursowe filmy na Camerimage. Bilety sprzedawano zainteresownym w kasie teatru.

ocenił(a) film na 6
Bruce84

Tez widziałam ten film na Camerimage ale wg mnie za bardzo polecieli w forme a nie w kontynuacje w tresci ale ok... był to festival operatorski i to mozna chyba wybaczyc. nie był zachwycajacy, to była pieknie pokazana bajka , ale jest to znosne