Źródło

The Fountain
2006
7,3 91 tys. ocen
7,3 10 1 91497
6,3 30 krytyków
Źródło
powrót do forum filmu Źródło

jak można napisać coś takiego "Podróżując w przestrzeni kosmicznej w XXVIw, astronauta Tom zaczyna pojmować tajemnice życia, które zżerały go od stuleci." Przepraszam bardzo w którym miejscu on jest astronautą bo jakoś nie rozumiem hahaha:) to samo tyczy się stwierdzenia "podróżując w przestrzeni kosmicznej"ok podróżuje ale to nie czyni go astronautą bo nie robi tego w celach naukowych tylko w celu dążenia do życia wiecznego bo przecież frunie w górę w tej "szklanej kuli" do Xibalby no nie? Poza tym w części on nie podróżuje tylko czyta książkę to raz a dwa przypomina sobie to co się kiedyś wydarzyło. :) "Jak mówi Darren Aronofsky ?sednem filmu jest poszukiwanie źródła młodości przez człowieka. To film o człowieku, którego żona umiera i który poszukuje życia wiecznego, który godzi się z własną śmiertelnością, z własnym życiem i egzystencją poprzez próbę ratowania żony. To postmatriksowski film science-fiction, inny niż wszystko, co dotychczas widzieliście.?" Ha ha ha i jak to ma się do tego że on niby jest astronautą? No przepraszam ale krew mnie zalewa jak czytam opisy albo ktoś kto to pisał nie zrozumiał filmu albo to ja jestem dziwna i nie rozumiem przesłania opisów...

ocenił(a) film na 9
Kisiellito

to znaczy wiadomo każdy ma prawo pisać co mu się podoba i rozumieć film na swój sposób bo tak ten film został stworzony ale wydaje mi się że niektóre opisy tego filmu są po prostu przesadzone bo niektórych określeń nalezy stosować gdy one tam pasują...a te są jakby hah z kosmosu wzięte... Bardzo mi się ten film podobał więc bulwersuję się na widok takich opisów... wybaczcie jeśli kogoś uraziłam ale takie jest po prostu moje zdanie

ocenił(a) film na 10
Kisiellito

zgadzam się w zuepłności. NIE mogę patrzeć na te opisy Filmwebu, nie pierwszy raz...

ocenił(a) film na 10
Kisiellito

Ale stworzenie opisu do tak specyficznego filmu, ponieważ każdy inaczej go widzi. Dla jednych sceny z "przeszłości" działy się naprawdę a dla innych było to tylko odzwierciedlenie tego co działo się w teraźniejszości według Izzi. Ten film jest tak specyficzny że nie da się go PO PROSTU opisać.

Podam przykład : według mnie to co się działo w "kuli" to był umysł Tommego, ale już według ciebie on po prostu frunie do Xibalby. To jest jedna z wielkich zalet tego filmu, każdy postrzega go według siebie.

ocenił(a) film na 9
Ifryt

oczywiście i zgadzam się z Tobą ale uważam że niektóre rzeczy i fragmenty w tych opisach są nielogiczne i przeczą same sobie. Poza tym wiesz napisałam że nie chcę nikogo urazić ale takie jest moje zdanie. Niektóre określenia po prostu według mnie są niewłaściwie użyte i tyle. Ale tak jak mówiłam każdy ma prawo rozumieć ten film jak chce no przecież po to jesteśmy różni żeby na swój własny sposób postrzegać wszystko jakby wszyscy myśleli tak jak ja nie byłoby o czym dyskutować:P. Ja osobiście nie podjęłabym się sporządzenia opisu do tegoż filmu bo uważam że to samobójstwo:P bo film w odbiorze jest trudny :)

ocenił(a) film na 10
Kisiellito

Ale stworzenie opisu do tak specyficznego nie jest łatwe . Ponieważ każdy postrzega go inaczej np: ja sądzę że sceny w "kuli" to umysł Tommego, ale już według ciebie to on leci po prostu do Xibalby. To jest właśnie jedna z wielkich zalet Tego filmu , każdy postrzega go inaczej.

ocenił(a) film na 10
Ifryt

Sorki za dwa posty ale myślałem że pierwszy mi wykasowało XD

ocenił(a) film na 10
Kisiellito

Zgadzam się. Stwierdzenie "astronauta XXVI wieku" uderza w twarz,ale to nie Filmweb to wymyślił :) Dokładnie to samo widziałem w wielu miejscach i wielu opisach filmu. To jakaś wada produkcyjna bo tak samo jest napisane nawet na ulotce filmu :)

Choć i tak będę nienawidził człowieka który w opisie tego filmu na Festiwalu Warszawskim napisał: "Post matrixowska wizja świata." Dzięki temu panu czekałem 3 miesiące dłużej na zobaczenie filmu bo oczywiście taki opis mnie nie zainteresował. Potem dopiero oglądając po raz 100tny zwiastun The Fountain znalazłem gdzieś informacje że to właśnie po polsku Źródło ;]