Wczoraj oglądałem owe cudo i się załamałem. Gorszego i głupszego filmu to już chyba
dawno nie widziałem. Na prawdę nie wiem czym się ludzie tak zachwycają. Tego filmu
nawet muzyka nie ratuje.
Czym się zachwycają? Nie wiem jak inni ale ja uwielbiam w tym filmie totalny surrealizm - morze dziur, pan Nikt i inne bajkowe wynalazki na miarę Zwariowanego Kapelusznika albo znikającego kota z trochę innej historii. I oglądając te dziwactwa uśmiecham się zawsze z ulgą, że dobrze, że mnie tam nie ma. Ale i tak z przyjemnością sobie patrzę. Żeby coś takiego wymyśleć trzeba być geniuszem. Albo być na niezłym haju. Ale tak czy inaczej trzeba mieć ponadprzeciętną wyobraźnię - a to w ludziach bardzo cenię. A co do muzyki - jak dla mnie po prostu orgazm stulecia.
"Albo być na niezłym haju." słyszałam kiedyś, że pomysł na ten film narodził się właśnie na kwasie :D
z resztą, to widać :D http://www.youtube.com/watch?v=A7F2X3rSSCU
Ehh takich filmów niektórzy nie powinni ani oglądać, ani oceniać wcale. To jest psychodeliczny klasyk, ale żeby tak uznać trzeba mieć umysł nastawiony na inny wymiar :)
Dokładnie. JakajaPyza i whiterussian świetnie to określili. Ten film to świetny przykład surrealizmu. Sztuka. Jeżeli tego nie rozumiesz to proszę, poczytaj a potem oceniaj
Potwierdzam. Nie da się oglądać. A jeszcze komentujący tu podniecają się, że trzeba się narkotyzować aby to polubić. Tez mi powód do dumy.
jakby ci tu tak ładnie wytłumaczyć - jest to animacja całkowicie nie schematyczna. I tak jak albumy muzyczne tak i tutaj wytyczona została nowa droga w animacji. Bo tutaj nie poszli schematai typu królik bugs czy animacje baśni. Tutaj po prostu poszła psychodela i w zasadzie trochębez ładu bez składu. Jednak jakby tak na to spojrzeć to dobrze żę taka psychodela powstała bo ktoś się odważył i złamał tę barierę "że nie można".
Poza tym jest to animacja z roku 67. Skoro wtedy potrafili w kolorze zrobić coś takiego to może raczej szacun że się coś takiego dało zrobić jak na tamten sprzęt niż biadolić że filmu nie da się oglądać.
Bo od strony fabularnej - jest to bardzo dziwny film. Ale od strony technicznej i kreacyjnej - jest to przełom
Nie zabronisz mi biadolić, że ten twór jest beznadziejny. Ładne kolory, to nie argument żebym myślał inaczej. A tym bardziej ładne kolory przy dennej fabule, to nie powód by się podniecać.
szkoda że nie pomyślałeś że bez tych kolorków to dzisiaj teżbyśmy ich nie mieli. Czasem nawet najgorszy crap może być rewolucyjny i nie zmienisz tego.
to wskaż mi drugi aki film przed tym czyli animowaną komedię muzyczną w tak intensywnych barwach. i Zwariowane melodie się nie liczą
zresztą po co mam ci tłumaczyć. Poczytaj se a jak nie rozumiesz angielskiego to w sumie rozumiem czemu tego nie lubisz:P https://www.bbc.com/culture/article/20180724-why-the-beatles-yellow-submarine-is -a-trippy-cult-classic?referer=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2F
Ale po co mam ci coś wskazywać? Ten twór to w mojej opinii bzdura i jakieś argumenty w stylu "przeczytaj artykuł" mają zmienić moje zdanie, bo ktoś coś tam sobie napisał? To fajnie że internet mówi ci jak masz żyć. Ja mam własny rozum.
no dobra nie to nie. BBC nie ma racji podobno jak kilkanaście jak nie kilkadziesiąt innych stron.
To w sumie na koniec bo to w sumie mnie jako tako interesi. Jaka animacja z lat 60 późnych twoim zdaniem jest świetna. I raz jeden zrób mi łaskę i po prostu napisz bo możę po prostu masz kompletnie inny gust animacyjny kto wie?
A skąd założenie, że uważam iż jakaś animacja z lat 60 jest świetna? Oczywiści że mamy różne gusta i nie wiem dlaczego miałbyś myśleć inaczej.
cóż przynajmniej ja widzę tak że z każdej dekady od lat 60 w górę nie ma szans żeby nie było filmu czy animacji która się nam po prostu nie podoba. Za dużo tego jest i tyle