7,0 42 tys. ocen
7,0 10 1 42270
7,5 44 krytyków
Życie Adeli – Rozdział 1 i 2
powrót do forum filmu Życie Adeli – Rozdział 1 i 2

Kolejny polipoprawny

użytkownik usunięty

gniot aka skaczemy na kase, bo kto nam dzis odmowi szmalu na film o lesbijkach? Ten sam typ ciezkiej agitki jak w "Tajemnica Brokeback Mountain".

Jak ktos chce dobre (podkreslam: *dobre*, a nie modne czy jak tam te szmiry nazwac) filmy o homoseksualistach polecam (pisze na szybko z pamieci): Klatka na ptaki, American Beauty (jeden z watkow), a nawet sztampowa Filadelfia. No ale to sa filmy powazne, zadajace rownie powazne pytania - a o to w dziejszej kulturwie skierowanej do popkornowego widza wszak nie chodzi.

No właśnie gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o czym piszesz, to byś wiedział, że żartobliwie mówi się, iż "Życie Adeli" nie jest filmem lesbijskim, a to dlatego, bo nie było problemów z zebraniem funduszy na jego nakręcenie. Producenci i wytwórnie jak ognia boją się tematu homoseksualizmu, zaś choćby raporty GLAAD pokazują, jak mało tego typu wątków jest w mainstreamowych (aczkolwiek mowa o Ameryce) filmach. I co ciekawe, lesbijek na ekranie jest 3 razy mniej niż gejów, czyli upada kolejny mit popularyzowany przez ignorantów.

Mam jeszcze pytanie - dla "Prawdziwego Polaka" termin "politpoprawny" (bo rozumiem, że brak 't' to błąd z twojej strony) oznacza teraz po prostu "ukazujący przedstawiciela jakiejś mniejszości bądź płci żeńskiej w świetle nie homofobicznym, rasistowskim bądź mizoginistycznym"?

użytkownik usunięty
_Renee_

Swoje wizje z łaski swojej zachowaj dla siebie. Nie jestem "prawdziwym Polakiem", choc jestem Polakiem wyobraz sobie. Przyjmij do swojej ciasnej glowy, ze niezgodne z Twoimi wizjami poglady moga reprezentowac osoby normalne, ba - z realnym doswiadczeniem zyciowym i spora dawka obiektywizmu. Polipoprawny to znaczy w moim slowniku: glupi, durny do imentu, beznadziejny idiotyczny i kretynski ale popularny, bo stoi za tym terminem czyjas kasa lub wladza. Bo jakbys nie wiedziala tu tylko o kase lub wladze chodzi. Polipoprawny jest tym, czym zachwycaja sie tacy jak Ty ogladajac np. gniotowiska jak ten film i - obowiazkowo - TV uwazajac sie na swiatlych i nowoczesnych w rzeczywistosci tkwiac w zalosnej beznadziei intelektualnej.

użytkownik usunięty
_Renee_

BTW: "to dlatego, bo nie było problemów z zebraniem funduszy na jego nakręcenie" - nie ma to jak strzelic gola do wlasnej bramki, dziekuje za potwierdzenie moich slow. Radze nastepnym razem lepiej dobierac argumenty, choc wiem, ze to bywa dla niektorych trudne.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
klcw57

"1-dynki vs 10-tki" - ring wolny!!! Podobno agresję można zwalczyć tylko agresją, czego akurat ,w wywołanej to tablicy Polsce, nie trzeba specjalnie udowadniać. Szczególnie w przeddzień święta... wszystkich Polaków... chyba... może tych gorszych nie?...

tylko słowo teoretycznie w/s filmu - guzik mnie obchodzi "kto funduje" i "co promuje" - a nawet "jakie nagrody dostaje" i "kto je daje".
Oglądanie filmu ze względu na tą całą otoczkę to nieporozumienie...

Kwestię oceny pozostawiam bez komentarza - z takim nastawieniem '1' uzasadniona!

Broback Mountain a Życie Adeli to całkiem inne kino przecież....

hedlio

Założycielowi tematu chodziło o to, że jeden film jest gay drugi les, więc oba maja wspólny,ohydny mianownik - promocja homoseksualizmu.
I jeszcze da się na tym zarobić ciężka kasę, a fe !!

Uważasz że "Życie Adele " i " Tajemnica ... " są filmami niepoważnym ??!! To tak ja byś uważał że życie,poszukiwanie miłości jest niepoważne. Filmy,które wymieniłeś są z lat 90tych ( są to dobre filmy,tego nie neguję ) - widać kino się zmienia!! :)

użytkownik usunięty
melania1964

Tak wlasnie uwazam - to nie tylko filmy niepowazne, a przede wszystkim 100% szmiry, a co Ty juz tam uwazasz malo mnie interesuje.

ocenił(a) film na 5

Czyli problemy i perypetie odmiennych nastolatków nie są ważne? Od razu skok na kasę? Od razu dla popkornożercy?
Nie wszystko musi być okalane psychologiczno-filozoficzną mgiełką, żeby miało głębię. Czasem zwykły prosty przekaz może osiągnąć dużo więcej.