Życie.po.Życiu

After.Life
2009
6,4 20 tys. ocen
6,4 10 1 19574
5,5 4 krytyków
Życie.po.Życiu
powrót do forum filmu Życie.po.Życiu

W momencie, gdy właściciel domu pogrzebowego jedzie zatankować furgonetkę Anna próbuje otworzyć zamek w drzwiach.

Scena jest po prostu idiotyczna. Gość zdążył wyjść z domu, uruchomić samochód, pojechać jakiś kawałek na stacje, zatankować, zapłacić w kasie, wrócić, a Anna ledwo co zdążyła drzwi otworzyć.

W filmie jest to jeszcze głupiej pokazane na zasadzie:

Anna wkłada pierwszy klucz - Gość wychodzi z domu
Anna wkłada drugi klucz - Gość wchodzi do samochodu
Anna wkłada trzeci klucz - Gość jest w drodze na stacje
Anna wkłada czwarty klucz - Gość tankuje i płaci w kasie

No przecież to idiotyczne. Na wsadzenie 4, czy nawet 5 kluczu potrzeba góra pół minuty. Ile trzeba czasu na pojechanie i zatankowanie na stacji? 15 minut?

ocenił(a) film na 5
rafamalk

Jeden nawet się jej złamał. Film średni. Scenariusz leży, ale zdjęcia mogą rajcować estetów. Zabrakło tylko, aby ten chłopiec na wzór bohatera ''6 zmysłu'' wyszeptał ''Widzę martwych ludzi'' Takim czymś Ameryki nie podbije (chociaż jej tego życzę), bo tam aspekty techniczne to norma, której przestrzeganie jest wpisane w kodeks reżyserski. Najpierw scenariusz, pózniej forma. Jeśli pierwsze zawodzi to film się nie obroni. Transformerski II to przecież mistrzostwo sztuki technicznej.

ocenił(a) film na 8
Finalny_Odbiorca

Myślę, że nastawialiście się na coś innego. Film nie miał być kolejnym horrorem z cyklu psychodeliczny morderca i jego ofiary. Miom zdaniem porusza inną kwestię - czy wierzycie w stan przejściowy. Po prostu ktoś tak go widzi i tak go przedstawił.
Czytałam, że człowiek od chwili zgonu do czasu pochówku nie może poradzić sobie ze śmiercią, przyzwyczaić się do myśli ostatecznego opuszczenia swojego ciała i ziemi. Wtedy też podobno może "wysyłać" bardziej "namacalne" sygnały tym, którzy wciąż żyją. W filmie chociażby telefon Anny do swojego chłopaka. Interesuje mnie ten temat, zatem dla mnie film był bardzo dobry. Jak ktoś nie łyka takich tematów, to wiadomo film go zanudzi.

ocenił(a) film na 8
curlyola

Twój post jest nie na temat kolego ;-)

ocenił(a) film na 9
rafamalk

tez to zauważyłam:) i tez uwazam ze ta scenka jest glupia... wiadomo ze była bardzo słaba i wogóle ale to i tak juz przesada;) albo w momencie kiedy on przyjechał to nie mogła zamknąc drzwi? albo chociaz zabrac kluczy? :)

rafamalk

Mnie bardziej zastanowiło to, jak on zdołał zamknąć drzwi, skoro klucze zostały w środku. Co do tego, że ona nie zdążyła ich otworzyć... widzieliście jak chodziła? Może zaczęło się już to 'stężenie pośmiertne', albo to te zastrzyki tak działały? Miała po prostu spowolnione ruchy, itp. itd.
Poza tym... Skąd wiesz, które klucze wkładała? Może między 'Twoim' pierwszym i drugim były już ze trzy? Od cholery ich było na tym kółku.

ocenił(a) film na 8
ncaro

No i przypomnieć trzeba, że jej te klucze spadły, więc musiała zacząć całą zabawę od początku..

Ale skoro była taka osłabiona, to jak się jej udało klucz złamać? ;)

ocenił(a) film na 7
rafamalk

Mnie zastanawialo czemu nie uciekal pzrez jakies okno. Np. na dole tez bylo ono bo caly czas padalo z niego swiatlo a ani arzu go nie pokazali.