PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=562632}
4,1 76 tys. ocen
4,1 10 1 75762
2,6 27 krytyków
1920 Bitwa Warszawska
powrót do forum filmu 1920 Bitwa Warszawska

Odrzut karabinu maszynowego jest duży a nasza Nataszka trzyma go jak zabawkę ...i jeszcze ten brudek na ekstra makijażu...uuuu ale się uśmiałem...No a pocałunek żywcem wzięty z przedwojennych staroci :)

ocenił(a) film na 7
trisagion3

Miny Urbańskiej przy tym strzelaniu wywołały salwę śmiechu na sali.

ocenił(a) film na 4
Bodzepor

A ja się śmiałem przy zwiastunie ;) Po prostu żałosne to było :D

ocenił(a) film na 7
szymon0018

Tak, czy siak, warto obejrzeć ten film, bo nie jest wcale taki zły.

ocenił(a) film na 1
Bodzepor

jest zenujacy a nie zly

ocenił(a) film na 7
Arek12345

Tyle to można powiedzieć o twojej pisowni.

ocenił(a) film na 1
Bodzepor

jak zauwazysz pisze specjalnie malymi literami, bez polskich liter i jedynie co stosuje to interpunkcje. zreszta nie bede sie klocil o moja pisownie: to jest tylko srodek zeby pokazac jak zenujaacy ten film jest: Jak widać nie załapałeś (ostatnie zdanie specjalnie napisane poprawnie) :D

ocenił(a) film na 7
Arek12345

Gdzie stosujesz interpunkcję, nawet w tym ostatnim zdaniu zapomniałeś o kropce, synku.
,,pisze specjalnie malymi literami" - nasłany agent konkurencji, który udaje dziecko neo? Tego chyba jeszcze nie było.

ocenił(a) film na 1
Giuseppe_Baldini

o jakiej konkurencji mowisz? moskalach, bolszewikach ? agent konkurencji ? no jestem agentem filmu das boot :D albo liban. szukam w pamieci jakiegos izraelskiego to bedziesz mogl na mnie mowic ze jestem zydem :D

ocenił(a) film na 7
Arek12345

Nie próbuj się wykręcać, bo wyszło szydło z worka, jesteś agentam konkurencji udającym dla niepoznaki dziecko neo.

ocenił(a) film na 1
ocenił(a) film na 8
Arek12345

A papieru toaletowego używasz?

Arek12345

Słyszałem co innego...

użytkownik usunięty
trisagion3

Tylko gamonie bez oglądania oceniają widząc jacy są aktorzy. ja nie zwracam na to uwagi, tylko na fabułę.

Cholera 0/10 za obsadzenie kiepskiej aktorki i nierealistyczne strzelanie? Musze obadać jego oceny, pewnie ma same jedynki :D

trisagion3

śmiech ? jeżeli wywoływało to u ciebie śmiech to widocznie nie był film dla ciebie. powinni go oglądać ludzie na poziomie, a nie ci, którzy z byle czego, byle miny sie nasmiewają.

ocenił(a) film na 5
gownotoja

Ale przyczepiliście się do tej Urbanskiej. Już zaczyna mnie to denerwować. Zrobiła wam ona coś złego czy co? Pamiętajcie że to jest jej debiut na duzym ekranie. A może wcale nie zagrała tak zle?

ocenił(a) film na 7
lukasz010793

Nie zagrała źle, ale dobrze też nie.

ocenił(a) film na 1
lukasz010793

zagrała sztucznie. gra aktorska na poziomie kabaretow, w ktorych grala w TV u jozefowicza albo jesli wolisz gra aktorska podobna dla aktorek z lat 1930. w jej grze byl totalny schematyzm. Na dodatek rezyser praktycznie w kazdej scenie w jakiej wystepowala kadrowal ja tak ze praktycznie cala jej glowa zapelniala ekran.
Slaba jej gra i umieszczenie jej w fabule gdzie przewijajala sie od poczatku do konca filmu (kabaret, cwiczenia wojskowe, sanitariuszka, uczestnik walk - jej powstawnie z okopow oraz jako sanitariuszka na koncu) sprawila, ze sama bitwa warszawska nasz CUD nad wisla poszedl w ostawke i na drugi plan. Film powinien miec tytul: "Kobieta w 1920 zadnej pracy sie nie boi" (notabene w scenie z Szapołowska tak właśnie wyglądała) . mozna odniesc wrazenie ze Jozefowicz pisal dla swojej zony scenariusz do tego filmu i przenioslo swoj kabaret z TV do kina i wstawil w realia lat 20 -stych.
A co do scen batalistycznych: proba wrzucenia elementow z kina amerykanskiego: latajace ciala po wybuchach wygladaly jak w scenie w terminatorze z arnoldem (tej gdzie przemykal w ogrodzie z rozami) .
Zastanawiam sie po co Natasza razem z druga kobieta w jednej ze scen odcinaly zolnierzowi dlon ??? przeciez mial cala tylko pomazana krwia:D

ocenił(a) film na 5
Arek12345

Może Jerzy chciał be Nati tak właśnie zagrała. Odnośnie latających ciał jak w filmie z Arnoldem to chodziło ci pewnie o Commando a nie Terminatora.

ocenił(a) film na 5
trisagion3

Rozumiem, że ty też miałeś możliwość strzelania z maxima i wiesz coś na temat jego odrzutu?

ocenił(a) film na 5
trisagion3

Powiem Ci jednak, że przy tym sprzęcie wcale nie ma dużego odrzutu i mogą pruć z niego nawet słabe kobitki.

ocenił(a) film na 6
greysnake

ale kretyni z filmu wyciagnales scene karabinu ...hahah

ocenił(a) film na 6
trisagion3

to popatrz sobie czy odrzut jest duży
http://www.youtube.com/watch?v=AdU2erseKSc

ocenił(a) film na 4
trisagion3

Chciałem zauważyć że ona strzelała z CKM-u ze stojakiem. Odrzut w tedy jest minimalny. Można było by się przyczepić gdy polak latał by po polu walki z CKM-em w ręku i zabijał by wszystkich i wszystko do koła. Wg mnie film zrobiony w miarę realistycznie.

ocenił(a) film na 5
jakub3005

Właśnie. Dopowiem tylko, że z takiego karabinu spokojnie mógłby ciąć nastolatek.

ocenił(a) film na 7
greysnake

To prawda, m.in. właśnie dlatego stary Maxim był na wyposażeniu armii rosyjskiej jeszcze przez całą 2 wojnę światową.

ocenił(a) film na 9
gospo

no ale widzisz dzieci które się nie znają na broni i porównują ckm do nawet nie do rkm-u a do zwykłego karabinu maszynowego tego nie wiedzą i gadają potem takie bzdury o braku odrzutu

jakub3005

Cały ruch do tyłu przejmuje ciężki zamek.
Odrzut żaden.

użytkownik usunięty
trisagion3

W sumie zgadzam się z uwagami. Po drugie Stalin nigdy, nie decydował o sprawach wojennych z Leninem. Przecież to wiadome, na a Trocki... Przecież Trocki unikał Stalina jak ognia. Po trzecie za dużo flaków, chociaż za to cenię Hoffmana, że nie słodzi swoich filmów, a pokazuje realia takie jakimi były. No ale lekcja historii dla uczniaków przez to ten film nie jest. Koło mnie facet przy scenie amputowania ręki zwymiotował. I po czwarte stereoskopia. To i tak postęp i chwała, że Polacy zrobili taki szybki krok w kierunku nowej technologi, która nie ma co się czarować przejmie światową kinematografię, czy tego chcemy czy nie. Tylko w Europie wschodniej ludzie nie lubią za bardzo tej technologi, zaś w USA czy na zachodzie ludzie wybierają tylko takie filmy, jeśli mogą. Ale do rzeczy... walka na szpady Szyca, była tak fatalnie sfilmowana- 3d nie nadaja się to takiego energicznego wymachiwania kamerą, bo wszystko się zlewa i traci sens, cała głębia.
Duży plus za wykorzystanie śmietanki polskiego aktorstwa. Bykowski (Ferency i jego hemoroidy) -genialne,i Jarosław Boberek, jako małorozgarnięty żołnierz, iście posterunkowy z rodziny zastępczej ;)

ocenił(a) film na 6

A czego się spodziewasz po filmie wojennym? To jest wojna a nie zabawa. Są flaki, są trupy i jest krew. Założę się że gdyby Hoffman tego nie pokazał to malkontenci zaraz by napisali że film jest nierzeczywisty. W amerykańskich filmach wojennych jest krew i flaki (Szeregowiec Ryan czy Helikopter w ogniu) no ale tego nikt nie wytyka. A że film jest polski to Polacy przyczepić się muszą.

użytkownik usunięty
trisagion3

Właśnie czytam wypowiedzi no i wiedzę, że film większości się nie podobał. Zastanawiam się czy w ogóle warto iść żeby pieniędzy w błoto nie wrzucić.
Więc warto czy nie???

ocenił(a) film na 9

Warto :) nie słuchaj tych malkontentów :) nie wiem czemu ale na tym forum najwięcej i najczęściej się wypowiadają ci co im się film nie podobał a tym co się podobał to napiszą coś raz i tyle albo najczęściej wcale i dlatego to wygląda jakby film był kiszką a tak nie jest. Szczerze polecam :)

użytkownik usunięty
Hans

Ok, dzięki za twoją opinię :)

ocenił(a) film na 3

http://www.film.org.pl/prace/1920_bitwa_warszawska.html <--- tu masz niezłą recenzję ;)

ocenił(a) film na 5

Warto iść i mówi Ci to człowiek, który szedł na ten film przepełniony ogromną niewiarą w to, że warto go oglądać. Całkiem niezłe kino.

ocenił(a) film na 1
trisagion3

Film - porażka. Co do tej miny Urbańskiej - owszem, śmiechu warte. Jak kobieta, która nigdy wcześniej nie trzymała karabinu utrzymuje go z łatwością? Dziwne.
I jeszcze jedno: Urbańska w tym filmie jest po prostu drewniana. Nie przekonała mnie, niestety.

ocenił(a) film na 5
yaneczka01

Bo was malkontentów nic nie przekona. Negatywnie nastawieni byliście od samego początku. I ten wasz negatywny stosunek do filmu i Urbańskiej nie pozwala wam inaczej oderać tego filmu. Bo nawet nie chcecie przyznaćprzed samymi sobą, że się myliliście. Ja wyszedłem z seansu mile zaskoczony. Bo film wcale nie jest zły i Urbańska, którą zobaczyłem po raz pierwszy w życiu też nie wypada kiepsko. Widziałem już gorsze popisy w wykonaniu zawodowych aktorek. O karabinach lepiej zaś się nie wypowiadaj.

trisagion3

Maxim nie ma odrzutu Kolego, ma swobodny zamek

ocenił(a) film na 9
cromags

no z tego co mnie uczyli to pamiętam, że nie ważne czy jest swobodny zamek czy nie to odrzut i podrzut broni jest zawsze tylko kwestia czy duży czy minimalny ;)

ocenił(a) film na 1
trisagion3

Obsługa pojedynczego karabinu maszynowego składa się z:

- karabinowego
- celowniczego
- taśmowego
- pierwszego amunicyjnego
- drugiego amunicyjnego
- pomocniczego...
cyt. "Działanie ckmu:
Na samoczynne działanie tego karabinu składają się dwie siły główne, tj. siła odrzutu i siła sprężyny.
Siła odrzutu cofa suwadło, a następnie, poprzez cofającą sie rączkę zamkową, powoduje odryglowanie zamka i jego cofnięcie sie, zaś siła sprężyny, rozciągniętej przy tym cofaniu, powraca je do pierwotnego położenia.Obsługa tego karabinu wymagała dużej siły fizycznej.Na początku lat 30, w związku z wprowadzeniem do uzbrojenia ckmu wz. 30, zaczęto wycofywać ciężkie Maximy z jednostek pierwszoliniowych."
Pozdrawiam.