PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273259
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

2012

ocenił(a) film na 4

<mogą wystąpić spoilery>
Można śmiało powiedzieć, że na ten film czekałem długo i odliczałem dni, godziny i minuty do premiery. W końcu nadszedł dzień premiery; gdy dotarłem pod multikino okazało się że nie tylko ja chcę zobaczyć tego wieczoru film; miejsc na parkingu raczej nie było i musiałem nieco krążyć wkoło, nie obyło się bez kłótni ale w końcu znalazło się miejsce i dla mnie :) 20 minut w kolejce po bilety później zasiadłem w fotelu i ... przez kolejne 30 min oglądałem reklamy :/ w końcu się zaczął...
Oglądając trailer nastawiłem się raczej na bardziej poważne podejście do tematu końca świata, związanego z tym kataklizmami i próbą ocalenia gatunku ludzkiego i nie tylko...a co zobaczyłem na ekranie? Film familijny z elementami komedii, którego tłem jest apokalipsa... ogólnie bez jakiejkolwiek fabuły.Pomijając maglowaną niemal w każdym filmie przez amerykanów historie o rodzinie z problemami, niemal nieśmiertelnych bohaterach którzy wychodzą cało z najgorszych opresji bez zadrapań (od razu przychodzi mi do głowy bohater ze "Szklanej pułapki") i wielkim szczęśliwym zakończeniu. Bez tego film trwałby niewiele dłużej niż trailer... To chyba pierwszy film katastroficzny w którym na ekranie ginie jedna osoba i to tylko dla tego by w końcowej scenie para po rozwodzie była znowu rodziną. Naciągany do granic możliwości - szczególnie lądowanie samolotu w górach a także wylot z lotniska podczas wybuchu wulkanu; nie wspominam już o powrocie Jacksona po mapę ... . Takich sytuacji w filmie jest masa, które wg mnie pogrążyły ten film. Do bólu amerykańska produkcja zrobiona dla wszystkich czyli dla nikogo... duży potencjał który nie został wykorzystany. Mimo tego Columbia Pictures i tak wyjdzie na swoim a to jest najważniejsze. Nie tylko ja dałem się nabrać na te "dzieło". Chyba po raz ostatni byłem w kinie na filmie który już z założenia powinien być skierowany do nieco starszej widowni. Za efekty należy się 10/10 za resztę - góra 3/10 choć film nie zasłużył na tyle. Mam nadzieję że "Avatar" będzie o niebo lepszym "hitem".