PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=433913}

2012

2009
6,2 273 tys. ocen
6,2 10 1 273259
4,7 34 krytyków
2012
powrót do forum filmu 2012

"2012" to film zrobiony typowo w Amerykańskim stylu,typowo w stylu niemieckiego reżysera Rolanda Emmericha,paradoks wiem :] Ten pan zafundował nam takie hity jak "Dzień Niepodległości" czy "Pojutrze",fabuła w tych filmach nie należała do najmądrzejszych,postacie nie były nakreślone grubymi kreskami tylko zarysami,napisanymi na kolanie. Ogrom absurdu mnożył się i mnożył z każdą sceną a koniec pomimo wielu strat w ludziach był "happy endem",taka już maniera,zero zaskoku.Pomyślicie że krytykuję te filmy i w ogóle mi się nie podobały.Otóż błąd,uwielbiam te filmy ! Dlaczego,z jednego prostego powodu : Mają NIESAMOWITE EFEKTY SPECJALNE !! Dla przykładu, "Dzień Niepodległości " to film z 1996 roku, do tej pory nie widziałem w filmie efektowniejszej eksplozji niż ta która przedstawia zniszczenie Empire State Buliding w Nowym Jorku.
Taka sama sytuacja ma się z "2012",posiada wszystkie wymienione wyżej wady ale wciąga i na dużym ekranie imponuje zdjęciami,rozmachem i skalą katastrofy.Ten film w pewnym sensie trafił na pewnego rodzaju ścianę gatunku katastroficznego,zniszczono cały świat ( Ci co oglądali mogą przypolemizować w tym momencie ).Nie da się już więcej doprawdy zniszczyć,ok,można to pokazać ale fabułą nie zaskoczy,można to zrobić w inny sposób ale i tak będzie to powieleniem.Niemiecki mistrz kina katastroficznego ukoronował karierę demolując cały świat w sposób niezwykle efektowny.Sceny zniszczenia Los Angleles,wybuch wulkanu w Yellowstone czy dosłowne zalanie falą Himalajów wprawiają w osłupienie i nie pozwalają o sobie zapomnieć.Można psioczyć na patos itp ale....ja mam to w dupie bo szedłem na film do pooglądania a nie do pomyślenie,szczerze Polecam ;)

8/10,oczko wyżej za efekty specjalne

ocenił(a) film na 8
damek1690

Dokładnie tak samo uważam. Jeżeli kmuś się nie podobały Dzień Niepodległości, Pojutrze, Wulkan, Góra Dantego, Twister, i inne takie, to może po prostu nie wie o co chodzi w filmach katastroficznych. Oświecę, chodzi o rozpierduchę :D. Najpierw jest robiona rozpieducha, a potem wymyslana jakaś fabuła pod nią (często na to wygląda).

Takiej rozwałki jak w 2012 nie było jeszce w żadnym filmie. Porównywać można chyba tylko z "cicicidupjebud!" Dniem Niepodległości, czyli filmem sprzed ponad dekady. Przejaz przez rozpadający się budynek, przelot pod zdeżającymi się wierzowcami. Mistrzostwo !!! Pozatym w większości filmów katastroficznych same sceny katastroficzne trwają dość krótko, a tutaj to stosunkowo spory kawałek czasu.

Można zrobić filmy nastawione na efekty z porządnymi efektami i je zepsuć przytłaczającą dawką głupoty + patosu (np "Spiderman 3" lub wołające o pomste do nieba Transformers 2"). Tutaj na prawdę można sobie spokojnie bezstresowo pooglądać.

Co się tyczy "głównemu bohaterowi się ciągle udaje wyjść z opresji". Zna ktoś głównego bohatera, który zginął w połowie filmu, ale tak na amen i kuniec? Wiadome, że mu się uda, ale jak miło oglądać jak świat się wokół niego rozpada.

Za najpiękniejszą rozpierduchę w historii filmów katastroficznych, która nakręciła mnie na dłużej, niż film trwał 8/10. Ocena była by niższa, jakbym nie oglądał tego w kinie, i właśnie dlatego POLECAM kinowy seans. W pale się nie mieści co się tam dzieje jak się to wszytko ogląda :D

ocenił(a) film na 8
zibi_h

Kurde jakie ortografy sie wkradły (dot. mojej odpowiedzi):D Czasem warto przeczytać co się napisało nim się wyśle. Srki za "wieżowce" i "zderzenia", może coś jeszceprzeoczyłem ;)

ocenił(a) film na 5
zibi_h

Boszeeeee....
"to film zrobiony typowo w Amerykańskim stylu"

a w jakim ma być zrobionym stylu, skoro robią go Amerykanie? we Francuskim??

qrwa mać ludzie ogarnijcie się :/

Swoją drogą film baaasrdzo kiepski..

ocenił(a) film na 7
kubenson

Kurwa....może nawet w chińskim.Chodzi o typowe cechy dla Hollywood,nie każdy amerykański film jest robiony w tym stylu,dotarło???

damek1690

No i czego się rzucasz??? Facet powiedział co mysli i koniec. Jego sprawa.
Przyjmij to do wiadowości. A nie zaraz używasz wulgaryzmów. Opanuj się
gościu.

ocenił(a) film na 7
komodb

A gość wyżej nie użył wulgaryzmu?
Pięknym za nadobne i tyle.

ocenił(a) film na 7
damek1690

Patos + debilizm + głupota + nieprawdopodobieństwo + super efekty =
uwielbiam takie filmy!

damek1690

Cóż, po zwiastunach i zapowiedziach, że od twórcy "Pojutrza", a dodatkowo innych pierdołach dotyczących efektów specjalnych oczekiwałem wiele od tego filmu. Na tyle dużo by iść do kina. Spodziewałem się olbrzymich katastrof, dużej dawki akcji, przy tym spokojnych przerywników, które sklecają fabułę (jak było w "Pojutrze" właśnie). Oczekiwałem, że film mnie porwie i z uśmiechem wyjdę z kina.

Wiele było moich oczekiwań i... nie zawiodłem się. Nie widziałem tak dobrego filmu katastroficznego od czasu tego nieszczęsnego "Pojutrze". Nie widziałem tak dobrze niszczonych wybuchami miast od czasu "Dnia Niepodległości" i tego o czym nikt nie wspomniał, czyli "Armaggedonu", gdzie fakt, że niewiele było niszczone, ale za to dobrze to wyglądało.

"2012" można polecić każdemu kto lubi filmy katastroficznego i kto oczekuje od takich filmów akcji, zamiast Szekspirowskich dialogów;)

ocenił(a) film na 7
godzik

Czyli ogólnie forum dzieli się na Szekspirów i Prostaków :D Miło należeć do drugiej grupy i od czasu do czasu obcować z Szekspirstwem :D

ocenił(a) film na 6
damek1690

Jakieś 5,5 miliarda osób ginie, a i tak wszyscy się cieszą :/

Oprócz tego to w tym filmie są jakieś 3 kilotony patosu i pełno kretynizmów. W tym takie głupoty jak sytuacja, w której wszystko się wali, czasu brak, a i tak wygłaszane są 5-minutowe przemowy o tym jak trzeba się zachować.

Najgorsze są jednak nudne przeciągnie scen w nieskończoność. Gdyby wyciąć niepotrzebne dłużyzny film by spokojnie trwał poniżej 2 godzin. Ode mnie 6/10 - ocena podwyższona za elegancką rozpierduchę i Saszę :P