PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=97088}

21 gramów

21 Grams
2003
7,6 148 tys. ocen
7,6 10 1 147585
7,0 46 krytyków
21 gramów
powrót do forum filmu 21 gramów

ale ciekawi mnie, ile prawdy jest w tym, że wszyscy po śmierci tracimy te 21 gramów. Skąd scenarzyści wzięli ten pomysł? Czy jest na to jakaś teoria, były udowodnione przypadki, czy po prostu to chwyt marketingowy, dzięki któremu film jest bardziej ambitny?

A co do filmu znów się nie zawiodłem na reżyserze. Pomysł braku chronologii był świetny, dzięki temu mamy przyjemność sami układać te puzzle, składające się z fragmentów życia bohaterów. Oklaski należą się też aktorom, dzięki którym mamy postaci z krwi i kości, a nie hollywoodzkie manekiny, jak w większości filmów.

9/10 i zabieram się za obejrzenie trzeciej części tej trylogii.
I proszę o odpowiedź na moje, chyba dość naiwne pytanie.

lew890

Cos słyszałam kiedyś o tych 21 gramach,w jakimś programie,że faktycznie w chwili smierci człowiek staje sie o tyle lżejszy. Ciekawe...

okiko

Nie oglądając (jeszcze) tego filmu i trzymając się logiki to po prostu powietrze uchodzi z człowieka i inne substancje (jeśli w ogóle są, i to dlatego człowiek staje się lżejszy.

ocenił(a) film na 7
lew890

To jest liczba symboliczne, jeden po śmierci traci na wadze drugi nie. To jest mało ważne, chodzi o to co symbolizuje ta liczba w tym filmie. A film jest wyjątkowy, Memento ma podobną strukturę. Filmy tak skonstruowane wymagają myślenia i zaangażowania widza. [7/10]

Kupisz14

mnie film nudzil - jestem ignorantem. tak czy siak raczej porzadny film, o smierci. chociaz nie widze zbyt duzo frajdy w 2 godzinach ogladania "nie rób tego (płacze)" "on umarł (płacze" itd 6/10

lew890

Był jeden nawiedzony gość, który to badał i niby tak mu wyszło. Nikt tego na poważnie nie potraktował, ale "pewne środowiska" rozpowszechniły to jako rzekomo potwierdzony fakt naukowy. Oczywiście to bzdura.

lew890

"Tytuł filmu wywodzi się z prac doktora Duncana MacDougalla z Haverhill (Massachusetts, USA) z początku dwudziestego wieku. MacDougall ważył umierające osoby w eksperymentach o bardzo wątpliwej wartości naukowej wierząc, że udawadnia materialność i wymierność ludzkiej duszy. Wprawdzie ich wyniki gwałtownie się zmieniały, ale waga 21 gramów została uznana za przypuszczalną wagę ludzkiej duszy."

z ciekawostek na FW.