PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=126239}

28 lat później

28 Years Later
2025
6,4 12 tys. ocen
6,4 10 1 11964
6,6 36 krytyków
28 lat później
powrót do forum filmu 28 lat później

Jak w tytule, czy ktoś wie dlaczego w polskich kinach puszczana jest 'ocenzurowana' wersja filmu? O ile w ogóle można tak powiedzieć. O tym, że na ekranie co chwile widoczne są męskie przyrodzenia to już chyba każdy słyszał, ale dlaczego w takim razie usunięta została scena kiedy Ralpf Fiennes na owe przyrodzenie się nadziewa? Miałem zaszczyt być na premierze filmu w Londynie i tam owa scena była. Wróciłem do Polski i chciałem obejrzeć film jeszcze raz, tym razem bez rozpraszaczy w stylu bryndzlujących się psychofanów Finnesa na fotelu obok. I wielkie zaskoczenie! Scena w której bohater grany przez Riffsa ucieka przed zombie a potem zostaje dogoniony i zaatakowany atakiem posuwistym przez czarną mambę jednego z umarlaków została usunięta. Czyżby sam aktor zreflektował się po premierze kiedy cała sala parsknęła śmiechem i kazał to usunąć? Ktoś coś wie na ten temat?

mok_swagger

Dopiero wróciłem z londyńskiej premiery i jestem w szoku — znajomi mówią, że sceny nie widzieli. Niech przejrzą na iczy, no bo co tu się wywija?

mok_swagger

A można gdzieś w necie obejrzeć tą scenę ? Czy zniknęła bezpowrotnie ? Mimo że brzmi to absurdalnie to jestem ciekaw jak to wyglądało :P Ogólnie o tym aktorze chodzą słuchy że wiele rzeczy cenzuruje a najbardziej absurdalną było usunięcie go z Inspektora Pająka po tym jak film okazał się totalną kaszaną

mok_swagger

Tak myślałem, że czegoś mi brakowało! Bardzo dużo słyszałem o tej scenie na anglojęzycznym TikToku i nie powiem, że poniekąd to informacja zachęciła mnie do obejrzenia filmu. Ku mojemu zaskoczeniu, kiedy już znalazłem się na sali kinowej, wyczekując niecierpliwie aż na moim ekranie pojawi się scena z Ralphem i Alphą... scena ta w ogóle się nie pojawiła! Bardzo mnie to zaskoczyło, ponieważ przecież w filmie wcale nie kryli się z jakąkolwiek nagością?! Teraz już rozumiem, że została zwyczajnie, chamsko, usunięta. Ciekawe, czy to Polski rząd cenzuruje znowu wątki z podtekstami homoseksualnymi w filmach, czy to właśnie Fiennes ponownie groził montażystom, aby usuwali jego sceny? Jak ktoś nie wie, niech poczyta sobie wątek "Zagubione Sceny" na forum filmu "Menu"!

mok_swagger

to po prostu niesamowite, że taka degrengolada dzieje się w świecie filmu i/lub obrazu!! ludzie pozwalają na taką cenzurę? co następne? brak góry lodowej w filmie titanic? a może brak okrętu podwodnego oce*ng*te w filmie "titta: dokument na temat titta"? jest to, co najmniej, oburzające. u mnie (na premierze w tajlandii) było pokazane wszystko!! white monster (rif fajns) i drugi white monster (na którego się nabijał). jak przyjechałem do polski, to mój bogaty ;p przyjaciel ;p zabrał mnie do kina na ów film i byłem w ciężkim szoku, że takiej sceny tam NIE BYŁO!

ocenił(a) film na 9
camburger

O jaką scenę chodzi bo nie rozumiem? Wczoraj byłam w kinie i nie było takiej sceny, kiedy to miało się wydarzyć? W tym pociągu?

Horroryigroza

droga pani horrorigroza, chodzi właśnie o to, że polska wersja jest OCENZUROWANA !! i nie ma w niej tych scen, o których mówię ja (wersja z tajlandii) oraz użytkownik mok_swagger (wersja premiera w londynie). podobno jeśli się dobrze poszuka, to można znaleźć je w internecie, ale tego nie sprawdzałem, bo dalej nie mogę otrząsnąć się z tego szoku jaki to we mnie wywołało. scena faktycznie odbywała się w pociągu, ale w polskiej wersji jest zgrabnie wycięta:-)

mok_swagger

AKTUALIZACJA WĄTKU: Przeszukałem chyba cały internet (na torrenty nie wchodze bo sie boje) i niestety ale nigdzie nie ma tej sceny. WYgląda na to że tym razem to nie polski dystrybutor jest odpowiedzialny za cenzurę a ktoś 'wyżej' bo nawet (popremierowe) wersje zagraniczne są już bez tej sceny :( Chyba Ralpha Finnsa zabolała salwa rechotu na sali

ocenił(a) film na 7
mok_swagger

chyba ci się to przyśniło po prostu xD

mok_swagger

a kiedy niby miała odbyć się ta scena?

Sessvisto

W pociągu się odbywała, co jest bardzo pasujące bo mnie także pociągała i wyobrażałem sobie siebie na miejscu Alphy