Jak w tytule, czy ktoś wie dlaczego w polskich kinach puszczana jest 'ocenzurowana' wersja filmu? O ile w ogóle można tak powiedzieć. O tym, że na ekranie co chwile widoczne są męskie przyrodzenia to już chyba każdy słyszał, ale dlaczego w takim razie usunięta została scena kiedy Ralpf Fiennes na owe przyrodzenie się nadziewa? Miałem zaszczyt być na premierze filmu w Londynie i tam owa scena była. Wróciłem do Polski i chciałem obejrzeć film jeszcze raz, tym razem bez rozpraszaczy w stylu bryndzlujących się psychofanów Finnesa na fotelu obok. I wielkie zaskoczenie! Scena w której bohater grany przez Riffsa ucieka przed zombie a potem zostaje dogoniony i zaatakowany atakiem posuwistym przez czarną mambę jednego z umarlaków została usunięta. Czyżby sam aktor zreflektował się po premierze kiedy cała sala parsknęła śmiechem i kazał to usunąć? Ktoś coś wie na ten temat?
Dopiero wróciłem z londyńskiej premiery i jestem w szoku — znajomi mówią, że sceny nie widzieli. Niech przejrzą na iczy, no bo co tu się wywija?
A można gdzieś w necie obejrzeć tą scenę ? Czy zniknęła bezpowrotnie ? Mimo że brzmi to absurdalnie to jestem ciekaw jak to wyglądało :P Ogólnie o tym aktorze chodzą słuchy że wiele rzeczy cenzuruje a najbardziej absurdalną było usunięcie go z Inspektora Pająka po tym jak film okazał się totalną kaszaną
Tak myślałem, że czegoś mi brakowało! Bardzo dużo słyszałem o tej scenie na anglojęzycznym TikToku i nie powiem, że poniekąd to informacja zachęciła mnie do obejrzenia filmu. Ku mojemu zaskoczeniu, kiedy już znalazłem się na sali kinowej, wyczekując niecierpliwie aż na moim ekranie pojawi się scena z Ralphem i Alphą... scena ta w ogóle się nie pojawiła! Bardzo mnie to zaskoczyło, ponieważ przecież w filmie wcale nie kryli się z jakąkolwiek nagością?! Teraz już rozumiem, że została zwyczajnie, chamsko, usunięta. Ciekawe, czy to Polski rząd cenzuruje znowu wątki z podtekstami homoseksualnymi w filmach, czy to właśnie Fiennes ponownie groził montażystom, aby usuwali jego sceny? Jak ktoś nie wie, niech poczyta sobie wątek "Zagubione Sceny" na forum filmu "Menu"!
to po prostu niesamowite, że taka degrengolada dzieje się w świecie filmu i/lub obrazu!! ludzie pozwalają na taką cenzurę? co następne? brak góry lodowej w filmie titanic? a może brak okrętu podwodnego oce*ng*te w filmie "titta: dokument na temat titta"? jest to, co najmniej, oburzające. u mnie (na premierze w tajlandii) było pokazane wszystko!! white monster (rif fajns) i drugi white monster (na którego się nabijał). jak przyjechałem do polski, to mój bogaty ;p przyjaciel ;p zabrał mnie do kina na ów film i byłem w ciężkim szoku, że takiej sceny tam NIE BYŁO!
O jaką scenę chodzi bo nie rozumiem? Wczoraj byłam w kinie i nie było takiej sceny, kiedy to miało się wydarzyć? W tym pociągu?
droga pani horrorigroza, chodzi właśnie o to, że polska wersja jest OCENZUROWANA !! i nie ma w niej tych scen, o których mówię ja (wersja z tajlandii) oraz użytkownik mok_swagger (wersja premiera w londynie). podobno jeśli się dobrze poszuka, to można znaleźć je w internecie, ale tego nie sprawdzałem, bo dalej nie mogę otrząsnąć się z tego szoku jaki to we mnie wywołało. scena faktycznie odbywała się w pociągu, ale w polskiej wersji jest zgrabnie wycięta:-)
AKTUALIZACJA WĄTKU: Przeszukałem chyba cały internet (na torrenty nie wchodze bo sie boje) i niestety ale nigdzie nie ma tej sceny. WYgląda na to że tym razem to nie polski dystrybutor jest odpowiedzialny za cenzurę a ktoś 'wyżej' bo nawet (popremierowe) wersje zagraniczne są już bez tej sceny :( Chyba Ralpha Finnsa zabolała salwa rechotu na sali