Wypisujcie tu najlepsze cytaty z filmu lub najfajniejsze powiedzonka Spartan...
Nie zacytuję całości, ale chodzi mi o scenę kiedy Tespijczycy narzekają na małą ilość przybyłych Spartan, a Leonidas wykazuje że jednak tylko on sprowadził prawdziwych wojowników.
Do tego wiele dialogów Leonidasa było bardzo dobrych ? nie uklęknę przed tobą bo sobie nadwyrężyłem kolano dobijając twoich wojowników .. czy jakoś tak.
Tak,zgadzam się,ich rozmowa była rozbrajająca...:):)
Ale prosze o konkrety :D:D
było ich przynajmniej piec ale zeby sie nie rozpisywac zacytuje dwa:
1. -Spartans!! Lay down Your weapons!! -Persian!! Come and get them!!
2. -Our arrows will cover the sun... -Then we will fight in shade
pozdrawiam :]
Mnie bardzo rozbawiła scena gdy Leonidas pierwszy raz widzi Kserksesa na jego złotym tronie, a następnie przemawia do niego: "Let me guess...You must be...Xerxes?" :-D Jego mina i ironiczny ton głosu sprawiły, że w kinie dość mocno się zaśmiałem:-D
ale to bylo "smieszne", oh jak ja sie "usmialem" z tym kolanem, nic tylko Butlera do kabaretu:P, "szczyt wyrafinowanego poczucia humoru"
zajebisty byl tekst Leonidasa ze "nie idzie na wojne tylko na spacer, rozprostowac nogi a 300 bierze jako ochrone" :) i 2 tekst byl mocny jak Leonidas po bitwie wcina jablko i mowi ze :przeciez nie jestesmy nieuprzejmi,nieprawdaz? a kapitan dobija wlocznia persa i mowi :nie no skad " :P
Spartan King Leonidas: This is where we fight! This is where they die!
Captain: On these shields, boys!
[Spartans cheer]
Spartan King Leonidas: Remember this day, men, for it will be yours for all time.
Persian Officer: SPARTANS! Lay down your weapons!
Spartan King Leonidas: Persians...COME AND GET THEM!
Spartan King Leonidas: We're in for one wild night.
Spartan King Leonidas: Give them nothing! But take from them everything!
Spartan King Leonidas: Spartans! Enjoy your breakfast, for tonight we dine in Hell!
Stelios: Then we will fight in the shade.
Spartan King Leonidas: A new age has come, an age of freedom. And all will know that 300 Spartans gave their last breath to defend it.
Spartan King Leonidas: This is where we fight. This is where they die.
Xerxes: Cruel Leonidas demanded that you stand. I require only that you kneel.
Persian Officer: Spartans, lay down your weapons.
Spartan King Leonidas: Come and get them!
Persian Emissary: This is madness!
Spartan King Leonidas: Madness? This is Sparta!
Spartan King Leonidas: We Spartans have descended from Hercules himself. Taught never to retreat, never to surrender. Taught that death in the battlefield is the greatest glory he could achieve in his life. Spartans: the finest soldiers the world has ever known.
Tak se chlop krzyczal, ze musialem kineskop przetrzec:)), no to faktycznie "najlepszy" cytat i jakze bogaty leksykalnie...:P
ja odkąd wróciłam z kina, chodzę po domu i przekrzykuje się z bratem. ;]
z takich poważniejszych cytatów to oczywiście "This is madness! - Madness? This is SPARTA!", "Give them nothing! But take from them everything!", "This is where we FIGHT! This is where they DIE!" oraz "Spartans! Tonight we dine in Hell!"
...a z tych bardziej weosłych rozbawił mnie cały fragment z dobijaniem persów. chodzili miedzy nimi z włóczniami jak po ogródku z łopatą, dobijali ich i dyskutowali jak przy piwie. ;D no obłęd. ;D cytat z tego fragmentu: "relax old friend, if they assassinate me, all Sparta goes to war. Pray they're that stupid. Pray we're that lucky."
Cały późniejszy fragment [rozmowa z Xerxesem] "Let me guess. You're Xerxes." jakby nie wiedział. ;] oraz "Xerxes: there's much our culture could share. - Leonides: We've been sharing our culture with you all morning." i tekst o skurczu w udzie. :> "But this kneeling business--I'm afraid killing all those slaves of yours has left me with a nasty cramp in my leg. I think I'll walk off." :D
Sądze,że gdyby nie te niezapomniane<i bądż co bądż,ale historyczne> teksty głównych bohaterów film dużo by stracił...Swiadczy to też o tym,że o chwale spartan mówią nie tylko ich czyny,ale i słowa =P
Im więcej potu na cwiczeniach, tym mniej krwi w boju. (nie wiem dokładnie jak to było w wersji oryginalnej).
hmmm... z tego co tu czytam nie było najlepszego tekstu, który był w komiksie. Szkoda, że zastąpili go tym tekstem z kolanem. brzmiał on mniej więcej tak(w wolnym tłumaczeniu)
Xerxes : Leonidasie, nie musimy walczyć, nasze kultury mogłyby sobie wiele pokazać.
Leonidas: Wiesz, my pokazywaliśmy wam naszą kulture cały ranek:)
Pozdro. Jeszcze nie oglądałem tego filmu, ale na pewno (kiedyś) to zrobie
ten tekst też jest w filmie:)
tyle tu już powiedziano iż pozostało mi dodać jedno;
Leonidas:"Spartans, what is your profession!!!"
odpowiada mu ryk 300(298) spartańskich gardeł. za każdym razem jak spartiaci odpowiadali rykiem na zawołanie króla to aż mi ciary chodziły:p
a nie, bo właśnie 300 albo 299. Przecież Leonidas wziął 300 jako "obstawę" . Tylko nie wiem czy Kapitan też się liczył do tej armii, ale wątpię
No może i jestem jeb**** ale mam to w dupie...Nie no najlepiej byc śmiertelnie poważnym i dawać profesionalne opinie tylko profesionalnym filmom...
NARA
No faktycznie to bylo zaiste taaaakie pooodniecajace jak...robienie na drutach, ech kobiety, kobiety...
hmmm... z tego co tu czytam nie było najlepszego tekstu, który był w komiksie. Szkoda, że zastąpili go tym tekstem z kolanem. brzmiał on mniej więcej tak(w wolnym tłumaczeniu)
Xerxes : Leonidasie, nie musimy walczyć, nasze kultury mogłyby sobie wiele pokazać.
Leonidas: Wiesz, my pokazywaliśmy wam naszą kulture cały ranek:)
Pozdro. Jeszcze nie oglądałem tego filmu, ale na pewno (kiedyś) to zrobie
Oczywiście że był ten tekst rowniez uwazam go za najlepszy :)
Rozmowa między Kapitan i jego synem podczas walki (grad ze strzał):
-What the hell are you laughing at?
-We had to say it.
-What?
- We fight in the shade.
I jeszcze scena podczas zgromadzenia:
-This will not be over quickly.
-You will not enjoy this.
-I am not your queen.
pozdrawiam
Mi się przypomniał jeszcze jeden fajny dialog, między Steliosem i Astinosem: [podczas ukladania 'pagórka' z persów ;]]
S:"You fought well today... for a woman"
A:"As did you. Maybe you've been injured,
you weren't able to keep up with me."
S:"Perhaps I was so far ahead,
you couldn't see me."
A:"Or were you offering
your backside to the Thespians."
S:"Jealousy... is not becoming my friend.
Rozmowa między Kapitan i jego synem podczas walki (grad ze strzał):
-What the hell are you laughing at?
-We had to say it.
-What?
- We fight in the shade.
Tak , ta scena mnie rozwaliła :D
Końcowa scena jest bardzo ciekawa: war against mysticism and tyranny. Także ostatnie słowa Leonidasa do Efialtesa "May you live forever" ... co miały znaczyc...do interpretacji. Ja uważam, że to jego przestroga - ani na drugim brzegu abys nas nie zobaczył bo pomścimy twą zdradę.
Slowa Leonidasa do Efialtesa - May You Live Forever - to wydaje mi sie ze mialy znaczyc tyle ze zarowno teraz jak i po smierci bedziesz znany jako zdrajca. pozdro
Xerxes do Leonidasa (kładąc mu ręce na ramionach): "Oni się nie boją mojego bicza"
Kurcze... ale Wy macie dobrą pamięć... trochę to dziwne żeby zapamiętać tak dużo zwrotów DOSŁOWNIE... no chyba że niektórzy mają "własne kino"... :/ i kopię wprost z... netu :/
Mi się bardzo podobała pierwsza rozmowa Leonidasa z Xerxesem ;]
Heja! dzis widzialem film, doskonaly! Przejrzalem Wasze cytaty,ale brakuje mi jednego-dwu cytatow, a sadze ze sa one tez super. Mianowicie na poczatku jak narrator opowiada jak mlody leonidas walczy z wilkiem, i ten sam tekst jest na samym koncu zanim leonidas rzucil wlocznia w xerxesa. On leci w stylu:
"i tak jak przed 30 laty, tak teraz- Leonidas nie czul strachu, czul jedynie ... (pot na plecach i wiatr?)...ale zmysly mial wyostrzone". ktos wie jak to leci?
pozdrr
ok, juz mam ten cytat z wilkiem:
"Now, as then, a beast approaches, patient and confident, savoring the meal to come."
"It is not fear that grips him. Only a heightened sense of things."
Inne cytaty tu: http://en.wikiquote.org/wiki/300#Dilios
brakuje mi jeszcze cytatu jak zrzucili persow do morza z tego uriwska za 1.razem i wszyscy sie cieszyli a narrator mowi:"tylko masz krol pozostal opanowany" lub cos takiego. ma ktos moze?
Najlepsza kwestia wypowiedziana to "To Victory" na samym końcu,gdyż wiedzialem ze to juz koniec filmu;]
mnie sie podobało jeszczejak Dilios stracił oko i Leonidas sie pyta:
"czy to ZADRAPANIE nie wyeliminuje cię z walki", na co ten odpowiedział:
"to tylko oko, na szczęście Bogowie zaopatrzyli mnie w zapasowe" :D
Jak dilios stracił oko i mówi "bóg w całej swojej łaskawości dał mi zapasowe"...beka i zwała hardkorowcy byli z nich... I na koniec jak wygłaszał mowę tym tysiącom naprawde mnie ciarki przeszły.
This is Sparta!!!
Tekst o skurczu też jest dobry. Strasznie mi się za to podobało jak mówił Xerxes taki fajny akcent wszystkie jego teksty mówione genialnie.
PRZECHODNIU, IDź I PRZEKAż SPARCIE, żE TUTAJ LEżYMY WIERNI PRAWOM SPARTY.
koniec tematu !
Powinno być inaczej...
PRZECHODNIU IDZ I PRZEKAŻ POLSCE, ŻEBY NIE SZLI NA TO DO KINA
Teraz dopiero koniec tematu
A mnie najbardziej podoba się tekst narratora na początku i na koniec filmu (chyba już się tu pojawił tylko w oryginalnej wersji) który opisuje uczucia Leonidasa: "Nie odczywał on lęku, tylko niepokój płynący z wyostrzonych zmysłów".
ja żałuję, że nie było w filmie motywu 'Stelios/ Stumblios' , bo to i fajne teksty i sceny były.
a mi brakuje cytatu z ostatnich chwil Leonidasa i jednego z 300(nie PAMIĘTAM KTÓREGO)
a dokładnie mówię o tym:
"-My King Its Honour Dying At Your Side
Leonidas-There was honor of life at yours[...] było to mniej więcej tak ;)
czyli
-Mój królu to zaszczyt umierać u twego boku
L-Zaszczytem było żyć u twego