6,1 4,8 tys. ocen
6,1 10 1 4849
5,0 3 krytyków
4:13 do Katowic
powrót do forum filmu 4:13 do Katowic

KATASTROFA

ocenił(a) film na 2

Jest to drugi film, jaki miałem okazję oglądać w 5D (pierwszym było Asylum) i muszę
przyznać, że obraz kompletnie mnie zniechęcił do tego gatunku.

Film jest tragiczny: efekty, które mają być największą atrakcją są w ~~3/4 źle
zsynchronizowane z dziejącą się na ekranie akcją- w szczególności dotyczy to
częstych powiewów wiatru. Czas filmu, który z pewnością był dość mocnym
ograniczeniem dla producentów, powoduję, że fabuła jest bezsensowna, banalnie
prosta, a sam przebieg wydarzeń, w szczególności zakończenie, po prostu głupie.
Więckiewicz, który miał być największym plusem filmu gdzieś niknie- wbrew pozorom,
pomimo tego, że jest głównym bohaterem, strasznie go mało,a i jego kwestie czy
scenariusz są jak i cały film- proste czy wręcz infantylne. Obraz broni się jedynie w
miarę dobrymi zdjęciami (w szczególności lotnymi) i niezłą muzyką (choć właściwie
możemy tu mówić o jednym powtarzającym się utworze), jedynak nie zmieni to
faktu, że dłużej niż połowę filmu zajmują zdjęcia jadącego pociągu lub samochodu.

No właśnie, i takie wrażenie można odnieść po zakończonej projekcji: że dane nam
było oglądanie 25minutowej reklamy/ spotu znanych linii kolejowych czy też marki
samochodów. To jaki jest ten film, najlepiej oddaje słowo, które padało z ust ludzi
po seansie: "LIPA". Szkoda pieniędzy i czasu

ocenił(a) film na 5
kingjulianPL

Zgadzam się z tobą w 100%. Byłem na tym filmie wczoraj z dziewczyną i pierwsze co to po filmi było stwierdzenie "ALE LIPA". Efekty beznadziejne, cały film opierał się na tym pociągu i samochodzie. Porażka. Nie polecam.

ocenił(a) film na 2
GaRdLo

Na seansie byłem w kinie w Gdańsku i, może to kwestia kina, choć wątpię, zapomniałem dodać, że (pomimo czystych okularów 3D) obraz był kompletnie pozbawiony barw, wydawał się być wypłowiały, blady,a i samo 3D było porażką- lepsze już było w innej ostatniej polskiej produkcji nakręconej w tej samej technologii, Bitwie Warszawskiej...tak czy siak, obraz kompletnie niewarty kasy,

kingjulianPL

ej Maciek, 5d to nie jest gatunek, a z moich pieknych ujec przyrody to się smiales

ocenił(a) film na 2
mnjhau

Michale, nie znam Cię, nie wiem kim jesteś, ale mam Ci tyle do pokazania
http://www.youtube.com/watch?v=g0QowVW0Lvo

kingjulianPL

wal się Maciek, jakies kulfony odwalasz na fw, wstyd !!! tyle w tym temacie: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=HO82Pv0F6uo

ocenił(a) film na 2
kingjulianPL

nic dodac, nic ujac.

ocenił(a) film na 3
kingjulianPL

Też się zgadzam. Wynudziłem się strasznie. Byłem w kinie 4D (a nie 5D) w Stanach i tam wiedzą jak zrobić filmik jeśli sala ma m.in. ruchome krzesła. Tam byłem m.in. na jeździe Monster Trucków - ujęcie ze środka, skoki, zakręty, chlapanie wodą - to było coś, a nie ten syf - który NIBY był zrobiony specjalnie pod kino 5D...
Ja po prostu nie dowierzałem na przykład jak Więckiewicz popylał bocznymi drogami samochodem, a oni zmieniali ujęcia. "Ja czule pytam Cię, na chuj". Trzeba było trzymać ujęcie ze środka cały czas i ruszać krzesłami na zakrętach, wybojach itd...
I tak - jedynym fajnym momentem było jak strzelił do gościa z paralizatora. I to tyle. Dno, i syf... Dobrze, że za bilet zapłaciłem tylko 9 złotych... Ale mogę jeszcze odebrać darmową wejściówkę na Animowaną Historię Polski - ktoś wie, czy chociaż to jest jakieś lepsze?

grisznik

Animowana Historia Polski trwa chyba tylko 9 minut, ale jest bardzo dobra. Końcówka trochę mi się nie podoba, ale sam zobacz. Ja z czystym sumieniem daję 8/10, jednak w 5D tego nie widziałem :P

ocenił(a) film na 3
chrisurbancity

A co dałeś 4:13 (jeśli widziałeś), że tak z ciekawości spytam?

grisznik

niestety (a może stety) nie widziałem :)

ocenił(a) film na 3
chrisurbancity

Ok, spoko. Pytałem, bo jakbyś widział w 5D i dał 4:13 np. 7/10 czy 8/10, to bym jeszcze raz przemyślał to, co napisałeś o Animowanej Historii Polski ;)

grisznik

pisałem o Animowanej Historii Polski ogólnie (bez efektów na 8/10), bo w 5D nie miałem okazji zobaczyć ani tego filmu ani 4:13. Pewnie z 70% oceniających na filmweb AHP oceniło ją 'ogólnie' bez oglądania w 5D (bo filmik popularny), ale jednak jest to film niby przeznaczony na 5D, więc ktoś idzie tam by odczuć te efekty itp. Więc jakbym sam poszedł na AHP w 5D dla efektów, wtedy ocena mogłaby być inna. Sam pomysł i wykonanie jednak oceniam na 8/10.

ocenił(a) film na 3
chrisurbancity

Ok. To zobaczę co piszą tutaj na Filmwebie o AHP. Pozdrawiam